Здравей, Burbur!
постът ти е от май и ти вероятно си се ориентирала вече, но може да послужи на други момичета. Имам впечатления от Бахчеджи. Принципно основната разлика между двете клиники е, че в Мемориал нямаш един лекар, който да те следи, а се сменят на ротационен принцип. Това беше и причината да предпочета Бахчеджи, тъй като за мен беше важно да общувам с един човек, който да е наясно с цялата предистория и спецификите на случая, а и аз да съм наясно с неговите силни и слаби страни.
Принципно Бахчеджи не е една клиника, а верига, дори в Истанбул има повече от една. Повечето български пациенти обаче са концентрирани в Бахчеджи- Фулия при двама лекари- д-р Емре Тургут и д-р Гювенч Карлъкая. В азиатската част на Истанбул има друг филиал на Бахчеджи, където пък е доц Сабри Джавкайтар, който също е сравнително популярен сред българските пациенти поради факта, че е правил безплатни консултации в София. В клиниките има българи координатори, с които можеш да влезеш в контакт за записване на час и други организационни въпроси. Можеш да се обърнеш и към някоя от посредническите фирми- Медикъл Караджъ, Турмед и сори, на фирмата на Севда не й знам името. Може да има и някоя друга.
По отношение на организацията в клиниката- общо взето се действа експедитивно ( на фона на някои бг клиники), примерно за записване за час за първичен преглед се чака по данни на мацки, които сега стартираха около 2 седмици... Трябва да имаш предвид обаче, че лекарите и другият персонал е изключително натоварен и ефектът на конвейера, от който на повечето от нас, минали през бг клиниките, ни се повръща, го има съвсем осезаемо и там. Със сигурност лекарите са добри, но перфектни хора и ситуации няма, така че всичко е много, много различно и заради тази натовареност, шансът за грешки напоследък никак не е малък, а индивидуалният подход е под въпрос поради липса на време и сили:(
Когато аз решавах към кой лекар да се обърна, ме интересуваше специализацията им и уклоните:) Затова ще споделя с теб впечатленията си, които разбира се са субективни и въз основа на личен опит и споделено от други девойки:
Др Карлъкая работи с повече двойки от по-високата възрастова група, съответно има опит с ИЯР , ако обаче имаш съмнения за имунологични или генетични фактори освен намаляващия резерв, д-р Емре Тургут вероятно би бил по-добрият избор. Карлъкая е скептичен към тези фактори и не би обърнал внимание, като цяло е доста консервативен. Тургут пък заради специализацията си в областта, не само, че не е скептичен, но и прилага определени терапии като вливания на Интралипид например.
Когато става дума пък за донорска яйцеклетка, се ползва филила в КИпър, тъй като в Турция донорството не е разрешено.
За Мемориал нямам лични впечатления, но други момичета ще ме допълнят. Има и други клиники в Истанбул, които заслужават внимание като Аджъбадем в Саръяр.
Ако имаш конкретни въпроси, питай, че така е много трудно да се обхване цялото инфо, то никак не е малко.
И един въпрос от мен- ако някой от четящите може да се включи- някой правил ли е микробиология в Бахчеджи? Отзиви и цена?