Слънчицето, подразних се, че критикува всичко, но за истинска и поискана помощ се дърпа, но сега имам основание да ѝ напомням да запази мълчание, след като отказва помощ. Иначе още като се роди Васил първата година беше на гости у тях за 4-5 дена. Като отидох да си го взимам свекър ми коментираше, че младите много лошо сме се научили бабите и дядовците да ни гледат децата и, че по тяхно време не било така. Сами си отгледали мъжа ми. Това го каза пред бабата на мъжа ми, която реално го е отгледала, защото те са живеели заедно до 92/3 година, а той е 84. След като са се преместили нанов адрес по онова време мъжът ми след училище пак се е прибирал при баба си, а у дома само за вечеря и спане. Та толкоз за желанието им само на думи да помагат. Разтръби само навсякъде, че се пенсионира, заради внуците и до там. А че ми е помагала много - спор няма. Но като Васил е бил по-голям. Оставяла съм ѝ го за по час-два, да свърша нещо. Вчера просто ясно си каза, че няма желание да си нарушава спокойствието, но за критика е на първа линия.
Относно празненствата - в крайна сметка семейството решава. Много зависи от отношенията им с "поканените". Ако направя погача тя няма да бъде с вход свободен за всеки, който желае. Но определено най-важните хора в живота ни ще бъдат поканени. Да, и аз говоря за под 10 човека, от които повечето роднини и само 2 приятелки, които пък са почти всеки ден с мен и вече са виждали и Криси. Хора, за които знам, че няма да се бутат в нея, да се тикат да я гушкат или друго. Дори не съм сигурна дали ще дойдат, защото имат чувство за отговорност, но бих ги поканила, защото не е редно да ги подмина. Сестра ми и племенницата, свекърва ми, братовчедката на мъжа ми, кумата и кумицата и двете приятелки, от които поне половината няма да дойдат според мен. Като цяло контактувам с интелигентни хора, които не правят всичко на всяка цена и не са първи за празненства и наредени маси, а по-скоро са отзивчиви и си помагаме с каквото можем. Именно заради това, че си помагаме в нужда е редно и в хубавите мигове да се уважим. Пак казвам - поканата не значи, че ще дойдат, познавам ги. Но ще им е приятно да ги уважа ако празнувам.
На нашата сватба аз не исках голямо празнуване и много гости. Мъжът ми искаше. Едва го навих поне да ни е приятно само с приятели и да няма хора по задължение (роднини). Свекърва ми все пак си покани хора, но само за ритуалната зала и бяха предупредени, че в ресторанта не ги искаме. Бяхме 30 човека и си направихме страхотен купон. Седмица преди датата мъжът ми съжаляваше, че все пак е искал гости и вече искаше да избягаме само с кумувете ни. Все пак се получи добре без излишни хора, а само с най-близките ни. Ами ние просто имаме много близки хора. Работехме заедно и колегите ни бяха и наши най-добри приятели (и все още са). Шефът му ми беше шофьор и колата беше една очукана Дачия, в която сме имали безброй пътувания из страната по работа и за забавление. Кум също ни е колега. Сега сме със същите хора всеки ден. Някога майка ми викаше, че само давам там (всяка свободна минута), но като се разболя от рак и колегите ми се грижеха по-добре за нея от брат ми. Едното от момчетата през ден я водеше на прегледи, химио и лъчетерапии и я носеше на ръце, че тя не можеше да ходи вече, а беше едра жена. Шефът ми не само ме пускаше да не ходя на работа без отражение на заплатата, но и ми осигуряваше транспорт за нея. Към края тя разбра колко сме си близки с всички тези хора и, че наистина безкористно си помагаме във всичко. Когато почина разноските по погребението бяха поети повечето от тях. Сега за бременност, ин витро и раждане също получих финансова подкрепа от всички. Освен това от началото на пандемията почти не съм ходила на работа (2-3 пъти месечно ходя за по 3-4 часа). Отново колеги излизат от работа, за да ме закарат на лекар, включително и вчера за прегледа на Криси и онзи ден за прегледа при доцентката за млякото. Говорим за хора, които са ми истински близки и са част от семейството ми. И да, виждаме се след отрицитални тестове, периодично се тестват.
Мускулни са, предкамерни, Павла. Бях пуснала снимка от епикризата при изписването на Криси, сега пак ще я прикача.