Да, Тери, както беше дала линк д-р Мели, разбрах, че в клиниката на д-р Даскалов правят скрининга за прееклампсия към БХС. А пък защо доц. Конова ми е препоръчала такъв скрининг и каква е връзката с тромбофилия, не знам. Да, обаче, както е написала Яна, не всички лаборатории правят така. Моето изследване е към генетична лаборатория Майчин дом и не съдържа нищо за прееклампсия. Вече го получих и имам възрастов риск 1:170 за Даун. Следобед ще звъня на доктора за коментар. Обаче вчера д-р Бодурска каза, че от ФМ, която направи, може да се заключи, че рискът за Даун е много малък. Но да видим и тя какво ще коментира.
Така или иначе относно тромбофилията рискът при мен е изменение на плацентата и евентуално запушване на кръвоносните съдове там, а не на мен - именно това се случи преди 3 години. Д-р Бодурска обясни, че всяка бременност е различна и тъй като ембрионът е чужд организъм, ако моята имунна система не го приеме, може да се активират и ниско-рискови мутации, както очевидно е станало тогава. Може да има и други причини, довели до калцифициране на плацентата, но е имало и микроинфаркти, ако не се лъжа. Също д-р Бодурска обясни, че ако имунната система на жената не се активизира да отхвърля плода, бременността може да си мине безпроблемно и при жени с високо-рискови мутации.