Bebeshok, моите наблюдения са, че яслата още повече засилва това чувство на собственичество/притежание. Точно защото там им е като задължение да споделят (нямат особен избор), започват да вардят с цената на всичко личните си играчки у дома. Моята дъщеря даваше без проблем всичко на всеки до момента, в който не тръгна на градина. Много скоро след това настъпи обрат - чак в истерия започна да изпада, ако някой се опита да й вземе нещо. Разбира се, може да е съвпадение и просто да й е такъв период. Аз обаче съм от родителите, които не смятат, че детето на всяка цена трябва да дава/споделя своите неща. Това е личен избор и се опитвам да я науча точно на това. Ако и както прецени. Ако каже "Не", съм ок, не я увещавам, не я моля, не заблуждавам с "ама, за малко..." Аз също не обичам да давам на всеки, защо тя да го прави? Естествено, това означава да се научи да приема и отказ, когато е от другата страна.
Mirracles, аз не съм се придържала към това да налагам дисциплина. Опитвам се да възпитавам (не знам доколко ми се получава). Дисциплина ми звучи като дресировка. Водя се много по детето. Там, където не смятам, че нещо е ок, просто се опитвам да променя с разни методи и похвати, които биха подействали (всеки път различни неща сработват). Дъщеря ми в момента също е в период на тръшкане, особено осезаемо и нетърпимо в делнични дни, когато си я взема след градина. Тогава си излива върху мен цялото насъбрано напрежение и всичко сдържано там през целия ден. Но това е период, през който така или иначе преминават всички деца. Няма как да го елиминираш. Просто, ако е възможно, ограничи стимулите, които го пораждат. Много, много търпение му е цаката, но аз се усещам от известно време, че това не ми е най-силната страна явно.
Оставяй я и да бъде максимално самостоятелна, намесваш се и помагаш, само когато има нужда. Моето дете се справя с обличане и обуване, вече с много малко помощ. Яде сама, откакто е захранена (захранвала съм по ЗВБ), с гърнето също се оправя сама (стига да не е оставено на недостъпно място), сама мие зъби и т.н. Последно време даже аз не издържам понякога (особено когато бързам и нямам време да я чакам), защото тя започва да пищи, ако се намеся и иска "САМА". Позволявам й да ми помага с подходящи за нея дейности в чистенето, прането, готвенето....Нейно задължение е и храненето на котката. Колкото по-ангажирана е с нещо приятно за нея, толкова по-полезна се чувства и по-спокойна.
По въпроса с ходенето е различно всеки път, според ситуацията. И дъщеря ми не обича да дава ръка. Нормално е, в момента отстояват независимост и това е част от процеса. Друг е въпросът какво ми коства понякога. Аз все още нося в ергономична раница, когато ми се налага. Нося и на ръце, ако ситуацията го изисква. От известно време започна по-често да проявява самоинициатива да ходи пеш и продължително, без да се уморява. По-рано беше едно постоянно "гуш" на всеки десетина метра. И сега има такива моменти, разбира се. Даже понякога предпочитам да я гушна и да продължим по-бързо, особено когато маршрутите ни към крайната дестинация не съвпадат