0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Правим опити за бебе - Тема 20
« Отговор #480 -: Март 08, 2019, 11:37:48 am »
Честит празник, момичета! Бъдетв здрави, обичани и ценени!

Хелиантус, а не можеш ли да работиш само с дребни животни? Преди лекарят беше само един на операция- той оперира, дава анестезия, всичко. (Имам брат ветеринар) Сега пак ли е така? Много ми е любопитно. Знам, че лидокаин не се използва венозно, но не знам защо? Миорелаксант използвате ли? Как става интубацията на големите животни, а жираф? Маймуните по гръб ли ги слагат?
Извинявам се, че обръщам темата във ветеринарна  :oops:

Аз работя само с дребни животни, но и 80 - 90 кг куче се води дребно животно  :D. Лидокайн може венозно да се използва при сърдечни аритмии, но иначе е само за локална анестезия. При нас да... Един човек оперира на ден и той си прави всичко, е тук е с огромната помощ от сестрите. Обикновено те дават и поддържат анестезията. Проблем е например, че зайците не ги интубираме, а са с маски и Изофлуран се лее на воля, на бившата ми работа изобщо не внимаваха. Рентгенови снимки няма да ви казвам колко имам е живота... Мускулни релаксанти се използват, но не самостоятелно. Като цяло чисти мускулни релаксанти не използваме. За жирафите нямам идея  :D. Маймуните и аз само телевизията съм ги гледала, знам че ги слагат по гръб.
*
« Отговор #481 -: Март 08, 2019, 11:41:36 am »
Танче, много интересни резултати. Самото обременяване е ОК (което много ме изненада), но НОМА индекс е в сива зона. Странно.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
« Отговор #482 -: Март 08, 2019, 11:49:43 am »
Предния път HOMA индекса е бил 2,42. А сега е по надолу и аз не знам какво значи това :D Очаквах някакви супер високи резултати предвид това, че не съм слабичка, а то се оказа обратното. Странно е и за мен. И се чудя дали да ходя даже на ендокринолог или да ги повторя в друга лаборатория по нататък.
« Отговор #483 -: Март 08, 2019, 11:53:12 am »
Честит празник мили момичета. Бъдете винаги усмихнати, щастливи, обичани, обичащи разбира се, желани и дано скоро всички станем мами.
Дарк и Еличка честито на вас за прекрасните новини. Дано имате 9 прекрасни месец и пухкав и щастлив финал.
Прегръщам всички ви и дано скоро имаме още прекрасни поводи за усмивки надежди!
:bighug: :grouphug: :balk_16:
*
« Отговор #484 -: Март 08, 2019, 12:19:44 pm »
Честит празник, мили дами!

Еличка, не те нападам. Прочети какво съм написала. Нормално е да излезеш щом работиш в ясла, особено през този сезон. Аз говорех за излизането ей така, само защото си бременна или защото трудно си постигнал бременността.
В духа на днешния ден- да не се правим на жертви когато не сме.

Хелиантус, ами точно за аритмии един твой колега беше казал, че особено на котета е противопоказно и не ми отговори защо. Много е хубаво, че имате сестри. В България, знаеш, че техниците (тукашните сестри), правят неща като за доктор, особено по селата.
Ох, това с маските е много тъпо. Има ли ларингеални маски за зайци?
Ти задължително трябва да не работиш или поне ако може някаква административна работа да правиш само, или само котета и зайци, и дребни кучета, но без операции.

Таня, не е там зайчето. Нищо не пречи обаче един режим и повече движение. Така  ще излезеш от сивата зона.

У, назат ти бях написала, че може да имаш О. Може дда имаш пик на ЛХ и да нямаш О. 36,8С си искала да напишеш сигурно. При метода на БТ е важно след това колко се вдига. Ако после стане 37-37,1С е по- вероятно да е имало О.

Късмет на всички!
*
« Отговор #485 -: Март 08, 2019, 12:24:37 pm »
Да, аз дори и на новата работа мога да си позволя да работя до последно.Тук обаче вече нямам опция от в къщи, но това е и добре.Човек откача иначе, почва да си измисля диагнози.
Много зависи от работата, персонала, обкръжението.Ето една позната е детска учителка в градина и е бременна и бачка.Друга е акушерка в болница и работи, трета е чиновник в община, по цял ден на бюро, не работи с клиенти, но си взе болничен от 3-тия месец до края.Реално за работодателя, бременните и раждащите жени са тежест.Тежест, защото поне преди де, сега не знам как е, по закон след връщане на работа имам отпуска за ползване за годините който сме били майчинство.Това са си едни 40 дена ей така и ако си бил болничен преди това са още 20 дена стават 60.За тях той ти плаща без да работиш, взима ги от джоба си буквално.Отделно осигуровки и т.н.

