0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Правим опити за бебе - 29 тема
« Отговор #500 -: Декември 06, 2020, 18:11:33 pm »
Ел, да споделя малко и аз моя опит с инсеминицаиите. Направих 4, за да мога да кандидатствам за фонда, бях скептична към всяка една от тях, просто ги приемах като необходими стъпки, които трябва да предприема. От 4тата инсеминация без стимулация, таймиране и тн в момента съм бременна, чакаме момиче през май. Така че понякога се получават нещата и от инсеминация. Успех!

За финансиране от Общината, за София например мисля, че има само за процедури с донорска яйцеклетка.
*
« Отговор #501 -: Декември 06, 2020, 19:50:25 pm »
Ел, добре дошла сред нас  :D
Аз още съм без цикъл  :? Силните болки продължиха 2 дни, а зацапването 4. Бях на преглед в петък, Владимиров каза, че ня а патологични промени в матка и яйчници и ми изписа 10 дни Марвелон по 2 таблетки. След като ги спра трябва да ми дойде до седмица, ако не ми дойде, пак трябва да отида. Значи, ако не ми дойде, какво следва, още хапчета или трябва да ме чистят? Не се сетих да го попитам.
Иначе мъжа ми все още не е готов да разговаряме, започва много да се затваря в себе си. Предложих му много внимателно, да обмисли варианта за консултация с психолог, но той категорично не вярва, че може да му помогне някой. Виждам, че изпада в депресия и не знам как да му помогна. До него съм, опитвам се да разговаряме, но щом започнем по-сериозен разговор, той се държи отбранително, сякаш го нападам.
*
« Отговор #502 -: Декември 06, 2020, 23:02:15 pm »
Лейди, ако е имало какво да чистят са щели да кажат. Съмнявам се. По-скоро са ти се разбъркали хормоните. Относно психолога в такива случаи...мъжете обиновено се затварят в себе си. Търсят консултация със специалист само като последна инстанция, обиновено когато жената е много афектирана. Защо не спреш да го мислиш? Понякога е добре всеки сам да се справи с болката си, и когато е готов да коментира с партньора.
*
« Отговор #503 -: Декември 07, 2020, 09:18:17 am »
Лейди, напълно го разбирам мъжа ти. Даже бих казала, че щом мъж се чувства така, значи е много зле. По принцип, доколкото съм разбрала от личен опит, така се чувства човек, който много силно желае нещо, вложил е много в нещо и накрая нещото не се е случило и то поради външни обстоятелства, на които човек не може да влияе. Това е страшно отчаяние - приживяла съм го във връзка с учение/работа. Другата възможна причина за депресия е липсата на цел, която в случай на безизходица и неуспех лесно се появява.
Ето, аз например покрай опитите всеки божи месец съм в депресия. И при условие че не спирам да се надявам на естествено забременяване, дори и в момента го преживявам, макар и да остават още няколко дни до цикъл. Наистина почти нищо не може да помогне на мъжа ти. Може би психолог, но трябва той да си го поиска. Просто го остави и изчакай той да те потърси за обсъждане на опитите.
Това със смяна на клиниката при неуспех все повече почвам да вярвам, че може да има смисъл.
И също да вметна, че проблемът при мен може да е в отговора на тялото ми при бременност. Това всъщност може да е паметта, както и неизяснения стерилитет. Д-р Сигридов беше казал "Все по-рано ще пада". Само тези думи запомних и вече нещо ми се е въртяло в главата и друго не съм чула. Наскоро си говорихме за това с мъжа ми и така стана ясно, че той е чул докторът ясно да казва как първо е било 26 г.с., после 9 г.с., после ще е 4 г.с. и т.н. Жалкото е, че малко след това д-р Сигридов прекъсна работа, а сега отново е трудно вреждането за небременни.
*
« Отговор #504 -: Декември 07, 2020, 10:29:37 am »
Аз в никакъв случай не го пришпорвам и не нахалствам, но все пак трябва да съм наясно ще продължаваме ли, как и къде, също така трябва и да кандидатстваме по фонда. Съответно трябва да започваме и прием на добавки и някаква диета. За това исках да разговаряме. Като ми дойде цикъла доктора каза, че ще разговаряме, а трябва да знам, какво да му кажа. Наистина е изгубил надежда, а аз се опитвам да му вдъхна кураж.
А относно обърканите ми хормони, явно е така, лицето ми е пъпка до пъпка, жестоко акне, което по принцип нямам.
Замислих се и за вливките, при този опит се отказахме, заради риска от заразяване с корона вируса. Та, при положение, че пак имах имплантация и дори и бавното нарастване на ЧХГ, все пак се оказва, че неуспеха е от качеството на ембриона, а не от спонтанен. Следователно е нямало проблем с високи НК клетки и нямам нужда от Интралипид при следващ опит. Дано съм го обяснила разбираемо.
*
« Отговор #505 -: Декември 07, 2020, 12:05:43 pm »
Лейди, ще разберете каквъ е проблема, спокойно.За мъжът ти какво да ти кажа, моя мълчеше и не искаше да говорим за това.Все едно не се беше случило, така действаше той.Чак след като се родиха близнчките говори с мен за загубите.

