0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
  Последно по темата. За съжаление, повечето мнения звучат ужасно расистки, но този път с фашистки привкус. Уж много, много, много, толкова много всички ние искаме дете, а не спираме да подбираме...

И не виждам нищо лошо в това.

И понеже сам страшно изнервена от целия днешен ден, няма да си подбирам приказките този път.

Аман от псевдо демократи.....ама само на теория, щото не им стиска да направят нищо на практика

Поздрави от фашистката Фуси
В очакване ....
Фуси, наистина с най-добри чувства към теб, но понеже ти си адвокат и точно ти не бива да го казваш с лека ръка. Ще дойде време, когато и в БГ циганите ще съдят българите за расистки глупости.  И е много възможно някой циганин да те помоли да го защитаваш в съда. Просто права на човека! Така, както е навсякъде по света.
« Последна редакция: Юли 21, 2006, 18:13:51 pm от jasminass »
*
Те вече ги съдят. Има спечелени дела и в това също не виждам проблем. Но  да бъдат наричани расисти хора, които искат да си осиновят здраво, дете от нецигански произход, е простоо...... както съм нервна, какво ми идва да напиша.....И аз с най-добро чувство.

Няма да се чувствам виновна, че не съм Раймонда Диен или Мартин Лутър Кинг. Тва е
« Последна редакция: Юли 21, 2006, 18:21:17 pm от Fussii »
В очакване ....
*
Jasminass,
аз като домакиня на темата искам да те помоля да намалиш тона. Определянето кой е расист и кой е фашист е висша форма на интелект (ако имаш факти и данни за това, разбира се), обаче още по-висша форма на интелект е да разбереш защо отстрещният така разсъждава. Всъщност да излезеш от собственото си тяло и ум и да влезеш в тялото и ума на събеседника си е една от най-висшите форми на интелект. Не се изживявай като съдница, много те моля. Искам да ти кажа, че в основата на човешките приказки и действия седи Природата на първо място, а не Интелектът. Най-естествено нещо е да искаш свое дете, със свои гени, а ако не може-то тогава най-близкото до това. И пак Природата е тази, която ме кара да се приспособя към ситуацията и да намеря път да оцелея психически. Не знам дали разбираш и от природни науки както разбираш от фашистска философия и драматични постинги...

А по повод това пророчество:
Цитат
Ще дойде време, когато и в БГ циганите ще съдят българите за расистки глупости.

Нямам търпение да дойде това време аз. Да имаме равни права! Те да ме съдят за расистска обида, а аз да ги съдя за откраднатия ми електромер! И тук, преди да се хванеш за запетайките, подчертавам дебело, че вече не говоря за малки, невинни, сладки дечица, на които искам да бъда майка, говоря за един много сгрешен механизъм на българското общество като цяло и едно много грозно подлагане пред Европейския съюз в името на някакви благини, разбира се.

