0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните 103
« Отговор #420 -: Май 14, 2020, 19:08:43 pm »
Да, Павла - в повечето случаи са неоправдани очаквания.
Ама например в Тина Киркова съм лежала и отношението е едно към едно, това което пишат. Аз сръвнявам това, което съм видяла с това, което се пише.

Слънце, аз от АГ съм по доволна, отколкото от Майчин дом. Там съм ходила при този Яков дето го хвалят и не ми направи особено впечатление. Иначе няколко биеши близки приятелки раждаха там, а ние живеехме баш на входа и мъжете седяха по време на ражданията у нас. Единият изкара 3 дни  :lol:

Може това, че толкова ни харесва АГ да се дължи на факта, че и двете сме пациентки на Александров. А легенди се носят по коридорите, че пациентите му се ползват със специално отношение.

26.09.2019
*
« Отговор #421 -: Май 14, 2020, 19:33:18 pm »
Абе, нали в тази болница можеш и ходжа да си докараш. То дули, то работи. Не знам.
*
« Отговор #422 -: Май 14, 2020, 19:43:11 pm »
Е за ходжа не знаех😂.Днес точно видях едни познати с бебето ,и тя така-оставиха ме да се мъча 5 часа.Ами на пета ли да се въртят покрай теб бе жена,получаваш разкритие.И накрая й казали-ставай ще раждаш.Еми нормално!
Ама разглезихме се,бабите по 5 деца раждали на къра,ние дули,ходжи...че да има и една акушерка да ми държи ръката докато раждам най-добре.
Онзи ден една позната се разревала щото Александров й отказал секцио,причината-нямала психика да роди и щяла да умре.Дръпнал й една лекция в негов стил и тя рев.Ама иначе ме пита какво пиел щото вика"разрева ме,гледа че рева и не трепва,ама е пич".Ама тъй като не съм пила с него,не можах да помогна.
*
« Отговор #423 -: Май 14, 2020, 19:53:22 pm »
Аз не съм раждала в България, но и тук никой не седя с мен.
Също не е и евтино да се роди в държавно болница. Миналата седмица получих фактура за упойката от 1180 и нещо евро. Хубаво, че допълнителната застраховка ги покрива.
Първия път щях да родя в стаята с мъжа ми, права като кон. Проста бяха претоварени.
Александров младши днес има рожден ден.
Старши знам, че е почитател на хубавото вино. Ама дали е така.

Аз пък в АГ не съм с добри впечатления. Това е заради санитарките. Те нали са шефовете на болниците. Бях възмутена, но си замълчах.

Въпрос на избор е. Просто не е черно и бяло.
*
« Отговор #424 -: Май 14, 2020, 20:09:13 pm »
Аз му писах на младши сутринта ,бяло вино пиел стария да.
*
« Отговор #425 -: Май 15, 2020, 06:00:42 am »
Ейй като съм се изпопритеснила дали не съм за повече аспирин нещо осъмнах, след последен опит да заспя се отказвам и ставам . Сега съм притеснена да не взема да затрия детето заради тъпия аспирин ! Знам, ПАвла, че каза че съм за 150 вече, но на последните прегледи бяха добри кръвотоците, и при моя лекар и във фемина при детския ехокардиолог и моя АГ казва, че с такъв кръвоток няма да се увеличава на този етап аспирина. Всъщност ако пия по-голяма доза аспирин какво може да ми стане освен да ми кървят венците?Сега два са ми вариантите на 18ти, в 20та+5 да ида без час, по изсъскване на паскалева, да ме вземе когато може, но негативното е че може и цял ден да отвися в болницата. Но май това ще да е колкото и да не ми се иска, защото просто адски ме е страх.

Другият вариант е да търся хематолог. При всяко положение още веднъж фибриногена трябва да пускам и аспи тест,защото в Токуда апарата нещо не е отчел моите изследвания та отново ще ходя. Докато ровех в нета видях, че аспи тест се пуска 5 часа след прием, а Паскалева това никога не го е споменавала, само 4те часа за клексана. https://www.cibalab.com/dokuwiki/doku.php?id=coagulation:aspitest Някой дали може да се включи тук?

Иначе 4 часа след клексана, анти ХА ми е 0.18   IU/ml. Доколкото виждам референтните //4ч. след апликация Anti - Xa активност терапия с LMWH -4 часа след апликация Референтни граници: - при профилактика - 0.3 - 0.6 IU/ml - при лечение - при еднократен прием за 24 ч.: 1.0-2.0 IU/ml - при двукратен прием за 24 ч.: 0.6 - 1.5 IU/ml //, аз се водя профилактика или терапия. Май съм профилактика? съм за увеличение?

