Павла е натърпелива и няма да успея да отсея информацията, която получих днес. Имам нужда да почета малко, за да навържа нещата, които ми каза доктора и да осъзная дали правилно съм разбрала някои неща.
Ще започна с мутациите, които имам, всички са Хетерозиготни:
-A/C за 1298A>C (MTHFR)
- I/D (ACE)
- Val34Leu(F13)
- A/G за 66A>G(MTRR)
Ако трябва да съм честна, изобщо не знам коя какво означава. Интересувала съм се досега само от MTHFR, защото в изследването ми от Геника като ген извън норма е записан само той, а останалите 3 са в графата с нормален генотип, нищо че са хетерозиготни.
Първото, което направи докторът, е да ми извади документа, да огради последните три и да ги посочи със стрелка към графата с мутации.
Според него макар и хетерозиготни мутации съм под някакъв риск от тромбози, което ще изисква терапия. Казах му, че след трансфер съм на аспирин и фраксипирин, което той каза, че е правилно. За терапията ми каза, че след 2 седмици от започването й се прави задължително изследване на няколко неща (ще ми ги напише с резултатите). От това изследване ще се види дали дозата ми е малко или много, за да се коригира. И така се проследявала при бременност.
Но също ми каза, че Прогестерон над 200 мг не трябва да приемам, защото той пък сгъстявал кръвта и файда от Фраксипарина. Каза до 2 Утрофестана или 2 Кринона. Аз преди трансфер и в деня на трансфер бях на общо 9 глобули + 3 Дуфастон. Той каза, че това е прекалено много за мен, даже реши, че се бъркам колко Утрогестана са били. Аз след първия траснфер си бях на 9 Утрогестана всеки ден.
Сега следва спорният въпрос с Фолат-а. Пусна ми, Ще видим какво ще излезе. Говори ми ,че Б9 е единствения витамин, който не се изхвърлял напълно от тялото и се затлачва, когато не може да се обработи. И от там токсичния Б9. Каза ми, че това е твърдение, което повечето гинеколози не приемат в Б-я. Потърсих малко в интернет, има някаква информация малко за токсичност, но не съм запозната все още. Той каза, че признак е проблем със стомаха (това го намерих в интернет), ще потърся. В Писанец са ми писали реф. ст-сти за токсичност и силна токсичност на Витамин Д, защо да не е възможно и Б9 да е токсичен.
Във връзка с това ми каза да спра Иногинола, защото в него има Фолиева киселина, но тя не е метилирана, а аз имам мутация. Аз го приемам от 1 година. Трябва да намеря сега аналог, защото очевидно работи. Каза ми, че АбоФарма имали комбинирани добавки за жени с такива мутации.
За обременяването ми каза, че според него абсолютно нищо ми няма и да си ям, каквото ми душа сака.
Витамин Д ми предписа за 1 месец по 5000 единици и после да намаля.
И сега чакам изследвания за НК клетки, ембриотоксини, фолат и още нещо. Каза, че ще излязат скоро. В петък последни ще са ембриотоксини и по празниците ще ми напише коментар за терапии.
Разказвам ви разговорът такъв, какъвто го проведохме. Аз ще имам нужда да почета като имам свободно време за тези неща, за да преценя кое е имало влияние при досегашните ни опити и кое не.
Като заключение докторът е оптимистичен за моето забременяване дори по естествен път, погледна и спермограмата. Каза, че е възможно според него. Разбира се не казах на Мишо,защото ще ми спре посещенията в клиниката.
Чакаше да ми излезе АМХ, каза, че ако е под 1, съм щяла да пия нещо, но не разбрах какво е, за да ви го препоръчам.