Мари
Alexandra
Marie, ако извинението ми ще те накара да се почувстваш по - добре - ето, извинявам се, но без да разбирам за какво. Ти сама каза, че приемаш всякакви мнения. Аз с теб лично не съм имала никакви добри, нито лоши форумски взаимоотношения и точно затова намирам иронията ти за изключително неуместна. Никъде в изказаните от мен мнения не наричам Фуси по никакъв начин, те не се отнасят за нея, а за общия тон на написаните мнения. Те звучат расистки, но не защото (както го извъртя Фуси, защото това не съм го казала никъде) тя искала здраво и бяло бебе - за това никой никъде не я вини. Звучат расистки по отношение на циганчетата. Фуси сама написа за себе си, че е фашистка. Аз просто отбелязах, че като адвокат трябва да е по-внимателна в изказванията си на тази тема. Никъде не оспорвам правото и да си има, каквото си иска дете. Явно излишно се вдига повечко пара. Съжалявам, Marie, но щом пусна тема с подобно съдържание, е трябвало да си наясно, че тя по принцип предизвиква повечко дискусии, и то с различна окраска. Много хора са чувствителни на тази тема. Не ми е приятно да цензурират поведението ми, без да има нужда от това. И аз мога да кажа много неща за твоите постинги и да си направя извод от тях за теб, но не го правя. Така че, бъди така добра и не внушавай неща за мен, без да ме познаваш. Разсъжденията ти за интелекта и "природните науки" са косвена обида. С най-добри почитания.
*
Ами Jasminass, освен да ти кажа, че прилагаш несправедливо двойни стандарти, друго не знам. Значи аз косвено или директно те обидих, а пък ти нито косвено, нито директно не обиди никой като намекна за фашизъм, открито обвини в расизъм, спомена, че големи глупости са написани, че се извъртат думи и т.н...И то "в повечето мнения"!...Излишната пара я вдигаш ти. С думи като расизъм, фашизъм, внушение, цензура, вдигане на пара, закани за последно вклЮчване...И на Елена_д мнението е различно, но е поднесено с грижа и с идея да размишляваме всички заедно, а не с определения за расизъм и фашизъм. Значи иронията в моя постинг я улови, а самоиронията от болка на Фуси не я видя?
Аз просто помолих да намалиш тона. Освен за природните закони, да те питам разбираш ли от писане? Защото думите са много силно оръжие. С тях можеш както да погалиш човек, така и да го ритнеш по топките! "Расизъм" и "фашизъм" са много силни думи, от които много хора ще се обърнат в гроба си! Затова просто ги остави тез тежки думи и дай отначало с нещо градивно, нещо, което води до размисли, до интересна дискусия, нещо, което ще впечатли участниците в темата и ще им промени мирогледа, ако това се налага и те го искат.
Но без обиди. Казах ти: опитай се да се поставиш в кожата на просяка, за да разбереш защо проси.
Alexandra
Marie, с теб можем да си играем на думи до безкрай, но каква полза. От думи като "расизъм" и "фашизъм" никой няма да се обърне в гроба, а много хора си го признават директно (вж. мненията на ironic_, Grace, моите). Излез на която и да е улица в БГ и попитай минаващите българи дали те са готови да си осиновят циганче. Сигурно можеш да предположиш какъв ще е отговорът. Тъжно е, но ние смятаме циганите за по-долна, по-низша категория хора, а за това има само една дума и тя е "расизъм". Предполагам, че и аз съм расистка на тема "осиновяване на циганчета", щом не съм готова да го направя. Това не означава, че който иска бяло и здраво дете е расист. Но когато има колебания и притеснения по отношение на циганчетата, като по-низш материал - това е расизъм. Няма друга дума. Marie, ти, ако искаше да се ограничим в разсъжденията си само с трите споменати от теб етноса, трябваше да го кажеш в началото. Абсолютно нищо против теб нямам, казах го вече. Не съм коментирала негативно предложената от теб тема по никакъв начин, защото смятам, че е много актуална. Знам също така, че в БГ обществото все още не е достатъчно развито по отношение на много теми. Ако трябва да съм честна, ще ти кажа, че ако тази тема, така дефинира,  я поставиш тук, където съм аз, и то пред колегите ми, не съм сигурна, че ще погледнат добре на нея, защото излиза, че някой може да има съмнения за някой етнос. Тези неща никой не ги поставя под съмнение и хората нямат колебания по отношение на тези неща. А думата негърче например не се използва, защото е приета за обидна - определя ги по цвят, а това априори се смята, че е без значение. Хората са много чувствителни на тази тема. Разбирам обаче, че за БГ тази дискусия е  полезна и образователна, защото може да помогне на хората да преодоляват предразсъдъците си, макар и бавно. Предполагам, че и занапред ще се срещаме по разни теми и затова не искам да има недоразумения и лоши помисли между нас двете. Пак казвам - темата за БГ е много подходяща и не смятам, че трябва да има цензура от твоя страна. Ако имам проблем или недоразумение с някое от момичетата предпочитам да го реша с него лично - не виждам защо трябва да се намесваш като трето лице и да иронизираш казаното от мен. Включих се в темата ти по две причини: 1) от уважение към теб, защото всички "сме в кюпа" по един или друг начин и 2) от уважение към темата, защото е подходяща за размисъл. Тъжно е обаче, че, щом образованите хора имат толкова предразсъдъци, то какво остана за останалите. Поздравления за темата! А от писане разбирам даже повече, отколкото можеш да си представиш. Мир! Мир! И Любов! И повече бебета!
« Последна редакция: Юли 22, 2006, 01:58:06 am от jasminass »
*