Иначе аз съм добре, вече ще се включвам по-често.Свиквам на новото място с хората, с работата.Нервна съм от хапчетата, реве ми се през 15 минути, опъпчила съм се като 15 годишен тийн.Поне не ми се яде сладко, а само солено!

Ох как ми липсвахте тези дни!

*
« Отговор #486 -: Март 08, 2019, 12:46:54 pm »
Аз в духа да не се правя на болна, си взех билети за концерта в Англия на 2 юни.
Да не се урочасам, но последния месец само хубави неща се случват и съм много добре настроена за предстоящия трансфер. Ще си водя близнаците на концерт.
Маги, а работодателите ти знаят ли, че те очаква инвитро? Ако да, евала.
« Отговор #487 -: Март 08, 2019, 12:54:06 pm »
Павла, аз лично никога не съм ползвала лидокаин за аритмии, но в книгите пише, че може. Нямаме ларингеални маски. Сестрите тук са голямо облекчение. Много по- различно е да работил тук и в България. Тук си си лекар, а там си и рецепциоснист, телефонист, чистач, гледач... И какво ли не. Не, че и тук е лесно. Сестрите си знаят доста. За съжаление в много малко клиники в България има техници. Напоследък по- често и аз си мисля, че няма да работя, именно защото няма как да не правя някои неща, а за административните си има мениджъри.

Маги, браво че вече свикваш с новата работа. Колко още трябва да ги пиеш тези хапчета?
*

y

• *
  • 21
« Отговор #488 -: Март 08, 2019, 13:09:30 pm »
Да 36,8 е температурата извинявам се за грешката :) Ами ще видим какво ще стане! Не влагам никакви надежди на този месец!
Хубав да ви е празника момичета!
*
« Отговор #489 -: Март 08, 2019, 13:32:28 pm »
Хелиантус, аз не бих работила с изолиран и по време на опитите. Не знам коя група е. Сигурно някоя В.
Много кофти като не си на постоянен договор. Аз от сертември- октомври не съм взела стотинка. Нямам право и е много тъпо.
« Отговор #490 -: Март 08, 2019, 13:57:24 pm »
Сега от 2 седмици не работя, така че ако О благоволи при тия опити няма да съм работила. Аз реших да не съм на договор, защото с договор нямаше как да ида до Бг за операцията и ако реша да не работя е 3 месеца предизвестието. За отпуска пак е желателно 3 месеца по- рано да кажеш. Много ограничаващо. Но пък сега работя много по- малко за същите пари, което никак не е зле. Ако не работя по време на цялата бременност няма да идеално за семейния бюджет, но това е положението. При вас във Франция колко време е майчинството? Никакви пари ли не ти дават след раждането?
« Отговор #491 -: Март 08, 2019, 14:00:05 pm »
Честит празник момичета! Първо явно не съм ви споменала но преди няколко месеца се върнах на работа в спешното, където работата е мн по тежка и не мисля, че в момента е мн подходящо да ходя на 12 часови смени, а и освен физическото и психическото натоварване е на макс. Второ на мнение съм че всяка бременна има право да избере как да искат бременността си и ако има възможност да не ходи аз съм за. Колкото за ощетяването на работодателите не мислите ли че те ни ощетяват много повече отколкото ние ще ги ощетим за 2-3г.
*
« Отговор #492 -: Март 08, 2019, 14:13:28 pm »
Ами 3 месеца и половина е. От 25-6 юли трябваше да изляза до 15 ноември. Октомври ми изплатиха напред до края и това беше. Терминът беше 28.08-06.09.
Така е хубаво, че на свободна или на заместване идва същото.

