Тери, по изключение и защото си наша пациентка и си ми симпатична, и много искам да успееш, ще направя кратък коментар по статията, която си пуснала.
Казвам по изключение, защото това ми отнема много време, а няма да ми стигнат и 100 живота да опровергавам всяко безумие, което се появи в публичното пространство.
Още когато излезе статията, имаше остри реакции на редица учени, които критикуват не по принцип, а по същество тезата, изказана в проучването. Това е теза, а не доказатество, защото в науката трябва да има т.нар. причинно-следствена връзка. Т.е. едно нещо трябва да е води да друго нещо - първото е причината, второто е следствието. В това проучване няма нищо такова. Има само данни за деца, които са развили някакъв вид разствойства от аутестичния спектър и данни за нивата на два витамина при техните майки. Нищо дори не намеква, че високите нива на витамини са причина за аутистичното разстройство. Със същия успех можеха да измерят ръста на майките и да направят корелация. Може да е точно обратното - тези родители да имат генни предразположения, които да водят до висок риск от аутизъм и приемът на пренатални витамини да предпазва децата им от по-сериозните форми на аутизма. Отделно има критика относно много малкия брой на жени с високи нива на витамини, не е ясно кога са били високи тези нива, защото са изследвани само един път при раждане, не е ясно какви предиспозиции имат майките и т.н.
Самите учени в оригиналното си проучване, казват, че това не бива да е основание да се спира приемът на фолиева киселина от когото и да било, нито да се променя здравната политика, а също и че има нужда от следващи проучвания. Също така казват, че е много възможно поради фортификацията на храните повече деца да оцеляват - иначе те биха загинали. Това, естествено, е пропуснато в препечатаните и коментирани фриволно публикации на други места.
Друг важен елемент от аутистичния спектър е следния - проучванията върху ембрионалното развитие на плода показват, че неврогенезата (образуването на неврони) завършва в 20 седмица, а миграцията на неврони - в 16 седмица. Това са двата основни процеса, които се смята, че са засегнати при развитието на аутистичните разстройства. Именно и това е рисковият прозорец по време на вътреутробното развитие - да кажем по-общо първия триместър от бременността. Каква би била връзката между нивата на витамини при раждане и първия триместър на бременността? Често учените, работещи върху разни проблеми, забравят да си четат ембриологията, а аз като ембриолог знам колко е важно да имаш основни познания, а после да градиш хипотези.
И обратно, има много на брой други проучвания, че пренаталният прием на В9 предпазва от развитието на аутизъм - както преди, така и след това проучване. Вкл. и при майки с мутация в MTHFR гена и по-трудно усвояване на фолиевата киселина, вкл. и с дозозависим протективен ефект - т.е. по-високата доза пренатален витамин предпазва в по-висок процент. Хващам напосоки някои такива проучвания:
- Schmidt RJ, Hansen RL, Hartiala J, Allayee H, Schmidt LC, Tancredi DJ, Tassone F, Hertz-Picciotto I Prenatal vitamins, one-carbon metabolism gene variants, and risk for autism.
- Suren P, Roth C, Bresnahan M, et al. Association between maternal use of folic acid supplements and risk of autism spectrum disorders in children.
- Julvez J, Fortuny J, Mendez M, Torrent M, Ribas-Fito N, Sunyer J. Maternal use of folic acid supplements during pregnancy and four-year-old neurodevelopment in a population-based birth cohort.
- Roza SJ, van Batenburg-Eddes T, Steegers EA, et al. Maternal folic acid supplement use in early pregnancy and child behavioural problems: The Generation R Study.
- Roth C, Magnus P, Schjolberg S, et al. Folic acid supplements in pregnancy and severe language delay in children.
- Schmidt RJ, Tancredi DJ, Ozonoff S, et al. Maternal periconceptional folic acid intake and risk of autism spectrum disorders and developmental delay in the CHARGE (CHildhood Autism Risks from Genetics and Environment) case-control study.
- Steffenburg S, Gillberg C, Hellgren L, et al. A twin study of autism in Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden.
- Larsson HJ, Eaton WW, Madsen KM, et al. Risk factors for autism: perinatal factors, parental psychiatric history, and socioeconomic status.
- Schanen NC Epigenetics of autism spectrum disorders.
- James SJ, Melnyk S, Jernigan S, Pavliv O, Trusty T, Lehman S, Seidel L, Gaylor DW, Cleves MA A functional polymorphism in the reduced folate carrier gene and DNA hypomethylation in mothers of children with autism.
Аз съм качила превод на едно скорошно проучване, в което се проследяват братята и сестрите на вече родени деца с аутизъм.
Пренаталната употреба на фолиева киселина намалява риска от разстройство от аутистичния спектър. Такова проучване се прави за първи път, то е проспективно и е много стойностно като наука.
Последно, христоматийния пример е началото на антиваксърското движение. Един шарлатанин - не го наричам учен, защото умишлено е подправил данните и ги е предложил за публикация, та този Уейкфийлд публикува в престижното медицинско списание "The Lancet" своята теза. И после знаете какво става ... казвам това заради отговорността, която носим като лекари и заради безотговорното изричане на лъжи, които могат да имат драматични последици върху пациентите.
Проблемът, всъщност, е по-глобален. Съвременният човек първо решава да повярва в нещо - теза, кауза, идея, и после избирателно намира подкрепа за това, като игнорира обратното. Ако човек реши да търси разни неща из мрежата, ще намери всякаква подкрепа за всяка теза. Има такъв израз - за всеки проблем може да се намери много логично и напълно погрешно решение. Особено ако е в област, от която не разбира. А ние не можем да разбираме от всичко, нали.
P.S. Пиша това и като родител на дете с аутистично разстройство, като съм била бременна в години без никаква информация, витамини и други глезотии. Пазете се от псевдонаучни тези/публикации/лекари и т.н. Тръгнете ли по тази линия, няма измъкване.