    rally_g

  • ****
  • 959
  • Искам да бъда добра!
Jasminass,

аз незнам ти къде живееш, но на местата по света, където поне аз съм била, които никак не са малко - е нормално хората да се определят и по цвета на кожата, нещо повече, ние в БГ сме доста по-либерални в това отношение - няма да забравя когато учех в САЩ какъв формуляр ми се бе наложило да попълвам - та в него имаше отделен въпрос за расовата принадлежност с изброени опции черен, кок-ейжън (т.е. бял), хиспаник (т.е. латино произход) и т.н., това че негър не се употребява не е за да се избегне дефиниране по признак цвят на кожата, а просто защото се счита за обидна дума. Що се отнася до етническите/расови предразсъдъци - такива съществуват и във всички останали държави по света, да не говорим за Европа, визирам по-специално Франция, Великобритания, Германия, Италия. Да не би там да няма отявлено различно отношение на белите нейтивс към придошлите араби/чернокожи/азиатци. Не ми казвай, че отношението на българите към ромското малцинство е особено по рода си и няма аналог, това е смешно, ако го твърдиш. Етически/расови предразсъдъци винаги е имало и ще продължава да има, това не е специфика на българската действителност. Конкретно на въпроса ти - аз бих си осиновила дете от ромски произход, стига да е бебе и стига да е здраво, нямам предразсъдъци относно етническата принадлежност на детето като такава. Веднага ще обясня защо - ако детето е мое от бебче ще имам възможност да формирам определни навици и да изградя възпитание така, както считам че е редно като родител и както бих го направила за своето биологично дете. Не бих осиновила дете от ромски произход, което вече е с относително формирано възпитание, поведенчески навици, маниери - те биха били пречка да нямам предразсъдъци към детето, надявам се разбираш, какво имам предвид. Именно оттук и идват предразсъдъците на българите като цяло към ромското малцинство - те се дължат не на етническата принадлежност на тази малцинствена група, а на харктеризиращите я особености като начин на живот, манталитет, отношение към общоприети ценности и т.н. По-простичко казано, ако на теб неколкократно са ти отваряли съседната на шофьорската врата, докато си в автомобила си и чакаш за зелена светлина на светофар и са ти вземали чантата, едва ли би била така отворена към поведението на тази група хора в бълг. общество. На мен това ми се е случвало точно три пъти, оттогава пътувам заключена, със затворени плътно стъкла, е това в държавата където ти живееш - случва ли се ежедневно?!И никой нищо не прави по въпроса; и това не съм само аз; и това не е на един единствен светофар в София!!!!
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
rally_g, това казах и аз, че малките циганчета все още нямат много общо с ромския манталитет и зависи ти какви правила на поведение и какви културни модели ще им наложиш. Предполагам, че тогава то няма да има много общо с децата от махалата. Иначе съм съгласна с теб, че наистина във формулярите се пита за цвета на лицето, но предполагам, че е за статистики. Факт е, че за това не можеш да говориш открито в негативен план, което пък вече е една крачка напред на обществото. Не съм казвала обаче, че никъде няма предразсъдъци - едва ли някой може да го твърди?! Говорех за нашите предразсъдъци към циганчетата, като обект на осиновяване. Не че не знам откъде идва това. Пак казвам - темата е много добра за размисъл, защото ни подтиква да осъзнаем собствените си съмнения и колебания в това отношение, а това е стъпка към тяхното преодоляване. Успех на всички!
*
затова българите са съгласни да осиновят африканче или азиатче, защото никога не са живели с африканци и азиатци. и не искат циганче, защото са живели с цигани! Всички хора харесват себеподобните си, Не виждам нищо ненормално.
Както сигурно африканците не искат да осиновят европеиче. Представи си африканско семеиство, в разгара на семеиния празник, танци и веселби, но ... в ъгъла стои европеиското им дете и нищо не му трепва с сърцето и не само не му трепва, ами ги гледа и ги презира, и ги обвинява - "защо ме посадихте тук".
Няма значение кожата, очите,..., значение има това, че е различно! Хората в природата си, не са расисти, те просто не обичат различните. А децата го и показват. Възрастните успяват да го прикриват някак. А истината, според мен, е че не можем да се обичаме всички, трябва да сме само толерантни.
Представи си на зелената ми моравка, дето и дядо ми я подстригвал, да доиде да се изпикае някои, и после да ми обясни, че тои бил африканец и за него било нормално да пикаят на зелена морава. Ами веднага намразвам африканците, на следващата секунда. Обаче после ме обвиняват в расизъм, защото мразя африканците. А африканеца не бил расист, тои ме обичал, а ми пикаел на моравката, защото му се пикаело, а те така си правели в Африка.
Като дете съм учила в три европеиски държави. Бяла съм, със сини очи, външно не се различавам от другите деца. Обаче децата ме скубеха по опашките, защото бях различна. Те нямаха опашки, подстригваха ги късо, за да не им правят опашки сутрин. Моята пък, българката, ме разкрасяваше с опашки. Никои не искаше да играе с мен, защото аз не играех игрите им, не говорех добре езика им и не ги разбирах. В повечето случаи си играех сама. Имам позната, която е сменила пет държави, сега има някаква форма на психоза, страх от общуването с хора. Бяла е, със сини очи, образована, интелигентна. Но е била 5 пъти различна! Твърде много за едно дете!
Интересното е, че децата са склонни да приемат болните деца, но да не са различни от тях, съжаляват ги, но не ги отблъскват.

