0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Тъп въпрос за цветна снимка
« -: Юли 19, 2006, 19:46:52 pm »
С извинение, че задавам тъп въпрос, но четох , но не ми стана ясно.
Доколко може да бъде надежен резултата от ХСГ за установяване на полип или миома на матката.

Предварително благодаря.
Re: Тъп въпрос за цветна снимка
« Отговор #1 -: Юли 19, 2006, 20:44:22 pm »
Предполагам си видяла тези неща - поне има снимков материал:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=89.0
Поне пише, че с нея може да се установи полип или миома в матката, но доколко е надеждно и може след това да се анализира правилно резултата нямам идея.
« Последна редакция: Юли 19, 2006, 22:06:26 pm от BLACK_ROSE »
*

lady_11

• 3217
« Отговор #2 -: Юли 19, 2006, 21:14:46 pm »
Роузи, то темата ти - създадена с толкова труд как да не я прочете човек. Видяла съм я.
Въпросът ми е за надежността, а не че може да се установи хипотетично. Все пак благодаря за отговора.
« Отговор #3 -: Юли 19, 2006, 22:05:39 pm »
Според мен надеждността на резултата се свежда и до правилното му тълкуване. В крайна сметка ако се види нещо, значи е там и трябва да се оправя.....но може и да се види нещо, пък да се окаже, че не е нищо важно. Според мен лично надеждността на този метод на моменти е спорна, ако не се тълкува правилно. Както скоро станах свидетел....на едно момиче му казали че тръбитите са му запушени. За цветната снимка пишеше че се е установило: двустранна проходимост на тръбите....и все пак й казали че не са проходими. Явно са видели нещо не както трябва...защото снимката си беше перфектна....та такива ми ти работи.  :)
« Последна редакция: Юли 19, 2006, 22:10:33 pm от BLACK_ROSE »
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #4 -: Юли 20, 2006, 08:45:06 am »
Лейди, и аз мисля, че огромно значение има кой до колко умее да вижда на самата снимка.
Моя случай е следния - ренгенолога написа заключение, че лявата ми тръба пропуска нормално, а дясната е запушена.
Гинеколога ми обаче, гледайки снимката се усъмни в заключението и каза, че за него и двете тръби пропускат. Направихме лапароскопия и се потвърди заключението на гинеколога!!!
Така че е важно доколко дадения специалист може да интерпретира това, което се вижда.
Успех!
Намерихме нашето синче.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #5 -: Юли 20, 2006, 09:16:49 am »
Аз съм чувала, за случаи, когато полип не се вижда.
За миома - не знам, но миомата обикновено се вижда на УЗИ.
*
« Отговор #6 -: Юли 20, 2006, 09:25:40 am »
Аз имах съмнение за полип. Половината от лекарите, с които се консултирах дали ще се види на снимка, казваха-не, а другите- зависи, може.Затова първо направихме хистероскопия, а сега ще правя и снимка.Ако е голям полипът, се вижда и на УЗ.Но ако е малък- няма да се види и на снимка или няма да е сигурно какво се вижда.
Проблемът е възможност да покажеш на какво си способен.
« Отговор #7 -: Юли 20, 2006, 10:44:29 am »
Не знам до колко е надждна цветната снимка за диагностика на полип. Може би ако е голям ще се види.
Аз миналия месец правих хистероскопия за отсраняване на полип. Док го видя с УЗ, даже ми го показа на екрана. Но преди половин година (през декември) правих снимка и там не се видя полип  :?. Може да го е нямало, а може и да е бил малък.
Преди снимката ми бяха казали при преглед с УЗ, че имам малка миома. На снимката и тя не се виждаше (или поне док не я спомена, може да не е смятал, че е проблем, така ми казаха и когато я откриха).

Лилит, как така с хистероскопията не са видели имаш ли полип?  8O Нали това е най-сигурният метод, скойто се оглежда маточната кухина  :roll: И защо ще правиш снимка, щом с хистероскопията нищо не се вижда  :roll:
*
« Отговор #8 -: Юли 20, 2006, 11:23:45 am »
Видяха полипи, таман два! На уз не се виждаха, защото били тънки, но дълги- до отворите на тръбите. И в зависимост от положението им на УЗ лигавицата си менеше неестествено дебелината.Сега док иска и цветна снимка, може би да види да не се е получило някакво срастване, защото са близо до тръбите, пък и тръбите да огледа.
« Последна редакция: Юли 20, 2006, 11:28:24 am от Lilit »
« Отговор #9 -: Юли 20, 2006, 11:28:16 am »
Видяха полипи, таман два! На уз не се виждаха, защото били малки, но дълги- до отворите на тръбите. И в зависимост от положението им на УЗ лигавицата си менеше неестествено дебелината.Сега док иска и цветна снимка, може би да види да не се е получило някакво срастване, защото са близо до тръбите, пък и тръбите да огледа.
Ясно, иска да ти види и тръбите, а не полипите, които вече са махнати.
*

