0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Моля за мнение..
« -: Юли 17, 2006, 17:03:17 pm »
Както всички Вас и аз правя опити. От година и няколко месеца и понеже виждам че сте много запознати, искам да споделя с Вас какви точно мерки предприе върху мен моята лекарка, за да ми кажете доколко това е правилния ред на нещата:

За първи път споменах на  лекарката си че правим опити някъде на четвъртия месец от началото им. Тя доста се учуди че не се е получило, което малко учуди мен, защото не смятах че чак такъв проблем, а и чета че една година е нормален срок. Прегледа ме и установи както и друг път, че матката ми си е добре и че има леко уплътнение /удебеляване/ на стените на лявата тръба вероятно в резултат на някогашна настинка. Това ми го казват сигурно от първия ми преглед при гинеколог отпреди 10г.
Изписа ми антибиотик за уплътнението, и каза ако до 3 месеца не се получи да отида пак за последващи мерки. Мога да кажа че дотогава бях такъв блажен лаик, че само знаех, че трябва да го правим около 14я ден. След предгледа вече знаех че трябва да е 10-14 ден, реших че може би не сме опитвали в правилното време, а и след като преди не е реагирала така на уплътнението в ляво ми се стори малко пресилено да ми изпише антибиотик. И не го пих. Което вероятно звучи безотговорно..
След 6 месеца отидох отново – вече си бях мерила от 3 месеца БТ ректално (на графиката ми това са месеците от ноември до февруари ако не се лъжа, не съм сигурна дали този период извежда при натискане на лентичката) – имаше двуфазност но не и температура над 37, като изключим един период на настинка. По графиката  и някакви болки и усещани в някои от месеците реших че овулацията ми е чак към 19-20 ден от цикъла. С тези графики отидох при нея, а в добавка междувременно се подведох от някакъв форум и пих хапчета на Д-рТошков Цистофемин, от което  иначе редовния ми цикъл започна да закъснява на единия яйчник или по-точно през цикъл с 4-5 дни.
Тя погледна графиките и ми каза, че на тези графики няма темп над 37 следователно няма овулация, но при прегелда с ехограф, от тези които се поставят във влагалището се видя фоликул. Скара ми се че не съм си пила антибиотика изписа ми отново, и дуфастон. Деня в който пих дуфастон имах изразено усещане за овулация тежест ниско, болки и такива неща. На повторния преглед след 2 дни се видя течността от спукания фоликул.
Изписа ми и нагревки за левия яйчник.
Сега пих дуфастон за 4-ти месец, цикъла си стана 28 дни, като изключим че единия месец малко пообърках дуфастона и ми дойде на 25тия ден, но тя реагира сякаш няма проблем. При прегледа сега се установи течност от спукан фоликул още на 13-тия ден. Беше странно, че по моите сметки на ред беше яйчника с уплътнената тръба, а узрелия фоликул не беше там, а на другия яйчник. На този с уплътнената тръба имаше няколко по-малки фоликула.
Уплътнението изглежда беше намаляло, но все още го имаше и тя ми изписа още един антибиотик -  Сумамед, отново за уплътнението. Обясни ми че то създава риск от извънматочна бременност. И каза че е добре да отида на кални бани.
Ще пия Дуфастон общо 6 цикъла. Тоест още 2. Ако не се получи до тогава след това доколкото разбирам ще ми предстои “цветна снимка” за да установим дали няма микростраствания.
Цветната снимка, както разбирам от писаното от вас не е много приятна процeдура, може ли някой да ми обясни в какво се състои. А и колко струва..
В добавка лекаря на който се обадихме за спермограма е казал на мъжа ми, че първо на мен трябва да ми се направи цветна снимка.
По принцип за тази гинеколожка съм чувала най-добрите отзиви, и като цяло съм доволна от нея. Казва се Петинка Цветкова, от Варна. Притеснява ме това че е доста натоварена и се опасявам дали това не влиае на това доколко се може да се задълбочи над отделния пациент.
Понеже виждам че сте запознати искам да разбера това е ли е последователността в която трябваше да се случат нещата. Чела съм немалко във вашия форум, но той е неизчерпаем, виждам че на якои от вас преди дуфастон им правят изследвания..
И така моля за мнение.
Извинявам се че съм пространна, но виждам колко е полезно за мен когато вие пишете подробно, и затова си го позволих. Може да е полезно за други начинаещи.
Също моля за мнение ако реша да правя кални бани къде е за предпочитане – Поморие или Кюстендил. Разбирам че темата май е обсъждана, но не  я намирам във форума, може и линк към нея вместо мнение : ).
Предварително благодаря.
« Последна редакция: Юли 17, 2006, 17:10:35 pm от ves4o »
*
Re: Моля за мнение..
« Отговор #1 -: Юли 17, 2006, 17:09:16 pm »
Нещо се случи с тази тема!?
Аз ти написах отговор преди малко, а сега изчезна.
Започвам отначало.
1. Много по-лесно, безболезнено и ценно е да направите първо спермограма на мъжа ти. Така ще отхвърлите мъжки фактор. Задължително е да я направите на подходящо за това място. Потърси из форума.
2. Време ти е за изследване на хормоните.
3. Дуфастонът е прогестеронов препарат и НЕ трябва да се пие без доказан прогестеронов дефицит и проверени тръби.
4. Направи си изследване за хламидии, микробиология и цитонамазка.
5. Отиди непременно за второ лекарско мнение преди да пиеш шепи лекарства.
6. Експериментите със здравето на пациента и неговите емоции не правят чест на нито един лекар.
7. Желая ти късмет и дано не се установят никакви проблеми.
« Последна редакция: Юли 17, 2006, 17:16:55 pm от white »

