0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

резус фактор (-)
« -: Юли 24, 2006, 10:52:42 am »
здравейте! Влизам за първи път, за да кажа и аз моя проблем. Аз съм с резус фактор (-),а мъжът ми с (+).Имам аборт, но никой не ми е бил антидегамаглобулин.Сега искам да забременея,но дали ще стане без да са ми го били?Лекар ме посъветва,че няма смисъл сега да си правя изследване на кръвта, защото нищо не можело да се направи
*
Re: резус фактор (-)
« Отговор #1 -: Юли 24, 2006, 11:00:59 am »
Напротив , направи си задължително изследване за антитела!!!И ако нямаш такива можеш спокойно да забременееш , но си следи антителата още от първия месец през цялата бременност!Успех!
« Отговор #2 -: Юли 24, 2006, 11:29:14 am »
точно това ме притеснява-ако имам антитела!тогава ще мога ли да опитам да родя или няма да мога?и ако стане,ще има ли ефект да се бие инжекцията по време на самата бременност?
« Отговор #3 -: Юли 24, 2006, 12:37:31 pm »
Направи си тест за антитела - първо бебето при аборта може да е било също с резус фактор (-) и тогава няма да има никакъв проблем, второ - ако не е било с РФ (-), може следващото да е - затова по време на бременността се правят изследвания за антитела.
Успех
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*
« Отговор #4 -: Юли 24, 2006, 13:44:47 pm »
Естествено че ще можеш да забременееш и родиш дете :)
Както са ти казали момичетата, необходимо е да си направиш изследване за RH антитела, ако нямаш няма проблем, ако имаш може да ти се бие анти Д гамаглобулин. След като забременееш ще си правиш същото изследване всеки месец. Въпреки че някой лекари го препоръчват само в началото и края на бременността, но ако бебето е с положителен резус фактор могат да се появят по всяко време. Дори и да имаш е важно да се следи в каква концентрация са, защото в 90% от случаите не са проблем и не вредят на бебето.
А това че след аборт не ти е бит анти Д, не е голям проблем ако е бил съвсем в началото, защото в повечето случаи антитела започват да се обазуват, когато по някакъв начин се смесят кръвта на майката и кръв от плацентата, а това става при самото раждане и затова образуването на антитела е много по-вероятно при втора бременност. Но антитела се образуват и в края на трерия месец и началото на четвъртия, когато окончателно се образува плацентата и ако тогава нямаш, вероятността да се появят е по-малка и то към края на бременността, когато няма да са опасни за бебето.
Успех! 
*
« Отговор #5 -: Юли 24, 2006, 19:20:15 pm »
Цитат
точно това ме притеснява-ако имам антитела!тогава ще мога ли да опитам да родя или няма да мога?и ако стане,ще има ли ефект да се бие инжекцията по време на самата бременност?
Ако имаш антитела първо ще се следят дали се увеличават и също много е важно ако ги има в какво количество са!Аз съм от онези 10% , при които количествата антитела се оказаха фатални(макар че имах бит анти Д гамаглобулин след първата неуспешна бременност).
А относно инжекцията не се бие по време на бременност , може профилактично в 28 г.с., но то тогава дефакто вече може и да се извади бебето ако се уврежда!
*
« Отговор #6 -: Юли 25, 2006, 04:37:22 am »
Както вече е написала Стефи - при ранен аборт има голяма вероятност въобще да не се образуват антитела, но въпреки това е много по-добре да се бие инжекцията навреме.
След като обаче не е поставена такава най-добре си направи изследване за да видиш преди наличине на бременност как седи въпроса с антителата. Те сами по себе си не пречат на забременяването, а на износването и успешното раждане. Както вече си прочела в написаното от Краси - има и вариант дори инжекцията да не помага за съжаление.
Инжекцията в 28 седмица доколкото знам се поставя превантивно като подготовка за бъдещото раждане - в случаите обаче, за които пише Краси, наистина май не помага особено успешно. В смисъл ако до 28 седмица няма увеличаване на антителата, инжекцията може да е полезна на бебето по време на раждането, покачват ли се антителата никой никакви гаранции не дава.
И за пореден път ще напиша, че дори да има изградени антитела, ако бебето е със същия резус фактор като майката тогава проблем няма - и бременността следва да завърши успешно, ако няма други проблеми. Шанса обаче бебето да е с резус фактора на майката по мои спомени  е около 33,3% в останалите 66,7% взима резусфактора на бащата. Това уточнявам е при комбинация майка Rh (-) баща Rh (+) при другите комбинации е различно.

*
« Отговор #7 -: Юли 25, 2006, 07:16:38 am »
По принцип ако бебето е с отрицателен резус фактор като майката, антитела не се образуват. А понякога и дори да е с положителен пак не се образуват, особено при първа бременност.
Направи си изследването и не се шашкай предварително :)
Пожелавам ти да забременееш съвсем скоро :D
« Отговор #8 -: Юли 25, 2006, 12:50:52 pm »
Много благодаря на всички! Наистина се поуспокоих и се надявам скоро да забременея. Задължително ще си направя изследване за антитела и се моля да нямам такива. Но, ако всде пак има, може ли да се получат тежки усложнения на бебето (например мозъчни или проблеми с развитието), освен по-тежка жълтеница? Още един път много ви благодаря!
*
« Отговор #9 -: Юли 25, 2006, 15:37:03 pm »
За съжаление могат, но това са много редки случаи, както съм ти писала по-нагоре. Ти няма да си от тях, така че спокойно :D
Успех!
*
« Отговор #10 -: Юли 25, 2006, 19:25:16 pm »
Цитат
може ли да се получат тежки усложнения на бебето (например мозъчни или проблеми с развитието), освен по-тежка жълтеница?
Аз съм от тежките случаи, при които бебето получи усложнения и го загубих....
Пожелавам ти ти да не си от тях!
« Последна редакция: Юли 25, 2006, 19:58:59 pm от krasi5 »
« Отговор #11 -: Август 11, 2006, 16:50:49 pm »
наистина докато не пробваш няма как да разбереш риск има но незначи че штете сполети важно в този случай по време на бременност да се проследяват антителата