Това е правилната схема. Тя е ясно и по картинки. Не се вкарва отделно глутен и месото може от рано. Аз лично не съм въвеждала глутен. Просто дадох хляб. Месо вкарах след няколко зеленчука.
В листа от лекаря- поне до 5м е само мляко. Вода се дава само при температура и при много жега лятото. Сокове в никакъв случай преди 6м. (аз лично още не съм дала сок на Симеон. Пил е 2-3 пъти фреш лятото от моя).
Започва се с хранене, което е хубаво да е на обяд, но може и да е всяко друго. Има част с намаляване на млякото, но ще я пропусна. Просто трябваше да има 4 хранения с 210мл на 6м, а той имаше поне 5 с 150-180мл.
Въвеждането на зеленчуци мооже да става със смесване на мляко, но може и чисти.
-зеленчуците се варят с малко сол във водата, но после не се соли
- предлага се по един нов зеленчук дневно, извън картофа (картоф не се въвежда тук, а се ползва само за спойка), за да може детето да свикне с вкуса на всеки зеленчук. Ако се използват готови пюрета е за предпочитане с един вкус
- препоръчва се да се сменят всеки ден зеленчуците, за да може после лесно да приема новите вкусове
-ако детето откаже един зеленчук, трябва да се предложи друг ден, но без натиск. Поне 8-10 пъти отказан зеленчук, чак тогава може да бъде приет и да се хареса. не трябва да се отказваме, но и не трябва да има натиск
Позволени зеленчуци- цвекло, бялото на праз, броколи, моркови, тиквички (без кожа и семки), спанак, зелен боб, сладък картоф, пащърнак, тиква, домати. Цикорията може да се използва в малки количества. Морковите трябва да се избягват при запек. Избягва се в началото зеленчуци със силен вкус или с много фибри като- артишок, патладжан, целина, зеле, див копър, ряпа, лук, пипер (така наречените чушки), зеленото на праз и др
Замръзените зеленчуци трябва да е в превест или поне колкото пресните, ако са от супермаркети.л
15 дена след зеленчуците може да се предложат плодове следобяд. Всички плодове могат да бъдат предложени, дори екзотични като киви и червени плодове.
Тук пак пише за един вкус и тн.
Може да се слагат "бебешки брашна" в млякото сутрин и вечер с глутен от 5м.
Това е в общи линии. Като цяло тук се вкарват всички алергени от рано. Месо, яйца също рано се вкарват. Ягоди, малини и тн могат да се дадат в самото начало. Аз така направих. Ябълката е "картофа" на плодовете. Месо дадох втората седмица. Яйцето тук се дава цяло от самото начало, а не само жълтък.
Аз не съм замествала хранене, защото само докато имах домашно месо давах пюрета, а и не бързах. Симеон още си пие АМ и не закусва. Не иска. Може и без АМ, но пак не закусва, затова му давам, а и е толкова хубаво да го гушкам докато си пие млякото.
Може да съм пропуснала нещо, така че питайте.