За Нк клетките ми знаеш мнението.

*
« Отговор #506 -: Декември 07, 2020, 21:23:00 pm »
Leidi, интралипида имаше действие някакво време..не помня какво. Правилите вливки помгат да се включат по-конкретно. При така поставената ситуация определно трябва да видите на каква позиция сте, няма как да сте в пауза... Грейси, след аборта ми в края на 20та ГС, като занесохме генетичния материал за изследване в Майчин дом, ми дадоха този конспект, ако искаш го разгледай.
*
« Отговор #507 -: Декември 07, 2020, 21:25:49 pm »
Gracy, зачетох се в коментарите ти, да видя какво сте пускали, защото мое лично мнение е, че някак си търсиш проблем в твоето тяло, в твоите нк клетки и се надявах да се сетя нещо, което сте пропуснали.
За първата загуба дали не е заради мутациите ти, ти сама пишеш, че е имало проблем с плацента и изхранване на плода. Тук не бих намесила имунен отговор поне аз. При втората загуба имаш неустановено Хашимото, а то се свързва със спонтанни аборти.
Интересно ми е да споделиш спермограма на мъжа ти, но от репродуктивна клиника, защото си писала, че са ви казали, че е много добре. Ама знаем ги тези много добре. Изкарват мъжете по 4% морфолгия и им пишат, че са в норма и са много добре. И жените си съсипват телата да си търсят проблеми.
Някак си аз все търся проблем в качеството на ембрионите и отхвърлям имунния отговор като единствен проблем, но си е мое виждане и все ровя да търся друга причина.
А това, че ще се губи плода все по-рано не е така. Няма такова правило. Лина имаше първо ранен спонтанен аборт, след това късен и накрая си роди детенцето. Хелиантус не знам колко аборта имаше, да не бяха 5, после пък изобщо спря да забременява и сега е бременна (пу-пу).
Моите две Биохимични първата е в 4г.с., с втората докарах до 5г.с. И имам НК клетки 21% тази година. Но се имплантираха хайванчетата. Преди, когато нямах завишени НК клетки и имплантации нямах дори. Но сега трансферираме бластоцисти, явно малко по-качествени, но не достатъчно.