Круела, ами аз винаги ,когато съм била с час при нея се е държала супер и сме си говорили и тн. Когато обаче съм без или питам по телефона ме побърква :D Убедена съм, че съм й само аз на главата, ама все пак.Слънце, спа ли днес? Как си? Като се замисля, верно не дръжте толкоз пари в колата.  Иначе за раждането, аз изпитах това което Павла разказва, само дето нали съм била в много по-малка седмица и бях предизвикана.
Няколко часа,като почнат контракциите седиш. На някакво време идва акушерката да те види , в моя случай и моя доктор за разкритие и в един момент казват, че е над еди колко см и че раждаш и те местят на магарето. Наистина не ти трябва лекар, освен за шиене и тн.  А иначе и аз съм "за" самостоятелните стаи, особено сега. Иначе, още 2012 имаше раждане с дула в Тина Киркова, раждане във вана ама ходжа и аз не знаех  8O

« Последна редакция: Май 15, 2020, 06:40:07 am от Lina88 »
*
« Отговор #426 -: Май 15, 2020, 09:18:34 am »
Лина, аз бях на 150 аспирин и доколкото знам от Мели, това е нормалната доза, приета в цяла Европа, за жени с проблеми.

За раждането да кажа и аз, отказах се от държавната АГ и раждах в частна тук в Плевен.Цените са далеч от тези написани за София, но са си хубави и тук.Но в Дъжавното изключително рядко правят секцио със спинална, а аз не исках пълна упойка и от там детето ти го дават след доста време.Не показват кърмене и още и още.Та прецених, че ще дам едни пари, но ще съм спокойна.Наистина всяка болница е различна.
Като родих близначките при мен настаниха едно момиче с нормално раждане.Ами никой не е седял да и бае докато получи разкритие.Сами минаваше лекарката и акушерката да я видят как е и я викаха о време на време да и проверят разкритието.Като напредна я свалиха в родилна зала.

*
« Отговор #427 -: Май 15, 2020, 09:41:36 am »
Маааагииии <3 Липсваш ниии!!! Как си? Ами аз, не съм специалист но то май няма какво толкова да направят докато не дойде разкритието освен да те проверяват. Какви са очакванията не знам. Моя доктор само ми каза че зависи коя е смянята на акушерка. Можело да се викне друга. А иначе забравих да кажа, че и според Паскалева 100 мг аспирин + 0.4 Клексан са достатъчни, това от началната терапия в 10та гс май и след ФМ при Димитрова й бях изпратила протокола от прегледа и тя каза че оставам на това и нямам нужда:/? Нито от аспирин , нито от клексан в по-високи дози. Ама една приятелка и тя е на 150, и тук говорим и чета в нега и ми е адски притеснено. Аз й писах, че отивам- просто не искам да меня различни доктори и тн.
*
« Отговор #428 -: Май 15, 2020, 09:59:06 am »
Бях във втора градска като раждах миналия път. Анестезиологът, който наистина стоя да ми бае, няколко часапо-рано участва в операцията на мама по премахване на репродуктивни органи заради злокачествено образувание. Може би затова ме взе присърце и остана след смяната си. Иначе и мен минаваха да ме нагледат отвреме навреме, но така ме наглеждаха, че клизма не ми направиха и няма да разказвам какво стана докато напъвах да родя. В предродилна нямаше бутон за викане на акушер и ако не беше до мен аз вероятно щях да родя в тоалетната, тъй като реших, че точно това се случва и хукнах натам. Човекът ме спря и веднага повика екип. Беше приключение и самото раждане ми остави приятни спомени, но разочарованието дойде когато ми взеха детето без причина, за да поседи 3 дни в кувьоз, от който нямаше нужда. Проблемът беше, че имах положителен тест за антитела на хепатит Ц, но отрицателен PCR (година и половина преди това приключих лечение с интерферон) и автоматично решиха, че съм наркоман и трябва да ми го вземат. Изяснихме го 2 часа след като се роди, но вече бяха пуснали клинична пътека и не ми го върнаха. Заради това пък стояхме 6 дни вместо 3 в болница. Затова и сега реших да е частна. Начинът на раждане не ме притеснява, доверявам са не медицинските лица и вярвам, че никой няма да иска умишлено да ми навреди чрез ненужна интервенция. Въпросът е предимно в случващото се след раждането, когато спокойствието е изключително важно за създаване на връзката между мама и бебе. Като цяло избягвам общинските и държавните лечебни заведения от години, тъй като си изпатих доста от тях. Определено опитът ми с частните МБАЛ е оставил добри впечатления и съм ОК да платя, но да ми е спокойно. А и настоявам да родя където ще ми проследят бременността, съответно ме проследяват където са ме оплодили и ми определят медикаментите. Предишанат гинеколожка в общинска болница твърдеше, че в Щерев са ме излъгали и нямало как да видят фоликулите и жълтото тяло на ехограф (бях там на един преглед преди да забременея). Факт е, че докторите в общински и държавни медицински заведения не надграждат знанията си от университета и разчитат основно на придобития опит, а частните влагат средства в развитието на персонала си. Това е достатъчно, за да направя избор. Единствено, може би, майчин дом като университетска болница прави изключение и там наистина има отлични специалисти, но да родиш при тях на случаен принцип е чудо.