Обаче, Мари, ако детето расте в такава среда, където всеки е различен, то не е различно, то е същото като другите, цветно.
Затова, направи го, и целуваи ръцете на съдбата, че пак ти е отворила врата.

Не ти пиша, Мари, защото те обичам. Сега ти написах, пак защото те обичам, ако мога да ти помогна някак си! Успех и не се замисляи много!  :)
*
Ех, Пипе, Пипе, ако знаеш как ми липсваш...
Много добре ми дойде тази сутрин, смях се на глас! Тъкмо се поразсеях от Jasminass-овото обсебване на темата!  :lol:
Уф, то и аз от много време се чувствам нито кон, нито магаре. Откакто преди години единствена аз не се прехалосвах по оставената от някаква змия кожа на една зелена моравка от типа, който ти описваш. Другите такова прехалосване му удариха, ах, каква красота, ах, това биология било, ах, как умело се измъкнала змията без изобщо да си повреди кожата... пък аз хем гладна седях нея вечер от страх, хем змии сънувах. По моите географски ширини са ме учили: змия ли е, требва да се трепе. Пък тези със зелената моравка си я прибраха кожата в едно чекмедже. За спомен.
Права си. В среда, където всички си различни, едни различно дете не би се чувствало различно.

Jasminass, просто те помолих да намалиш тона. Няма да се съглася никога с теб, че повечето мнения звучат ужасно расистки с привкус на фашизъм. Хубаво пишеш, надъхано, наострено, но ако можеше тази цялата енергия да я излееш по по-нежен начин, по по-загрижен начин, щеше да имаш по-голям успех тук. Не знам дали забеляза колко хора се оттеглиха от темата, защото ти от "затрогваща" я обърна на "политиканска". Не беше уместно тема, започнала с описание на една мила картинка с едно малко китайче, нещо много лично споделено като чувство с останалите, да се обърне накрая на обяснения какво е расизъм и къде точно видя привкуса на фашизма. Не беше уместно да поставяш на едно ниво жени, които се борят ежеминутно със здравословни проблеми, с лошо функционираща здравна система, със собствените си комплекси, с безсърдечието на обществото към проблема им, с партията на Сидеров и белите качулки на ку-клукс-клан в Америка. Е, да, малко крайно ти звучи това, нали? Да, ама е все в диапазона на расизма и фашизма, които ти въведе като думи в тази тема! Някак си човек, който е в перманентно състояние на болка, приема по-успокоително нежната дума (която в последствие да го накара да се замисли), а не жлъчния плесник. Само това ни липсваше досега-не само бездетни, ами и расистки на всичко отгоре! И с това набито око, дето го имаш, как не видя, че уроците по "в" и "извън" България са неуместни също! Думите са много силно оръжие. Да! Ето сега тези мои думи ще те накарат са пощурееш: ще отговориш, задъхано и остро, ще се разровиш назад да ми търсиш постингите, да ме видиш коя съм аз такава, че си позволявам да ти говоря на теб така! На теб-дето си сред не-расисти, сред колеги, дето такава тема няма да я погледнат добре, дето разбираш от писане, дето си на висока трибуна и от нея ни обясняваш на нас какво е расизъм, колко е лоша думата "негър" (аз до колкто помня, в България все още не е обявена от БАН за обидна дума) и т.н...И аз искам мир и лЮбов! И повече бебета! Но ти залагаш много лоши бомби с тез силни думи! Просто ми избоде очите с тези две думи. За другото претенции нямам.
Alexandra
*

    eleonor

  • ****
  • 1075
  • БEA -ПРЕКРАСНА I CИМЕОНчЕ- БОНБОНчЕ-ОБИЧАМЕ ВИ



Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
Искам да си поясня позицията. 

