Лина, аз съм хетерозигот по PAI 4G/5G и хомозигот по АСЕ D/D.
Ходих при Паскалева малко преди да се потвърди бременнистта и тя категорично каза, че не съм за терапия. Но тя е известна с това, че не обръща внимание на нискорисковите мутации, а тези май са такива. Едва след 2-3 аборта може и да предпише терапия.
След това ходих при моята си гинеколожка с резултатите и тя много се колеба дали да ми назнапи Фраксипарин, звъня на генетика в клиниката, спомена, че нямам излишни килограми и си ситиснаха ръцете за профилактична доза от 0.3, но с цел презастраховане ми се стори.
След това ходих при Сигридов, който каза, че момента нямам нужда от терапия, май бях в 6 г.с
След това пък ходих в Токуда, при АГ, който беше похвален, че разбира от тромбофилия и има опит със следене на рискови бременностти. Първия път не обърна особено внимание на резултатите, но втория път ме пита какво взимам за мутациите. Стана ми странно с това питане, сякаш за първи път вижда изследванията, ама... Тогава ми изписа Аспирин. За НМХ каза, че евентуално по-натам при нужда. Третия път обаче ми каза, че може да се виждаме през месец, аз съм чела, че е добре да се следи по-често кръвотока, примерно на две седмици, за да може да се реагира своевременно при нужда.
И така, не се плаши толкова от тези мутации, важно е да се следиш.
Тери, малко семейни проблеми ми се натрупаха, малко по-добре съм, ама... Първите дни, когато шокът беше голям имах нужда да поговоря с някого, но сега гледам да избягвам темата... Неприятни неща, но се надявам, че времето лекува...