*
« Отговор #429 -: Май 15, 2020, 10:35:50 am »
Лина, знам, че се притесняваш. Не съм казала, че ти точно си за 150, а че масово са на 150 и това е дозата. Аз пък 2 бременности изкарах с по 100. това имах. Докторът ми тук не говореше за терапията ми, защото според него нямах нужда. Мели, горката, беше с мен и ми даваше съвети и напътствия и за двете бременности.
Щом на ехографа всичко ти е наред, тогава си продължи терапията както до сега. Просто, за да си спокойна, по- често ходи на преглед. Знам, че е лесно да се кае, но не ги мисли. Правиш най- доброто. Правиш всичко необходимо. Не се нагърбвай с това, ти да си измислиш терапията. Не ти е работа и само си докарваш притеснения и безсънни нощи.

Маги, аз бих избрала частна болница само, за да съм с бебето през цялото време.

Лято, такива обобщения са най малкото неверни. Видиш ли в частните голямо учене пада, а в държавните/ общинските седят и не са прочели нищо от университета, освен хороскопа. Гледат само да пуснат някоя клинична пътека и ако може да се скарат на някой пациент, най-добре.
Ами ако беше наркоманка, която е опасна за детето? По-добре ненужни 4ч без теб, отколкото нещо наистина сериозно.
Интерферона не си си го плащала на частно.

Макар, че "отговарям" с име, не говоря за конкретните ви случаи (Лято). Не се обиждайте. Има изключителни специалисти, който не спират да се усъвършенстват навсякъде. както навсякъде има и мизантропи, който са си сбъркали професията.  Като стане сериозно и напечено всички отиват в държавната болница, никой не бяга в частната. Да не говорим, че частните болници масово имат и договори с касата, но извършват само скъпи, нерискови и с кратък престой дейности. Едно е да ти се смени става и на 5ти ден да те изпишат по живо по здраво, друго е да ти докарат счупен от катастрофа, който ще лежи поне 3м и ще има още 100 неща.