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #2 -: Юли 17, 2006, 17:13:53 pm »
НЕ МОЖЕ БЕЗ СПЕРМОГРАМА, тя се прави преди всичко. Всеки гинеколог би следвало да знае това. Те със същия успех може и лапароскопия да поискат да направиш, за да се установи накрая че имате мъжки фактор.
Потърси помощ в клиника по стерилитет!
« Последна редакция: Юли 17, 2006, 19:13:22 pm от Meli »

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
« Отговор #3 -: Юли 17, 2006, 17:30:33 pm »
Изчакай да се включат момичетата от Варна. През това време си пусни търсачката.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #4 -: Юли 17, 2006, 17:33:14 pm »
Виж линка + проучи мненията чрез търсачка, както те съветва Уайти.

Успех и да пишеш, какво е положението!

http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
« Отговор #5 -: Юли 17, 2006, 17:37:25 pm »
Изчакай да се включат момичетата от Варна. През това време си пусни търсачката.
Мда - аз затова си изтрих мнението - защото се сетих да пусна търсачката.
Но наистина ще съм благодарна, ако някой сподели мнение от опит за някоя лаборатория или клиника по стерилитет във Варна за изготвяне на спермограма. А и не само :)

Благодаря :)
*
« Отговор #6 -: Юли 17, 2006, 17:41:36 pm »
Ето ти нещо за подходящо място за спермограма.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=3950.0
Разгледай форум "Адреси на клиники, лаборатории, лекари".

Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #7 -: Юли 17, 2006, 17:56:12 pm »
2. Време ти е за изследване на хормоните.
3. Дуфастонът е прогестеронов препарат и НЕ трябва да се пие без доказан прогестеронов дефицит и проверени тръби.
4. Направи си изследване за хламидии, микробиология и цитонамазка.
Whity,
под проверени тръби се разбира проверена проходимост на тръбите, тоест цветна снимка така ли?
Възможно ли е заради прогестерона да са се появили повече фоликули на единия яйчник? Виждаха се няколко фоликула но с недостатъчно големи размери на левия, а на десния течност от вече спукан фоликул.
Какво цели изследването на микробиология?
А и цитонамазката?
Питам за да съм по-подготвена следващия път какво да искам.
Проблема ми е че не знам към кой друг лекар да се обръна.. имам предвид в досегашния ми опит тя е най-добрата, а от четенето на мнения във форум за гинеколозите във Варна, тя беше с най-добрите отзиви..
Разбрах че за хламидии има сух тест - с влагалищен секрет, и кръвен. Вероятно кръвния е по-надежден..
*
« Отговор #8 -: Юли 17, 2006, 17:58:28 pm »
Ето ти нещо за подходящо място за спермограма.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=3950.0
Същият този д-р Алесандров е казал на мъжа ми, че първо е необходима цветна снимка.. Написах го и в тяхната тема.
Благадаря беше полезно, дори много.
Утре ще звъня ..
« Последна редакция: Юли 17, 2006, 18:05:05 pm от ves4o »
*
« Отговор #9 -: Юли 17, 2006, 19:08:41 pm »
здравей ves4o искам да ти кажа че и аз съм със същия проблем като твоя,не мога да забременея,ходих първо при една лекарка дори не искам да и споменавам името защото тя не заслужава,изкара ме мен с хиляда болести а накрая след втори преглед а й на мъжа ми спермограмата се оказа че на мен нищо ми няма а проблема е при него,горкичкия!!!сега ходя при доц.Маркова и съм много доволна,а и доколкото се рових и разпитвах  тя и д-р Александров са докторите който лекуват стерилитет във Варна,поне аз останах с това мнение и искам да благодаря на всички момичета тук че ги има!!!А на теб пожелавам успех!!!

"Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него."
 Буда
*
« Отговор #10 -: Юли 17, 2006, 20:01:58 pm »
Привет, Ves4o! Добре дошла във форума и дано бързо намериш решение на проблемите си!  :D
Прочетох историята ти и първото нещо, което ми направи впечатление беше това:
Цитат на: ves4o
Прегледа ме и установи както и друг път, че матката ми си е добре и че има леко уплътнение /удебеляване/ на стените на лявата тръба вероятно в резултат на някогашна настинка. Това ми го казват сигурно от първия ми преглед при гинеколог отпреди 10г.
Май наистина е добре да направиш цветна снимка, нали?!  :D И понеже искаш повече информация за това изследване, пускам извадка от една статия, която BLACK_ROSE е превела:
Цитат
ЗАЩО СЕ ПРАВИ ЦВЕТНАТА СНИМКА
Показва запушване на тръбата. Теста се прави често на жени, които имат трудности при забременяването. Инфектирането причинява сериозни (тежки) сраствания на тръбите, които могат да се запушат и по този начин да затруднят забременяването. Понякога HSG може да отпуши блокирана тръба.
Установяването на проблеми с матката, като необичайна форма и структира,поражения,полипи,фиброми,сраствания или чужд обект в матката. Този тип проблеми могат да причинят болезнен менструален цикъл или повтарящи се грешки (аборти).
За повече подробности виж Хистеросалпингография (Цветна снимка) - Hysterosalpingogram (HSG)

Преди цветната снимка си пусни микробиология на влагалищен секрет, за да видиш дали не се налага да се бориш с някаква инфекция (гъбички, трихомоназа, анаеробна влагалищна инфекция...)
« Отговор #11 -: Юли 17, 2006, 20:10:43 pm »
НЕ МОЖЕ БЕЗ СПЕРМОГРАМА, тя се прави преди всичко. Всеки гинеколог би следвало да знае това. Те със същия успех може и лапароскопия да поискат да направиш, за да се установи накрая че имате мъжки фактор.
Потърси помощ в клиника по стерилитет!
Миникки мила, ако знаеш редовите гинеколози коооолко са зле с мат'риала, лошо ще ти стане... Аз отивам при първата гинка (що ли се излъгах да ходя при нея, ама карай...) и тя гледа спермограмата на милото, направена при Владимиров, и я върти отзад, отпред, отзад, отпред и в един момент.... Яяяяяя, каква хубава спермограма (в смисъл добре направена(, такава досега не съм виждала  8O :o 8O :o

Ейй, да ти кажа - направо онемях....

Но си права, че ПЪРВОТО нещо, което трябва да се не прави е читава спермограма в център по репродуктивна медицина...

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #12 -: Юли 17, 2006, 20:18:19 pm »
Ралинце, слава богу че има места, като този форум, че ако разчита човек на гинки и гинчовци...то една и две ли са историите тук, които го потвърждават. Не се сърдя, ако не знаеш нещо, просто не го знаеш, зле става обаче когато незнаещите се опитват да определеят и провеждат лечение.
По въпроса за цветната снимка, да - несъмнено е добре да има такава, но не виждам резултатът от нея като как може да повлияе решението за правене на спермограма. Каквото и да покаже цветната снимка, спермограма трябва. С цветна снимка мъжки фактор не се диагностицира!

