Както всички Вас и аз правя опити. От година и няколко месеца и понеже виждам че сте много запознати, искам да споделя с Вас какви точно мерки предприе върху мен моята лекарка, за да ми кажете доколко това е правилния ред на нещата:
За първи път споменах на лекарката си че правим опити някъде на четвъртия месец от началото им. Тя доста се учуди че не се е получило, което малко учуди мен, защото не смятах че чак такъв проблем, а и чета че една година е нормален срок. Прегледа ме и установи както и друг път, че матката ми си е добре и че има леко уплътнение /удебеляване/ на стените на лявата тръба вероятно в резултат на някогашна настинка. Това ми го казват сигурно от първия ми преглед при гинеколог отпреди 10г.
Изписа ми антибиотик за уплътнението, и каза ако до 3 месеца не се получи да отида пак за последващи мерки. Мога да кажа че дотогава бях такъв блажен лаик, че само знаех, че трябва да го правим около 14я ден. След предгледа вече знаех че трябва да е 10-14 ден, реших че може би не сме опитвали в правилното време, а и след като преди не е реагирала така на уплътнението в ляво ми се стори малко пресилено да ми изпише антибиотик. И не го пих. Което вероятно звучи безотговорно..
След 6 месеца отидох отново – вече си бях мерила от 3 месеца БТ ректално (на графиката ми това са месеците от ноември до февруари ако не се лъжа, не съм сигурна дали този период извежда при натискане на лентичката) – имаше двуфазност но не и температура над 37, като изключим един период на настинка. По графиката и някакви болки и усещани в някои от месеците реших че овулацията ми е чак към 19-20 ден от цикъла. С тези графики отидох при нея, а в добавка междувременно се подведох от някакъв форум и пих хапчета на Д-рТошков Цистофемин, от което иначе редовния ми цикъл започна да закъснява на единия яйчник или по-точно през цикъл с 4-5 дни.
Тя погледна графиките и ми каза, че на тези графики няма темп над 37 следователно няма овулация, но при прегелда с ехограф, от тези които се поставят във влагалището се видя фоликул. Скара ми се че не съм си пила антибиотика изписа ми отново, и дуфастон. Деня в който пих дуфастон имах изразено усещане за овулация тежест ниско, болки и такива неща. На повторния преглед след 2 дни се видя течността от спукания фоликул.
Изписа ми и нагревки за левия яйчник.
Сега пих дуфастон за 4-ти месец, цикъла си стана 28 дни, като изключим че единия месец малко пообърках дуфастона и ми дойде на 25тия ден, но тя реагира сякаш няма проблем. При прегледа сега се установи течност от спукан фоликул още на 13-тия ден. Беше странно, че по моите сметки на ред беше яйчника с уплътнената тръба, а узрелия фоликул не беше там, а на другия яйчник. На този с уплътнената тръба имаше няколко по-малки фоликула.
Уплътнението изглежда беше намаляло, но все още го имаше и тя ми изписа още един антибиотик - Сумамед, отново за уплътнението. Обясни ми че то създава риск от извънматочна бременност. И каза че е добре да отида на кални бани.
Ще пия Дуфастон общо 6 цикъла. Тоест още 2. Ако не се получи до тогава след това доколкото разбирам ще ми предстои “цветна снимка” за да установим дали няма микростраствания.
Цветната снимка, както разбирам от писаното от вас не е много приятна процeдура, може ли някой да ми обясни в какво се състои. А и колко струва..
В добавка лекаря на който се обадихме за спермограма е казал на мъжа ми, че първо на мен трябва да ми се направи цветна снимка.
По принцип за тази гинеколожка съм чувала най-добрите отзиви, и като цяло съм доволна от нея. Казва се Петинка Цветкова, от Варна. Притеснява ме това че е доста натоварена и се опасявам дали това не влиае на това доколко се може да се задълбочи над отделния пациент.
Понеже виждам че сте запознати искам да разбера това е ли е последователността в която трябваше да се случат нещата. Чела съм немалко във вашия форум, но той е неизчерпаем, виждам че на якои от вас преди дуфастон им правят изследвания..
И така моля за мнение.
Извинявам се че съм пространна, но виждам колко е полезно за мен когато вие пишете подробно, и затова си го позволих. Може да е полезно за други начинаещи.
Също моля за мнение ако реша да правя кални бани къде е за предпочитане – Поморие или Кюстендил. Разбирам че темата май е обсъждана, но не я намирам във форума, може и линк към нея вместо мнение : ).
Предварително благодаря.