Аз съм свободомислещ човек. Толкова много, че заради това се карам с безкрайно консервативната ми половинка, който смята, че всички гейове и прелюбодейци трябва да се разстрелват и че черните трябва да се благодарят задето са дошли белите да ги смъкнат от дърветата.

Нямам предразсъдъци и не си внушавам, че съм от по-висша раса. Мнението ми за хората не се формира на базата на цвета на кожата, а на това, което въпросния човек е направил и прави с живота си.

Ако видя образован, добре облечен и работещ циганин, който си плаща осигуровките ще го уважавам, както кой да е българин. Само че досега не съм видяла такъв.

В България има неравенство. Но то не е непременно в ущърб на ромите. Твърде много неща им се позволяват, които никога не биха позволили на един българин. И аз искам да не си плащам тока. Всъщност, целия ми квартал да не си го плаща. И да набием инкасатора като дойде. Обаче аз си плащам тока в срок, защото ако не го направя ще ми го спрат.

Аз имам право да не желая да осиновявам циганче, ако смятам, че няма да ми е комфортно да отглеждам такова дете и никой няма право да ме кара да се чувствам виновна за това. Уважавам чуждото мнение, но побеснявам, когато някой се опитва да ми го натрапва, още повече с назидателен тон.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Jasminass, дълго, много дълго си отлагах изясняването на позицията. Ще ти кажа аз защо съм настроена расистки и фашистки - не желая да петня например паметта на дядо ми,загинал от турска ръка, чието име виси на паметник. Не желая да осиновя циганче, защото миналата година щяха да пребият баща ми, че не ги пуска да се качат на покрива му да го ремонтират, за което му взеха и 800 лева. Не желая бременната циганка да яде моите пари, а аз да не мога да си пусна едни хормони по здравна каса. Не съм расистка, нямам проблеми нито с бели, нито с черни, нито със жълти, камо ли с цигани. Ама искам собствената ми държава да не ме дискриминира. Не искам да стоя в чужбина, защото живота ми тук е нормален.
Живея в Германия и тук не се разрешава даже да се говори за такива неща, защото хората ги е страх. И на митинг на неонацистите имаше за 20 човека, 200 полицаи да ги пазят. Точно от страх да не се върне нещо. Но тук никои не се меша - турците с турци, сърбите със сърби. Така си живеят и капсулират. Единствено чернокожите са на почит. Белите и жълтите доста се женят за тях. Сигурно е основателна причината да го правят. Само че тук държавата търси начини да ги интегрира и не е мащеха за своите. Прави всичко възможно всички да са равни пред нея. Без значение цвета на кожата им.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Напълно подкрепям мненията на Ганка и Ироник. Не съм живяла в чужбина, но познавам доста хора били там за по-дълго време, имам и приятелка, която живее в Германия. Тя също не смее много да говори, но веднъж ми сподели, че и до сега семейството на съпруга й (немец) не я приема, защото е българка. Тя е руса, със сини очи и по нищо не се различава външно от германките. Но свекърва й, а и колежките покрай нея не я приемат, защото не е родена там, това е единствената причина. И тя е депресирана до такава степен, че детето й не знае български, защото тя не смее да му говори на родния си език. Толкова по въпроса за толерантността на обществото на запад.
Аз също уважавам циганин, който не краде, работи и си плаща сметките. Но съм на мнение, че българите у нас са дискриминирани, не циганите. Защото ако българин не си плати тока, му го спират в точно определения срок, а циганина се води малцинство и го чакат години наред. И защото и моето семейство не веднъж е било потърпевшо от кражби именно от цигани. И не мисля, че интеграцията се състои в това ние да им плащаме, а те да си живеят безгрижно. Трябва всички да сме равни пред закона. Питам се само в "демократична" Германия колко време щяха да търпят циганин да краде, да не си плаща сметките и да строи катуни насред центъра на града им например? Едва ли щеше да изкара повече от няколко часа.
Толкова по темата за фашизма.
Иначе съм съгласна, децата не са виновни, но винаги е трудно да си различен, и то не само заради цвета на кожата. Различието има много измерения.
*
Първо искам да споделя, че мои роднини преди повече от 20г осиновиха първо българче, момче и след това циганче, момиче. Може би защото жената е малко черничка. Момичето стана много хубава девойка и в момента е бременна за втори път. Семейството което осинови деца, е средно статистично. Може би голям дял е изиграл факта, че жената работи в "Дом, майка и дете". Според мен една жена решава да осиновява дете след 25 годишна възраст. Дотогава тя е формирана като характер и мироглед и едва ли една дискусия ще предупредели решението и за това дали да осинови циганче или каквото и да е дете от друга народност. 
*
Жасмин, пак са най-добро чувство, казвам каквото мисля. Дори не питам ти би ли осиновила дете циганче (отказвам да казвам ромче, защото нищо обидно не виждам и не влагам в думата циганин). Не мисля, че е коректно да задавам такъв въпрос на човек, който разъсждава по въпроса са осиновяването само теоретично. Да ти кажа, разсъжденията ти са чисто воайорски (не влагам обиден смисъл).
Аз, която толкова надувах бузи и се биех в гърдите, че ако не успея с първото си ин витро, веднага ще подам документи за осиновяване, като опря ножа до кокала, бая се замислих. Никога няма да забравя, как през главата ми мина мисълта "Боже, никога не съм вярвала, че ще стигна дотук." Чак след като премислих 100 пъти готова ли съм, ще се справя ли и как, чак след това подадохме документи.
Та, това, което исках да кажа е - Не давай акъл на останалите и недей да ми излизаш с клиширани фрази за правата на малцинствата, преди сама да си направила каквото и да било в тази посока. И не сме всички в кюпа драга, защото аз и други момичета вече сме подали документи, Мари и още няколко сериозо мислят по въпроса, а ти ни анализираш отстрани, че и ни назидаваш как точно да го направим.
Между другото, като юрист, който работи в НПО, съм консултирала доста цигани и хора в неравностойно положение, за  да подпомогнат именно делата си за дискриминация. Имам приятели цигани, така че така че баш ми дреме, ако някой ме нарича расистка или фашистка. Аз за себе си съм спокойна. Но адски ме е яд от подобни изказвания, защото момичета, които кандидатстват за осиновителки, не стига и другите им травми, ами започват да се чувстват и гузни и виновни, че имат претенции към децата, които ще осиновят. Абе яяяя...."Джа те кере!" (на чист цигански)

