Подкрепям 100% мнението на Дидето за пиленето със стъклена пила и то само в една посока. Моята стъклена пила си я купих от представителството на O.P.I. в София на ул."Бузлуджа" не помня кой номер, но съвсем в началото като завиеш от бул."Прага" по улицата вдясно на 100-ина метра от лявата страна се пада салона. Предполагам, че такива пили се продават и в представителствата на другите професионални марки за маникюр, педикюр и ноктопластика - като Стар нейлс, Essie/IBD, но не мога да ви кажа адресите им.
Относно петънцата по ноктите и аз съм имала този проблем, бяха ми казали, че е от липса на витамини, тъй като не ям месо от години, въпреки че всячески се опитвам да си набавя белтъци. Проблемът ми се реши като започнах да пия Фолиева киселина и при мен имаше този заздравяващ ефект, който са открили Бебето и Пеперудката. От специализираните таблетки на нокти, кожа и коса не съм дори така доволна, както от ефекта на фолиевата киселина. От тези специализирани витамини препоръчвам Фито, аз от Мерц се разочаровах.
Наред с това много е важно да се слага база/основа преди нанасянето на лака, за да предпазва нокъта от навлизането на вредните съставки от лака и ако е ярък цвят от оцветяването на нокътната плочка, както и ползването на олио за кожичките и ноктите, което е с подхранващ ефект. Това е, което аз правя + редовно посещение на професионалист, за да се радвам на хубави нокти. Катеорично съм против ноктопластика/гелове - пробвала съм и двата варианта, освен в случаите, когато не е крайно наложително.