Лейди, ти пък защо го включваш мъжа ти в тези решения. Ходи си на лекар, вземе с лекаря решение, прибери се и му кажи:"докторът каза, че продължаваме така". Остави го да си помълчи. Лина е психолог и много добре ти е казала как стоят нещата. Всеки си тъгува по негов начин, просто неговия начин не ти отърва на теб, защото имаш цели за гонене, но може би му трябва време да си помълчи и да не говори. След биохичната мъжът ми много се срина, за първи път. Аз го насърчих да си свали една игра, която играеше преди време. От август досега е все на телефона, така му минава времето, но аз не го насилвам да остави телефона, това е неговия начин да минават дните. Пък аз си ходя на лекар, той ме кара, но не влиза с мен, чака долу. После преразказвам какво сме си говорили с докторката. Решенията ги взимаме аз и тя. С него обсъждам преди това, но ако видя, че няма сили си говоря само с докторката и му казвам как продължаваме.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
« Отговор #508 -: Декември 07, 2020, 22:14:50 pm »
Ето, Лейди, Тери добър пример ти е дала. Това също е добър подход, просто не го натоварвай ( да знам как звучи) със излишно инфо, в крайните ситуации не можем да дадем повече отколкото носим в себе си. Мъжете са по-лабилни. Ще компенсира по-натам от чувство за вина.
*
« Отговор #509 -: Декември 08, 2020, 08:57:53 am »
Това е най-добрият подход.Моят мъж не е идвал никога,освен на една инсеминация и на ЗЕТ.Аз се чувствах по-добре сама като си ходих,после само му казвах какво следва.
*
« Отговор #510 -: Декември 08, 2020, 09:09:24 am »
Тери, радвам се, че и ти ровиш в нашия проблем. Да, първия път (първата бременност с настоящия ми мъж) причината е проблем с плацентата, който проблем е ясно, че е от тромбофилията. Но някак си, не е нормално дълго време да не мога да забременея, ако примерно принципно забременявам, а пък имам проблем с износването. Няма логика. Очевидно е, че имам проблем със забременяването. Дали са НК клетки или някакъв неизвестен имунен отговор - не знам. Преди първото забременяване може проблемът да е бил в моите яйцеклетки, защото не пиех витамини и добавки (не, както сега). Вит. Д, вит. Б12 и Б6 почнах да следя по време на втората бременност. А относно Хашимото, то се откри 3 месеца преди да забременея втория път. И вече беше 2.4, и то случайно измерено след имплантация, което си е добре (и докторката тогава така каза, че тая стойност е добре) и еутирокса си го пиех. Едва ли втория път е Хашимото. Обаче, при условие че първия път щитовидната не е следена... не знам как се отразява това на бременността (не съм чела много за това).
Ей сега ще кача изследванията на мъжа ми.
А пък д-р Сигридов какво е имал предвид - едва ли че няма да стане никога, а че с негова помощ ще стане. Ама не знам как. Дали причината е в мутацията MTHFR, защото той каза, че това е по-опасното от 4G/5G (тогава разполагах само с основен панел). Видя формата на матката - леко Т-образна. Но нали минах хистерокопия м. юли при моя доктор и той я коригира. Още повече, че изтъква, че д-р Калчев не е по-добър от него... Дали е така, няма как да знам със сигурност. Дали все още проблемът е във формата... Ама пък как съм износила до раждане преди 15 години, не знам.
« Последна редакция: Декември 08, 2020, 09:11:37 am от Gracy »
*
« Отговор #511 -: Декември 08, 2020, 09:34:21 am »
Първия документ е от 2019. Вторият - Хало теста.
Третият - по време на инсеминация.
Имам и по-ранно изследване по Крюгер от друга клиника. Но не е по-различно.