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #13 -: Юли 17, 2006, 20:19:32 pm »
Цитат
Миникки мила, ако знаеш редовите гинеколози коооолко са зле с мат'риала, лошо ще ти стане... Аз отивам при първата гинка (що ли се излъгах да ходя при нея, ама карай...) и тя гледа спермограмата на милото, направена при Владимиров, и я върти отзад, отпред, отзад, отпред и в един момент.... Яяяяяя, каква хубава спермограма (в смисъл добре направена(, такава досега не съм виждала      

Ми къде ще е виждала, горката жена. Та и др Тачева  едва ли не калиграфски изписва резулатата   :)
*
« Отговор #14 -: Юли 17, 2006, 20:21:42 pm »
Разбрах че за хламидии има сух тест - с влагалищен секрет, и кръвен. Вероятно кръвния е по-надежден..
Не е съвсем така... и това е добре обяснено в статията, която Starlet е превела Хламидията: в гонитба с биологическият “стелт” (виж долу)
Кратък откъс, специално за теб:
Цитат
 Кое да изберем?
   Както виждаме нито един от методите не е съвършен, всички притежават своите плюсове и минуси. От тук следва и логичният въпрос – Как да бъдем сигурни, че в нашият организъм не се таи зловредният биологически “стелт”? Необходимо е да комбинираме методите на изследване. “Златният стандарт “ се счита комбинацията ИФА + PCR , дотолкова че единият метод покрива слабите места на другия. И накрая, всякакви резултати от вашите лабораторни изследвания правилно могат да се преценят само от лекар.
Д-р Маркова обикновено препоръчва лабораторията към клиника Темелков за кръвен тест. Тест за хламидия - IgA - 21 лв, IgG - 21 лв.
Телефонът на лабораторията е 600 230.
 За PCR тест за хламидия - лаборатория ЕВА МЕДИКЪЛ, кв.Чайка, бл.51 тел.052/306496. Секретът се взема на място от гинеколог, вторник от 14.00 до 16.00, четвъртък от 12.30 до 16.00. Цената на изследването - 21 лв.
   P.S. Направи теста преди цветната снимка  :D
*
« Отговор #15 -: Юли 17, 2006, 20:24:43 pm »
Не е нужно да спорим за реда, нека си направят спермограма първо. Опитвам се да дам информация, надявам се да не досаждам на някого  :D
« Отговор #16 -: Юли 17, 2006, 20:29:08 pm »
Панди, ако визираш спор с мен :lol:, не това е било намерението ми. Предположих, че ще се получи недоразумение, опитах се максимално да не противореча на написаното от теб, което е абсолютно точно и полезно! :bighug: :bighug: :bighug:

*
« Отговор #17 -: Юли 17, 2006, 20:36:10 pm »
Възможно ли е заради прогестерона да са се появили повече фоликули на единия яйчник? Виждаха се няколко фоликула но с недостатъчно големи размери на левия, а на десния течност от вече спукан фоликул.
Ролята на прогестерона е друга - да "разрехави" лигавицата и да я подготви за имплантация.
Ето кой е виновен за растежа на фоликулите:
Цитат
Под влияние на фоликуло-стимулиращия хормон, отделящ се от хипофизната жлеза, в яйчника започват едновременно да узряват няколко яйцеклетки, които се обграждат от слой мехурчести клетки. По такъв начин се образуват няколко яйчникови фоликули. От тях само един достиги до повърхността на яйчника, разпуква се и отделя зрялата яйцеклетка, която попада в маточната тръба /този процес се нарича овулация/.
Цялата статия: Менструалният цикъл
*
« Отговор #18 -: Юли 17, 2006, 20:39:29 pm »
Панди, ако визираш спор с мен :lol:, не това е било намерението ми. Предположих, че ще се получи недоразумение, опитах се максимално да не противореча на написаното от теб, което е абсолютно точно и полезно! :bighug: :bighug: :bighug:
Споко бе, сладур! :balk_21: Само внасям яснота!  :D
Нека първо му дам информация на момичето, че ми е съгражданка!
« Отговор #19 -: Юли 17, 2006, 20:40:59 pm »
 :balk_21: