Грейси, и аз като теб съм с едно здраво дете, родено преди 8 1/2 години. Без терапия, само фолиева съм пила. За съжаление е много трудно да се стигне до читави лекари. Тромбофилилиите ги пуснах май по съвет на Тери и Павла- смятай... ами ако не бях открила тези отзивчиви дами и форума изобщо... ма това е друга тема. Та в Геника излезе следното:
хетерезигот за 4G/5G PAI , I/D (ACE) C/T za 677c>t (MTHFR) + хомозигот G/G za + 505A>G(TAFI)
Като хетерезигот за 4G/5G PAI и I/D (ACE) се асоциират с кумулативен ефект относно повишен риск от спонтанни аборти.
Носителство на алел + 505Г в (ТАФИ гена ) (в хомо или хетерозиготно състояние) се асоциира с предразположение към повтарящи се спонтанни аборти, репродуктинви усложнения и дълбоки венозни тромбози.
Ако не ми беше загубата в 20та гс, но това е дълга тема,( но накратко абсолютно ненужен кортикотероид до около 15-16 гс, спиране на АП БЕЗ ИЗСЛЕДВАНЕ АSPI TEST, и неглежиране на редица симптоми завършващи с увита пъпна връв + плод отговарящ на 17та ГС, като прегледите от 17 до 20 са били всяка седмица, че имаше едни проблеми. Ретардацията е или от кортикостероида, който се дава макс до 10гс (бях писла назад) или лош доплер- не зная) едва ли щях да настоявам за толкова прегледи и изследвания.
В надежда (от които не съм доволна) към имунолог ме насочиха още преди тази загуба в 20та ГС (имах при тях една доказана биохимична) , който ми прави кросматч, месец след аборт(което не се прави,защото при скорошна бременност(поне 4 месеца трябва да са минали) винаги има имунологичен отговор в тялото, което компроментира самото излиедване. Ако си правиш кариотип и кросматч изчакай 4тия месец от последната бременност и ги пусни.
На този етап, си открила , по изключително мъчителен път тромбофилията и както ти е казано, от по-ранна седмица е можело да се превентира, ама аман от тези лекари Хубаво е да се консултираш с хематолог или ако имаш път към София, да си запишеш час при Проф. Паскалева (1ва градска). Тя ще ти даде терапия при положителен тест. Имунологоята за мен е море, в което като бръкнеш все нещо ще намериш, но не може и да се прескочи. Виж да си имаш стабилна терапия за тромбофилиите и строг контрол на доплера при бременност! Пожелавам ти от все сърце, успех!
Робин, стискам ти палци! Кога ще е инсето? С теб сме!
Принцес, не се стресирай толкова. Знам, че е изключително тегаво с тези тестове, но се пощади малко.