Васил махна памперса на година и половина окончателно и завинаги. Инциденти е имал единични на няколко месеца по веднъж или 2-3 пъти в годината, което се случва и на по-големите деца понякога. И преди съм го казвала - имаше зверско подсичане на 6 месеца и дерматологът каза да диша кожата максимално. Да спи без памперс и когато сме си у дома да е гол. Та слагах го на обед без памперс, но докато се оправи дупето той вече беше свикнал на обедния сън да не се изпуска. Изкара цяло лято гол у дома, гърнето му беше в готовност, но не е слаган редовно. Ама знаеше за какво е и сам сядаше на него, а след това долазваше до мен и ме дърпаше за крака да покаже, че е тук и е готов. Прекарвал е по 20-30 минути там с играчка, сам си сядаше и като му писнеше си ставаше, но знаеше какво прави. Не можеше да говори и да ходи още, а той проходи на 10 месеца като Криси. Криси е друга бира - тя също знае за какво е гърнето, но не е готова и аз не напирам за това. Баща ѝ я слага след сън, но никой не стои с нея. Тя си седи малко и после става, не винаги е пълно, но повечето пъти е. Идеята му е поне да свикне с него. Планувам лятото и тя да седи по голо дупе у дома, но не смятям да я насилвам за гърне. По-скоро искам кожата ѝ да диша, тъй като и тя се подсича често, но не така жестоко. Чакам да се стопли и събирам сили да бърша след нея, а ако тя покаже, че иска ще положа повече усилия и да я науча. Но децата са различни и по различно време са готови за гърне. Трябва да се следят сигналите за това. Иначе идва един момент, в който като се заиграят и изведнъж като писнат за тоалетна трябва да се случи на секундата, защото вече е късно за стискане още няколко секунди. Та тренировките и привикването също са важни. В тая връзка имахме инцидент в училище със съученик на Васил и скоро на родителската родителите поставиха въпроса пред госпожата. Аз не считам, че е нормално и редно деца във 2 клас да не могат да контролират физиологичните си нужди и да бъдат пускани до тоалетна по време на часовете, но този инцидент е факт и няма как да го оспоря. А се е случил точно, защото детето се е усетило когато не може повече да стиска и да задържа. Така че аз съм против нещата да се случват насила, но ако детето прояви интерес и е спокойно на гърнето ако ще и на 2 месеца да е няма да се противя. А иначе нас като са ни гледали с пелени и сме били все мокри около годинката още сме се научавали да си казваме/показваме.