naiema

• 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
« Отговор #10 -: Юли 20, 2006, 12:42:42 pm »
При мен всички гинеколози,които са ме преглеждали виждат полип.На цветната снимка се оказа миома.И в крайна сметка реших наесен да направя хистероскопия за премахване на полипа или миомата.До колкото разбрах пречи на закрепването на яйцеклетката.Така че за мое успокоение смятам да премина през процедурата.
Момичета,къде ми препоръчвате да направя хистероскопията?
« Отговор #11 -: Юли 20, 2006, 12:57:10 pm »
naiema, и на мен ми казаха, че полипът пречи на имплантацията, така че давай смело, не е страшно. Аз моята хистероскопия я правих в клиника "Малинов", при доктор Стаменов и съм доволна. Прочети и други мнения и си реши къде те устройва теб. Успех!
Колкото до това дали е миома или полип - аз някъде четох, че ако миомата е на краче и расте навътре в кухината на матката, се води полип. Явно има някаква разлика, но и връзка между едното и другото  :roll:
*
« Отговор #12 -: Юли 20, 2006, 13:02:18 pm »
дублирано
« Последна редакция: Юли 20, 2006, 13:19:34 pm от white »

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #13 -: Юли 20, 2006, 13:05:13 pm »
Найема, мога само да споделя моето мнение ПРОТИВ мястото, където аз правих хистероскопия - Шейново, София.
Отношението беше гадно, анестезиоложката - груба, дори епикриза не ми написаха.
След процедурата (диагностична) кървих 10 дни и за капак се сдобих с цистит, заради който пих една седмица антибиотик.
Сега сигурно ще направя втора при Стаменов, но това наесен.
Късмет.
« Последна редакция: Юли 20, 2006, 13:20:01 pm от white »

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #14 -: Юли 20, 2006, 13:47:59 pm »
Аз я правих в Шейново, но от това, което съм чела, че трябва да се направи преди хистероскопията, май по-старателни са в Майчин дом, въпреки че е по-мизерно.А и ако си с направление, там ще ти излезе без пари.А в Шейново искат 120 лв.Не съм си взела още епикризата, ще видя дали въобще има такава. :? Оплакванията ми са  от упойката, иначе имах зацапване 6 дена и нямах болки и усложнения.
*

lady_11

• 3217
« Отговор #15 -: Юли 31, 2006, 18:37:39 pm »
Вадя си старата тема, за да попитам нещо друго и да не отварям нова тема - при полип на матката наблюдава ли се обилна и болезнена менструация, придружена от съсиреци.

Благодаря на всички Ви, че ме търпите с моите въпроси. Колкото и да чета, колкото и да се мъча да го проумея, все пак мнението Ви е важно за мен.
*
« Отговор #16 -: Юли 31, 2006, 20:29:40 pm »
Лейди, аз имам полип. Менструацията ми не е болезнена, никога не ме е боляло. Продължава ми 4 дни, като обилна със съсиреци е на 2-ия ден.Усъмних се за полип от зацапването около ову и 5-6 дни преди М.Не мога да кажа, че цикълът ми е тежък.
    Стискам палци да нямаш полип! Успех!
« Отговор #17 -: Юли 31, 2006, 20:34:41 pm »
Майка ми имаше полип преди две-три години. Забравила бях за това :oops:
Откриха й го по повод на обилно и нерегулярно кървене. Махнаха го в Тина Киркова май с хистероскопия.
« Отговор #18 -: Август 01, 2006, 10:31:58 am »
Лейди, и аз скоро правих хистероскопия за махане на полип. Не съм имала обилна или болезнена менструация. Само понякога (не всеки цикъл) имах съсиреци и по-обилно кървене (но не кръвоизлив) на 2-рия или 3-тия ден. Като цяло мензисът ми трае около 5-6 дни, но май в последните години по-често 6, отколкото 5. Понякога и аз като Лилит имах зацапване 5-6 дни преди м., но не винаги. Не съм имала някакви остри оплаквания.
Най-добре питай лекаря си. Не си поставяй диагнозите сама. Успех!
*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #19 -: Август 01, 2006, 13:36:36 pm »
Извинявам се за въпроса ми, ако ви се стори глупав но: Как се открива полипа, с обикновен преглед с УЗИ(вагинален) или с лапароскопия?