Лина, благодаря за конспекта.
Писала съм, но пак да кажа, че всичко свързано с тромбофилия е изследвано - АФА, придобита (това, което д-р Калчев пуска) - нямам. Допълнителните генетични - фактор XIII и ACE са ми хетерозиготни. Редовно пускам хомоцистеин - 4-5 е, което мисля е добре. Сега, по време на първата бременност може да не е бил добре и оттам да е станало запушване на плацентата.
Но сега няма смисъл да говорим за износване - всичко ще направя тогава - аспирин, НМХ, редовни изследвания - всичко ще искам. Ама само да се стигне дотогава, нали?!
« Последна редакция: Декември 08, 2020, 09:55:02 am от Gracy »
*
« Отговор #512 -: Декември 08, 2020, 09:56:35 am »
Gracy, аз виждам проблем с морфологията на мъжа ти. При стриктни критерии на Крюгер има 4-5% морфология, а по принцип нормата е 14% (нестриктни 12%, ама тогава нормата май е над 30%).
Мъжът ми има вече прилична подвижност, но с морфология като тази не забременявам. А с инвитро забременявам и ги губя. Един лекар не се е усъмнил в моите яйцеклетки и в моите способности да износя. Очевиден мъжки фактор. Говорих с докторката ми онзи ден и й казвах, че имаше 6% морфология съпругът ми и тя ми каза така: "Под 8% се води тежък мъжки фактор", преди време за 6% ми беше казала, че вече мога да мисля и за естествено забременяване, би било много трудно, но при 6% не е невъзможно. Да има жени забременели и с 2% морфология на мъжете си, но те са по-скоро изключения. Поне тук всички с мъжки фактор я докарахме до инвитро и то не успешно от първия път.
Някои Клиники (като Надежда) пишат нормата, че е 4% за стриктна морфология на Крюгер, ама това са си лично техни референтни стойности и само залъгват мъжете. А на мъж му кажи веднъж, че му е добра спермограмата и повече жената и дума не може да повдигне, защото го удряш по егото.
Иначе има много добра бройка и подвижност, но за мен има осезаем проблем в морфологията. Пие ли добавки?
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
« Отговор #513 -: Декември 08, 2020, 10:09:12 am »
Възможно е да има проблем. Не се съмнявам в думите ти. Но по-интересното е, че и от двете клиники казват, че е добре. Те какъв интерес имат да лъжат... не знам.
Пие добавка за очи, тъй като има проблем с очите. В тях има вит. А, Е, Ц, цинк, Омега 3, селен и др. Давам му мака и пак допълнително вит. Е ще му дам. Тъй като в Профекунд за мъже се съдържа мака и фол. кис., затова му давам маката. Давала съм му Б4+Б8, вит. Е, селен, Q10. Преди 2-3 години му давах фол. киселина, но той казваше, че веднага след това го заболява главата. Първо бях почнала с обикновена, преди да почна да пия мета. Не помня дали и от мета го е боляла главата. Може това да му давам пак. По принцип той има проблем с холестерола и триглицеридите - високи са. Затова му давах инозитол. Пил е 2-3 месеца, но с прекъсвания. Вероятно още трябва да пие. Иначе той не се дърпа - пие каквото му дам, стига да не го боли глава...
Да добавя, че изследването от 2019 г. са го виждали и в Плевен и д-р Калчев и казаха, че е много добре - там е 5%, вярно, че сега последно е 4%.
« Последна редакция: Декември 08, 2020, 10:20:34 am от Gracy »
*
« Отговор #514 -: Декември 08, 2020, 10:33:53 am »
Тери, ние бяхме с 4% морфология и инвитрото стана на 2 месеца в неделя от 1 опит. Доколкото четох тогава 14% е нормата, а между 4 и 14 % били гранични резултати, т.е. може да се случи естествено забременяване, но много трудно. И е факт, че за 8 години опити имам 2 забременявания, едното вече е на 7 години, а второто изкара до 6-7 седмица. Никога не сме се пазили в този период, но и не през всичките години сме имали нарочни опити за бебе. След тези 8 години последваха няколко месеца с нарочни опити с лентички за О и измерване на БТ, но на 4 месец категорично заявих, че искам изследвания и директно пристъпихме към ин витро. Докато оформим документи минаха 3 месеца, през които той пи FH PRO, но на пункцията спермограмата му беше по-зле от тези, с които кандидатствахме по фонда.
Той се беше предал много като стана ясно, че проблемът е в него. Доктора го надъха, че може и у дома да се случи и нека фонда ни е план Б, но тия месеци точно бяхме много ангажирни с работа и двамата и всъщност зарязахме опитите у дома без да го обсъждаме. Все пак в първия му момент му беше тежко да приеме, че нещо не е наред с него и се самообвиняваше, защото сам го е допуснал с пиене години наред. Не го коментирах с него, бях в еуфория и изобщо не се опитвах да го окуражавам и да му давам опора. Още повече се поувства зле когато на всеки преглед идваше с мен, но никой не го питаше за нищо. Накрая спря да идва до пункцията, но коментираше, че явно няма нужда от него. Още по-зле стана, че скоро след забременяването спряха придружетелите заради ковид и всъщност цялото бебеправене и износване се случи без никакво участие от негова страна. така до края той нито веднъж не попита нищо, не отдели време или средства за бебето. Сега вече ѝ се радва, но през цялото време на ин витро и бременност той се чувстваше излишен и виновен, че се е стигнало до там.