*
« Отговор #430 -: Май 15, 2020, 11:11:30 am »
Не съм разбрала Павла. Аз така или иначе си ходя на прегледи ,споделям с вас. Голяма упора сте ми всички. Обикновено ви ги спестявам моите размисли, но този път си го казах, най-вече защото не знаех дали хематолог или Паскалева ама се реших на нея. Аз все се притеснявам да не досаждам на лекарите и да настоявам за часове , но предния път си казах, че ще се бутам докато мога и няма да се притеснявам, че някой ще ме нахока, грубо казано, и след като си прочетох поста видях, че баш това правя и й отговорих на мейла на Паскалева, че отивам понеделника.
Иначе не знам какво да кажа, аз и в частна видях, че има меко казано наказуеми хора. За чий му беше да ме тъпчат с кортикостероиди след 10та гс. без конкретен проблем? Oт друга страна, моя Аг, с който съм сега работи със ЗК, в Шейново, има и частен кабинет. Говорим си, сега кара и докторантура. От братовчедка му знам, че постоянно инвестира във курсове, както в БГ така и извън и е невероятен човек с главно Ч. Няма да се мръдна от него нивга. В друга сфера, майката на Митко, е сестра в спешен кабинет, в Пирогов вече не знам колко години. Много пъти е работила безвъзмездно, купувала е материали от собствените си средства(което не одобрявам) и от Митко липсващи материали и си е сто процента отдадена на работата. Има всякакви случаи навсякъде.
« Последна редакция: Май 15, 2020, 11:16:57 am от Lina88 »
« Отговор #431 -: Май 15, 2020, 12:42:06 pm »
Здравейте милички, как сте? И аз да кажа за раждането. Моите болки започнаха към 12:00 часа на 29.02 и родих в 19:20 ч н 01.03. Раждах в частна клиника приеха ме в 9 часа сутринта към 17:30 ми включиха система и 19:20 родих. При мен също нямаше никой само ме викаха да записват тоновете и да проверяват разкритието
*
« Отговор #432 -: Май 15, 2020, 13:46:13 pm »
Ами да , освен ако няма усложнение, това е то доколкото аз разбирам. Леле, сега като си чета поста колко неграмотно съм писалааааа-срамота :С
« Отговор #433 -: Май 15, 2020, 15:19:33 pm »
Момичета, като нямам болки дали да продължавам с но шпа, за магнезия ще си го пия, знам, че е важен. Тук май никой не е имал скъсяване на шийката.
*
« Отговор #434 -: Май 15, 2020, 15:27:15 pm »
Колко ти е шийката? При контракции ли я мериха?
Лекарят какво каза? Според мен си го пий както ти е по препоръка.
« Отговор #435 -: Май 15, 2020, 15:35:17 pm »
Най-интересното е, че последните два пъти ми казват 30мм, като на втория преглед установиха, че има скъсяване и пак казаха 30 мм. Може аз нещо да не съм разбрала. Нямах контракции по време на прегледа, но казаха, че е имало. Питах сега и АГ, чакам отговор. Аз нали имам проблем с Алат и ГГТ, затова не ми се иска да пия много лекарства, ако няма болки особено.
*
« Отговор #436 -: Май 15, 2020, 16:00:36 pm »
Павла, ние изяснихме това веднага след раждането. Отидох в неонатологията да си го поискам, казаха защо го взимат и изяснихме, че няма такова нещо. Разбирам защо го взеха, но не разбирам защо го задържаха. Едната клинична пътека е причината де, нищо друго. На визитация в понеделник (раждах в събота) минава въпросният професор и пита за мен - -обясняват му нормално раждане, отлично възстановяване, детето е добре, но няма да ме изписват. И той очуден - а какъв е проблема, защо не я изписвате тогава. 5 секунди тишина. Обадих се да кажа, че все пак детето е в кувьоз и затова ме държат. Ма те и толкова не знаеха, а отделенията (родилно и неонатология) бяха едно до друго и са пряко свързани и в работата си.
Не отричам, че има и много добри специалисти в държавните и общински лечебни заведения, но моят опит е горчив.
1) Хепатита го лекувах в Токуда, защото последвах лекар от общинска болница. Но все пак частника е конкурентноспособен и дава повече. -това е единственият ми добър опит с НЗОК.
2) С малкия сме лежали в 4 болници, като 6 пъти сме били в Токуда - светлинни години пред всички останали. Във втора градска беше най-гадно. В епикризата ми писаха лекарство, което не са давали и когато личната ми го назначи у дома при следващо боледуване той направи тежка реакция, та отново в болница. След втора градска висяхме 2 часа за последващ конторлен преглед, който така и не извършиха, че и ми се скарахазащо идвам десетина дни след изписването му.
3) Когато аз се борех за първото си дете се напатих от гинеколози - записвам на регистратура при едната, качвам се горе, а тя в отпуск. Всеки има нужд от почивка, но защо в болницата не знаят, че я няма и приемат плащания за нейни прегледи? Записвам при друга - имам изписани медикаменти от нея и трябва да отида с час в определен ден. Петък по обед се падаше, последен ден от направлението. Отивам, а тя отказва да ме приеме въпреки часът, защото вече не работи с часове. Ама никой не се обажда да каже, за да ида по-рано и да чакам с другите, а какво остава да си приеме все пак записаните преди седмици часове. Тази която следеше бременността - невъзможно е и няма такава апаратура, която да може да направи фоликулометрия и през апарата да се види овулация, фоликули и жълто тяло - в Щерев ме били излъгали 3 месеца преди да забременея, че иамам овулация и на пръв поглед няма проблем там (това ако не е некомпетентно...)
