За мен не е проблем големия интервал от бодърстване, а късното заспиване на бебето. Това което сме говорили с педиатъра на Васил е, че заради захранването на по-късен етап детето трябва да придобие дневен и нощен режим отрано, за да не остане с впечатление, че нощите са будното време. При захранване е хубаво детето да е сито, но не да се е нахранило току-що. Трябва да е будно в следващия час поне и да се следи за реакция. Също така е добре това да се случва в интервала между сутрешно и ибедно хранене, за да може да се потърси адекватна лекарска помощ при нужда (крайно е, но е разумно). Поради това денят и нощта трябва да съответстват на бебешкия режим. Когато Васил беше на 2 месеца той спеше нощен сън с пропускане на 2 хранения денем, а нощем се будеше на 3 часа, за да се храни. Повече от 2 месеца съм се заигравала да обърна деня и нощта за него, така че да спи нощем и да будува денем, а към 6 месец вече имаше режим на 1 дневно спане от 4 часа и 1 нощно от 10 часа. Бях като зомби докато го науча, че нощем се спи, а денем се будува, яде се и се играе. Събуждаше се в 12 за хранене, а аз го държах до 12 и 30 преди да дам храна (водата и биберона не помагаха). Следващата седмица той се будеше в 12 и 30, а аз го държах до 1 часа и така изместих всички нощни хранения да се случват през деня. Денем го будех на 3 часа и го занимавах колкото и да му се спи. Беше един от най-кошмарните ми периоди, но не помня много от ежедневието ни заради недоспиването.
Криси не е повръщала на фонтан от доста време, но постоянно спи в бременната ми възглавница, която е огромна и я намествам под нея като гнездо. Не съм сигурна доколко е правилна стойката ѝ по този начин, но виждам, че ѝ е удобно и не заспива на друго място. Доскоро спеше в нея само денем, но няколко вечери подред сменях чаршафи, че ми оповръща леглото и започнах и нощем в нея да я слагам. А и се страхувам, че от тежестта ми матрака потъва и под гравитационни сили тя се търкулва съвсем плътно в мен и заравя глваица в пазвата ми, така че да е опасно за дишането ѝ. Сега спи съвсем непробудно и дори не търси биберон нощем, а сутрин я будя аз за първо хранене. През деня понякога будува по 30 минути след хранене и в това време я оставям в нейния креват да зяпа въртележката или в активната гимнастика. Само тогава е изцяло легнала без нищо подложено, но когато Васил тръгне на училище ще я оставям повече време в кревата ѝ, за да свиква, а и да има повече свобода на движенията. Досега избягвах, защото той учеше онлайн в същата стая и когато тя се разреве му пречи, а когато той взима участие в час или госпожата говори се чува от колонките и това пречи на нея да спи.
Леле, Маги, сигурно сърцето ти е спряло. Аз май съм предупреждавала Васил, защото той не смее да я вдига, само я гушка в леглото и я милва. Но пък онзи ден изпусна дрънкалка върху нея, точно под окото ѝ и тя доста рева, сега има малка точица синина под окото, а той така се уплаши, че се скри в другата стая да не му се караме и да не я разревава повече. Ами батковците и каките са непредвидими, но са водени само от добри намерения. Постоянно повтарям на нашия батко, че инцидентите се случват "без да искаш" и затова винаги трябва добре да се помисли и много да се внимава, защото някои неща са непоправими.