*
« Отговор #515 -: Декември 08, 2020, 10:52:47 am »
Хора, ако това е проблемът, звучи доста окуражително, защото така ще се знае какво е. Досега не се знаеше. И предполагам може да подобрим нещата, а и с ИКСИ също това е преодолимо. Моят мъж (да е жив и здрав) не се оплаква от нищо от процедурите и докторите, единствено недоволства как всички доктори казват, че всичко ни било добре, ама накрая бременност няма. Той винаги е вярвал, че има конкретен проблем. И досега сме го търсили. Изобщо няма да се обиди в него да е проблемът. Важното е да се знае какво е, за да се третира или да се действа спрямо него. Само отделно си имаме спорове на различни теми (битовизми) и ако стане така, че приеме моето мнение / желание (не че и аз не правя компромиси), накрая той заключава на шега после да не се учудвам, че не става, щото човечетата му били с подвити опашки :D Иначе и той пие - повече бира лятото, зимата домашна ракия и вино. Не всеки ден, но поне веднъж седмично повечко, особено като се събере с приятели.
*
« Отговор #516 -: Декември 08, 2020, 11:43:38 am »
Грейси, моят мъж имаше проблем с алкохола и пиеше денонощно. Лежа в болница, ходи на психолог, кле се, че спира и пак започваше докато не го изгоних. Сега не пие от почти 2 години (март стават 2). Да, ние правихме ИКСИ + ИМСИ, за да намерят годни сперматозоиди и има добър резултат.

*
« Отговор #517 -: Декември 08, 2020, 11:53:59 am »
Тутракан е като филиал на Надежда София, проповядват едни и същи неща.Абсолютно естествено е да ви казват, че тази СГ е добре.Но не е добре.Морфологията е ниска.При нас на 6% правихме ИКСИ, така че не не е ОК, ако беше ОК щяхме да сме на ин витро.

Много са ти объркани нещата Грейси.

Хашимотото помага също за спонтанни аборти, може да подтисне овулация и да не настъпи забременяване.Тромбофилията вече знаеш на какво влияе.С тази морфология е много вероятно да има ранни спонтанни аборти.Много ме дразни Сигридов, разчита резултатите и ги интерпретира, така че да изкара себе си всезнаещ, а не обяснява защо се е получило така.Не е проблема точно в тази мутация, как па само в България тази мутация е толкова проблемна не знам!
И аз съм с мутация, изкарах си на аспирин и фраксипарин бременността и така.Не е имало драма.

Лейди, Лина и Тери са дали много добри съвети!

*
« Отговор #518 -: Декември 08, 2020, 12:05:29 pm »
Слава богу не става въпрос за такъв алкохолизъм - по 2-3 чаши вечер в компания и то 1-2 пъти седмично, най-много.

Относно Хашимото, нали нещата като са в норма не би трябвало да има проблем? За първи път (май 2019), като го изследвах МАТ бяха над норма. Тази година м. юни и м. октомври МАТ са в норма (0,9 U/ml). ТСХ е 1.4. Не знам какво повече трябва относно това.
*
« Отговор #519 -: Декември 08, 2020, 12:57:17 pm »
Добре са хормоните на щитовидната, аз говоря ако са над горната граница и то ТСХ, не другите.Тогава има проблем.