А другата тема, имаме ли право да вземем "различното" (по цвят, раса, религия или каквото се сетите)  дете в нашата среда, наистина ме вълнува. Гледах един филм на тази тема - Чернокожо 7годишно момиченеце беше осиновено от семейство на бели, много добре образовени хора, без други деца. Жената беше адвокат по човешки права, мъжът беше архитект. Сега, няма да разказвам подробно филма, но общо взето осиновителката, решавайки, че след като се бори за правата на малцинствата, сама трябва да направи нещо конкретно, взе чернокожото момиченце от приемното му чернокожо семейство и го посади в интелектуалната си възвишена белокожа среда. Естествено детето нъобще не се чувстваше на мястото си, поради което осиновителите се преместиха да живеят в негърски квартал, където пък те бяха абсолютно изолирани и въобще стана чудесна боза.

ВЪОБЩЕ не съм привърженик на макисмата "всяка жаба да си знае гьола", но смятам, че ако човек реши да осинови "различно" от себе си дете, трябва да премисли всяка стъпка по 200 пъти и да си даде сметка, че с акта на осиновяването, решава живота на още едно човешко същество. И ако ние сме готови да се борим за промяна на обществените нагласи и предрасъдъци, не е сигурно, че осиновеното от нас дете ще има същото желание и хъс. Защото, ако съучениците на осиновеното от мен циганче го наричат - циганско копеле, моите обяснения за човешките права, равенството между хората и старомодните обществени нагласи и предрасъдъци няма да свършат работа. С това бих могла да се справя, само ако съм абсолютно вътрешно убедена в правилността на решенията си и имам пълната подкрлепа на семейството ми.
В очакване ....
*
А другата тема, имаме ли право да вземем "различното" (по цвят, раса, религия или каквото се сетите)  дете в нашата среда, наистина ме вълнува. Гледах един филм на тази тема - Чернокожо 7годишно момиченеце беше осиновено от семейство на бели, много добре образовени хора, без други деца. Жената беше адвокат по човешки права, мъжът беше архитект. Сега, няма да разказвам подробно филма, но общо взето осиновителката, решавайки, че след като се бори за правата на малцинствата, сама трябва да направи нещо конкретно, взе чернокожото момиченце от приемното му чернокожо семейство и го посади в интелектуалната си възвишена белокожа среда. Естествено детето нъобще не се чувстваше на мястото си, поради което осиновителите се преместиха да живеят в негърски квартал, където пък те бяха абсолютно изолирани и въобще стана чудесна боза.