Момичета, извинявам се, че говоря за тези неща. Също и за майчински и тн. Аз си мисля, че се преиграва. Мое мнение. Не ни се полагат болнични ей така. Мисля, че работодателите затова настръхват като чуят бременна, защото си мислят- отиде 3 години, ни да влагаш в нов човек, нито нищо. 3 месеца също е безкрайно малко. БВП в България е много нисък, а очакваме другите неща да са като "на запад". Не призвеждаме достатъчно. Друг е въпросът, че 3,5-4% от бюджета за здравеопазване е обидно смешно. На 1ви март протестираха медици. Никой не им обърна внимание. Ние работим, за да изплащаме пенсии и други социални глупости, като по веригата се пооткрадне и нищо не остава. Плащаме едни от най- ниските данъци и осигуровки за здраве- 25-28% и 19 лева за здраве...
*
« Отговор #493 -: Март 08, 2019, 14:16:25 pm »
Тери, знаят.Всеки път когато стартирам работа, аз казвам че ще правим опити/ин витро и каквото и да е.Напълно откровена съм с хората срещу мен, и очаквам същото.

Хапчетата са май до 16-ти или 17-ти.После чакам цикъл и айде на въртележката.Да не ми е скучно!Хахахах.

Тук, първата година майчинство е супер, защото е 90% от заплатата която си получавал.Но после става ниско.В яслите не взимат толкова малки деца или ако взимат е голяма рядкост, а и при положение, че имаш възможност да го гледаш 2 години, защо да се връщаш.Това са моменти с детето, който не се повтарят.Аз бих се върнала, само ако майка ми или свекърва ми го гледат втората година.Иначе тцъ!

Павла е права.Не е въпроса до трите години, а до това, че се губи човек.Обучен, млад човек.Трябва да търсиш нов, колко ще дойдат по заместване.А после като се върнеш на работа си с половин мозък поне още месец/два.Но и три месеца е изключително малко.Въобще нищо в държавата не ни е ОК.Това е истината.

*
« Отговор #494 -: Март 08, 2019, 14:59:47 pm »
Работодателят не ни е враг. Не трябва да се опитваме да го прецакаме, защото сме много умни и не ни плаща, а ние сме супер.
Всичко е много просто. Като питали англичанин за моравата му, защо е толкова хубаво, той казал:: "А, нищо работа. Само 300 години косене и поливане." При нас е изкореняване и сеене, а чакаме да стане по- добре.
Иначе има ужасно много неща, които са чудесни в България. Не всичко е гадно и объркано.
*
« Отговор #495 -: Март 08, 2019, 15:03:39 pm »
Моите работодатели са супер. Казват: "Важни са хората, даваме ти колкото време искаш". Белгийците са стиснати.
*
« Отговор #496 -: Март 08, 2019, 15:37:27 pm »
Това е правилният начин на мислене за мен, но тогава стигаме и до другия момент. Сигурна съм, че Еличка много си обича професията. Тя е от тези професии, в които предимно даваш, но е възпрепятствана да я упражнява достойно от работодателя си, от държавата. Във Варна, единствената спешна и специализирана болница по очни болести за североизточна България затваря, защото целият медицински персонал напуска. Не издържа на мизерията. Какво правим? Ами нищо... Подминаваме протеста на хората...

За да върна тема където трябва. На вас за колко време ви излиза имунологията? На мен ми казаха до 20 дена, а ми се струва ужасно много.
« Последна редакция: Март 08, 2019, 15:44:24 pm от Pav-la »
*
« Отговор #497 -: Март 08, 2019, 15:51:09 pm »
НК клетките и антифосфолипидите ми излязоха доста бързо. 3-4 дена. Но за някои изследвания си имат график кога ги правят (поне в Писанец) и самото изследване може да отнема 2 часа, но  да ти го пуснат след 10 дена.
*
« Отговор #498 -: Март 08, 2019, 15:51:32 pm »
Не помня да си кажа.Май 10-тина дена беше.Аз сега трябва да видя къде и кога да пусна тия двете екстри за тромбофилията.И ако излязат положителни какво?В смисъл ако има мутация ще бия инжекции ли?

*
« Отговор #499 -: Март 08, 2019, 15:58:35 pm »
Маги, аз пусках пълен пакет генетични при д-р Даскалов. Той ги праща в София някъде. Така че може да питаш д-р Мели просто къде да ги пратиш с куриер и ти, ако няма къде в Плевен. Даже може да я питаш да ти снима пълния пакет, който те пускат. Аз го нямам вече, защото ми взеха бланката, за да я пратят на лабораторията.