4) С мама отново във втора градска - оперираха я в деня преди да родя, махнаха репродулктивни органи. Операцията я извърши професор (той почина), но не махна всичко. Остави 2 малки кисти, които според него спрели развитие. Е, 5 години след това тия кисти станаха тумор с размерите на кокосов орех. Междувременно я следяха в онкологичния диспансер и месец преди да постъпи в тежко състояние на туморен маркер 96 ѝ казват, че не е висок и няма рецидив. Мина през Пирогов с линейка, там искаха пари, за да и махат подлогата и да ѝ кръвопреливат. Когато аз си намерих кръв и занесохме бележките стана по-зле. Изписаха я и я викнаха след седмица с направление за операция, пуснаха всички изследвания и не я оперираха. Изписаха я в същото положение. Месец след това не можахме да намерим болница, тъй като е била в Пирогов и 30 дни след това по същата пътека са длъжни те да я следят. Обиколихме 1 градска, 4 градска и 5 градска. В 4 градска с линейка ѝ крещяха в коридора, че тя е диабетик и те няма какво да ѝ вливат, защото имали само глюкоза, но не и физиологичен разтвор. В 1 градска не можаха да изследват нищо, защото машините им отказваха, а и нямаха наличен персонал, в 5 градска кръвните бяха грешни, защото отново нямат добра апаратура и резултатите бяха на мъртвец. Благодаря на 1 градска, че поне благоволихас линейка да я откарат в Токуда. Оказа се тумор на мястото на матката, който държеше главни вена и артерия кръвоснабдяващи-отвеждащи десен крак, бъбрек, дебело черво. Пълен екип веднага се зае с нея. Гинекологът ѝ беше перфектен. За съжаление напусна по-късно и се премести в друга болница, но преди това беше в отпуска за някакъв приод, а точно тогава ни излеза ЯМР-то и с тумор бързахме, та минахме през Тина Киркова за становище. Там докторът не я погледна нито на апарат, нито обърна внимание на документи. Бръкна с пръсти, каза, че напипва тумора и още другата седмица ще я оперира срещу 1000 лв. ние търсехме становище за онкокомисия дали да оперират първо или първо химиотерапия. Отказах и след седмица отидох при нейния частник, който каза, че при операция режем и крак заради вената и артерията и на този етап първо химиото (нещо което всеки лекар избягва, защото след химио операциите са по-трудни и рисковани). В крайна сметка се отърва от тумора, но понеже имаше и агресивна лъчетерапия не издържа на последствията и няколко месеца по-късно си отиде. В Токуда някои интервенции излизаха по евтино отколкото в Пирогов (имаше стенд на бъбрек и се сменяше на 3 месеца, та веднъж провери за цените в Пирогов и бяха с 50 лв по-скъпи), за химио и лъче не е плащала, всички лекари освен гинекологът в Токуда бяха по НЗОК. Просто частната болница има единна система и досие на пациента и работи в екип - това помага изключително много, отделно условия за престой, апаратура и медицински екип от лекар до санитар. Хигиенните норми са в пъти над всяка общинска болница.
И сега моята лична ме накара да се запиша и при колежката ѝ в поликлиниката. Горката и досега не може да ми изчисли термина. Но и изненадващо прекъсна работа и не се знае кога ще се върне, а има доста бременни при нея. На мен не ми пречи, аз ходя в Надежда и си плащам за грижа за пациента, но другите мамчета в квартала остават вече трети месец без ЖК, въпреки че от месец е разрешена.
Това е моят опит с общински и държавни болници през последните 10 години - огромно нежелание за работа, липса на персонал, липса на грижа за болния, липса на интерес, липса на медицинско досие и много пари под масата ако дадеш. И това при условие, че аз работя в управляваща партия и в столичен общински съвет, т.е. имам възможността да влияя на хора, когато взимат решения. Нито веднъж не съм споменавала в някоя болница, че работя едисикъде и мога да направя едисикакво, за да направят изключение за мен, но виждам какво е нивото на възможностите им и не съм ОК с това. Когато казвам, че нямат висококвалифициран персонал имам предвид точно това - ръководството на болниците не влага достатъчно. Твърдя го и професионално и като пациент. През ръцете ми минават много доклади специално за общинските болници и ДКЦ. Първите нямат нито един през последните 6 години за повишаване квалификацията на персонала си. ДКЦ-тата в голямата си част са пред закриване поради лошо управление. Лекарите там са предимно възрастни преди пенсия, младите лекари откриват частни кабинети и работят с НЗОК, но не ползват поликлиниките. Специалистите там намаляват бързо и много ДКЦ-та се държат на последни сили без никакви приходи, но само защото наоколо няма друг голям МЦ.

*
« Отговор #437 -: Май 15, 2020, 16:05:13 pm »
Kukapetal,Ами мен АГ-то чак след 2 седмици  ми смени но-шпа, от 3х2  на прием при нужда. Според мен докато се закрепиш го пий.
*
« Отговор #438 -: Май 15, 2020, 16:06:12 pm »
Безсмислено противопоставяне е. А и много изчистихме темата.

Кукапел, на 3см какво скъсяване? Не знам. Почивай и се пази.
« Отговор #439 -: Май 15, 2020, 17:03:45 pm »
Благодаря ви, Лина и Павла! <3
Малко в друга посока да сменя темата, имаме куче, средно голямо, при раждане живот и здраве проблем ли е за бебето. Не сме в къща. Ще съм благодарна на всякакви съвети по темата, че доста го мисля, хигиена, кърлежи.