ВЪОБЩЕ не съм привърженик на макисмата "всяка жаба да си знае гьола", но смятам, че ако човек реши да осинови "различно" от себе си дете, трябва да премисли всяка стъпка по 200 пъти и да си даде сметка, че с акта на осиновяването, решава живота на още едно човешко същество. И ако ние сме готови да се борим за промяна на обществените нагласи и предрасъдъци, не е сигурно, че осиновеното от нас дете ще има същото желание и хъс. Защото, ако съучениците на осиновеното от мен циганче го наричат - циганско копеле, моите обяснения за човешките права, равенството между хората и старомодните обществени нагласи и предрасъдъци няма да свършат работа. С това бих могла да се справя, само ако съм абсолютно вътрешно убедена в правилността на решенията си и имам пълната подкрлепа на семейството ми.

имаме ли право да направим едно дете нещастно? защото, ако детето е различно, винаги обществото ще го пренебрегва или наи/ малкото непрекъснато ще го провокира да докаже принадлежността си.
Ние не можем да имаме деца, не можем да осиновим в БГ, защото мъжът ми е немец, не можем да осиновим в Германия, защото аз съм българка. Можем след 2 години борба да вземем южноафриканче или азиатче. За нас няма значение цвят на кожа, коса,.... Но, това дете ще е различно, и ще го усеща, в училище, на улицата, в погледите на хората. Ще го дърпат по опашките, а то дори няма и да разбере защо. Винаги съм искала детето ми е да е щастливо. А собствения ми егоизъм, ще го направи нещастно. И когато ме попита "защо ме осинови, защо ми причини това", сигурно ще си пръсна черепа.
Като в капан съм. Няма решение.

*
Любител съм на кафето, даже малко към наркомания отиват нещата. Така че,  хората с псевдоними Кафе, по презумпция са ми симпатични  :lol: :lol:.
Миличка, не вярно, че нямаш избор. Можете тук да кандидатствате, само ми дай знак, че искаш, ВЕДНАГА ще проверя за детайлите - и ще действаме! Обещавам ти пълно съдействие.

Нещата винаги се подреждат
В очакване ....
Не съм расист,но въпреки това никога не бих осиновила циганче от България.Причините са много:живея извън страната,местим се на всеки 2 години,отделно и масата документи които трябва да се попълнят.НО,ако живеех в бг-честите привиквания,правото на  само 3 виждания,средствата които се изразходват и накрая"дарението").
Гледах един филм от време оно.По  времето когато американците завземат земята на индианците.Опожарени палатки,остават само 3 живи (макар и ранени)индианци и успяват да избягат и да  се спасят.Единият от белите мъже чува детски плач и започва да търси.Намери едно индианче-пеленаче и го взе със себе си.Отнесе го на жена си -която имаше 3ма сина,но отгледа момиченцето като свое.Съпругът и беше убит от индианците.Изминаха мнго години ,бебето се превърна в прекрасна девойка(която не приличаше на индианка) и един ден пред вратата им застанаха 3ма индианеца.Искаха си я обратно.Тя не знаеше,че е осиновена,но предпочете да остане при семейството си.Няколко дена по-късно започна атаката на индианците(девойката вече знаеше,че от индианско потекло) ,един мъж я нарече "сестро",разбра,че той й е истинският брат.Но тя го уби,за да защити семейството ,което я е отгледало,след което тя дълго плака и напусна.
Не искам осиновеното от мен "циганче" да има подобна съдба.Защото в България всичко е възможно.
 Затова бих предпочела да осиновя негърче или азиатче5-6 годишно,чийто родители са пострадали по време на някакво бедствие.Искам то да знае и да помни родителите си и да разбира какво правим за него,да ни обича за това че сме му подали ръка в критичен момент и продължаваме да се грижим за него.
 А за хорските приказки-те никога не свършват.
Дори и да му подхвърлят нещо,детето ще има готов отговор от преживяното.
А ако нещо ни подхвърлят на нас -бих ги унищожила с едно изречение:
Само хора с голямо сърце и смелост са способни да извършат подобна постъпка.