И моето дете беше лятно бебе. Помня, че беше по къс ръкав (ако е било някои дни с дълъг, не помня) и увит в пелена, както педиатърката ми показа. Като идеята на пелената е да увие ръчичките за по-сигурно, това при новородено. След 3-4 месеца вече беше без пелена, по дълъг ръкав и завит с одеялце само, но никога не се е завивал през глава.
А аз понеделник бях при Сигридов. Естествено не се мина да няма нещо. Даже ме помнеше, че съм онази с хаоса. Пита дали вече се е оправил хаосът или е по-зле. Казах му на каква терапия съм. Значи, скрининга за прееклапсия, който са ми направили в Плевен, нищо не показвал, по друг начин се правел. През 3-4 седмици ми пускат контрола на НК клетки в Тутракан и последния път бяха завишени, съответно ми вляха 2,5 гр Привиген в 18-та седмица. Много се усъмних дали има нужда вече, но го влях. Обаче си мислех тъкмо на следващия преглед да кажа, че не искам да ми вливат повече. И сега Сигридов каза, че вливането след 8-ма седмица е грешка, защото могат да се активират латентни инфекции. Точно това най-вероятно е станало при мен, което е довело до кисти в мозъка. Това беше първото, което погледна и видя. Има предположение и да е нещо наследствено, но според него по-малко вероятно, и ми пусна и пренатален тест да правя. Значи аз вирусология (каквато той пуска) имам преди да отида в 9-та седмица при него. Ама той не ги е погледнал, въпреки че бяха на бюрото. Хвана се за друго и ме изгони. Можеше още тогава да се вземат мерки. Освен това сега ми приказва как той въвел теста за прееклампсия, ама отказа да ми го направи. Също сега казва, че за развитието на бебето се съди по сравнение между 12 и 20 седмица, ама той нямал данни от 12. Ами как да има, като ме изгони? За някакво изследване (не помня точно кое, може и прееклампсията) казва как то си имало специалисти, демек не са в Плевен. И аз му отговрих, че то човек докато забременее и после докато разбере кои са специалисти, то... няма за кога. Питах за уреаплазмата (парвум) дали е опасна и той отговори, че най-вече е опасна да не скъси шийката, но моята била добре (39,5 мм). Опита да ми се подиграе, че ходя при много доктори, щото питах дали има нужда от фетална ехокардиография и каза, че би било добре да добавя към папката си и това изследване, щото иначе няма да се чувствам добре психически. Но аз му казах, че ако той вижда, че няма нужда, няма да ходя. Той каза, че сърцето му изглежда много добре (както казаха и в Плевен), но мозъкът бил много по-сложен орган, за да се притеснявам за сърце. Накрая му показах изследванията, които не беше видял преди. Оказа се, че са ми завишени някои антитела за прекарани инфекции (това в 8-ма седмица) и изписа Валтрекс и после да пусна пак изследване. Показах му и витамини и минерали и питах защо пада желязото (като пиех железен хелат, билкова кръв и бях почнала Малтофер няколко дни). Отговорът му беше, щото приемам магнезий. Имах и на него изследване и каза, че било оптимално, като резултатът е по-скоро към долна граница. Сега се питам защо на всички витамини и някои минерали се гони горна и над горна граница, а баш на магнезия да е така. Та тогава той ме пита защо се пие магнезий и аз веднага отговорих, че е против контракции. И той се хвана за главата и пак ми се присмя и не толкова ме съжалявал, ами сама съм се била довела дотук. Питах го защо се пие, а той с раздразнение каза, че сега не му е времето да обяснава, защото го чака следваща пациентка. Значи закъснението беше час и половина, предните ги приключваше за около половин час, часовете са през 30 минути, аз излязох може би след 35, може и към 40 минути да е отивало. Що си мисля, че съм чувала, че разни фетални морфологии при други доктори отнемат поне 40 минути или повече. Но явно тук имаме супер специалист, който може да свърши работата за 30 минути и супер надменно същество, което може да си позволи да не отговаря на въпроси. Съгласна съм, че може да е специалист, и да е чел и да разбира много, но още много му липсва до това да се нарече човек. Освен това ако му се развали компютърът и извика някой да го оправи и го попита защо се е повредил, другия все едно да му се изсмее, че не разбира от компютри. Значи аз магнезия не съм си го назначила сама, първо, и второ не ми е моя работа да имам медицинско или фармакологично образование. Всичко досега, което аз правя, както и други жени - да четем и да се информираме, колкото можем, за да можем да си помогнем сами, защото няма кой да ни помогне, е именно заради скапаната ни здравна система. Сигурна съм, че на Сигридов рано или късно ще му се върне всичко. Колкото и гадно да звучи, такива са законите на природата.
Иначе, всичко останало с бебето каза, че изглежда добре, плацентата и кръвоснабдяването са добре. Запазих и час за 28-ма седмица. Да видим дали ще се е оправило нещо.