0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

бучка на гърдата
« -: Юли 17, 2006, 12:41:15 pm »
Знам,че мястото на темата ми не е тук,но не намерих подходящо място,така че ще пиша тук.
В събота слетобед сестра ми,която е на 32 си намери бучка на гърдата.Още не сме изпаднали в истерия,но все пак е доста притеснително.Тя има час за гинеколог утре и ще иска направление за мамолог.Моля,ако някой е имал  подобен опит да го сподели с мен.
Предварително благодаря.
Разумът е даден на човек, за да разбере, че не може да се живее само с разум
*
Re: бучка на гърдата
« Отговор #1 -: Юли 17, 2006, 12:57:05 pm »
Здравей, Коте черно.
Аз си открих бучка преди 4 години. По това време не бях в България, не говорех езика в съответната страна и не можех да отида на лекар. Не можеш да си представиш ужаса, който изживях. Ревях в продължение на 2 седмици, представях си диагнозата, която ми поставят.
По телефона се консултирах с близка лекарка, която ми каза, че щом ме боли при натиск, най-вероятно е нещо доброкачествено, защото Ракът не боли.
След месец се прибрах в България и отидох веднага на мамолог. На ултразвука се видя фиброаденом (доброкачествено образувание) около 8 мм. Не се налагаше лечение или операция. Следят ме всяка година и вече е намалял значително. Лекарката ми обясни, че най-често се появяват по двойки. При мен обаче е само един. Може да изчезне от самосебе си или при бременност да се абсорбира от организма.
Нека сестра ти да отиде на лекар, дори и без направление. Ще й струва 20тина лева и много спокойствие.
Късмет.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #2 -: Юли 17, 2006, 13:32:33 pm »
Черно коте, white вече ти е обяснила. Само да те успокоя - и аз съм преживяла същото като нея, а бучката вече я няма. Изобщо не е задължително да е нещо лошо, спокойно. И при мен беше фиброаденом, познавам и жени с мастни бучки, които също са безобидни.
Напълно разбирам теб и сестра ти, и аз ревах цяла седмица, а се оказа напразно. Наистина, ехографът не е толкова скъп, а си заслужава да се дадат 20 лева, за да се успокоите. Стисма ви палци!
*
« Отговор #3 -: Юли 17, 2006, 16:22:18 pm »
И аз съм минала през същото. Моят случай даже беше леко паранормален :wink:. Преди няколко години както си спях сънувам, че си откривам бучка на гърдата. Събуждам се и забелязвам, че се държа точно за това място и действително имам бучка 8O. Тръгнах по лекари, направих ехография и се установи, че е фиброаденом. Някои от лекарите ми препоръчваха операция, други не. В крайна сметка се оперирах, защото постоянно го мислех и реших, че така ще е най-добре. Хистологията доказа, че е доброкачествено. Засега да чукна на дърво всичко е наред.
Пантерке, нека сестра ти се прегледа. Успокой я, че няма нищо страшно.
Успех!
*
« Отговор #4 -: Юли 17, 2006, 16:25:46 pm »
Не бързай да се притесняваш, аз си имам една бучка на дясната гърда и мамологът ми каза,че това е особеност на гърдата няма нужда от лечение, просто да ходя на преглед през 6 месеца.
« Отговор #5 -: Юли 17, 2006, 21:14:22 pm »
Мила, хубаво е да се посъветва с повече от един лекар..Моя приятелка имаше бучка, която искаха да оперират. След това обаче намери лекар, който и предписа някакъв гел с прогестерон и бучката изчезна...Така че няма място за паника
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #6 -: Юли 17, 2006, 22:20:03 pm »
Аз също съм имала бучка!(Преди около 6 години)Бях се побъркала от притеснение цялата седмица рев...рев нито спала нито яла!Веднага си приписах най лошата диагноза....(СТРАХА ИМА ГОЛЕМИ ОЧИ)...РАК
Беше ме страх да отида на лекар за да не решат да ми отрежат гърдата.
Половинката се побърка с мен!Накрая се пристраших да отида при моята позната МОМЕРА(тя е екстрасеанс)да се консултирам. и после да ида и на лекар.............говорихме около 4 минити и слет това тя ми каза да погледна бучката...че вече я няма!Погледнах и я нямаше!!!!!
Нямаше и за какво да отида на лекар!
МОЯ СЪВЕТ Е ДА СЕ КОНСУЛТИРАШ С ДОБЪР МАМОЛОГ
няма смисъл от чакане,....притеснение.....по добре веднага да се изяснят нещата.Ъспех нядявам се всичко да е наред при сестра ти! :D
« Отговор #7 -: Юли 18, 2006, 09:02:32 am »
Пантерка, може да е нещо доброкачествено или въобще нещо безобидно, както са ти писали момичетата. Добе е, че не сте изпаднали в истерия. Това не помага. Непременно мамолог. При мен са се получавали мастни бучки и съм се шашкала много. Имам късмет, че половинката е хирург и е правил доста операции на гърдата,така че с палпация също се разбира. Но аз нали съм си Тома Неверни - ехограф, та ехограф. Слава Богу и на ехографа всичко беше наред. Стискам плаци всичко да мине и да е нещо безобидно!
*
« Отговор #8 -: Юли 18, 2006, 10:05:20 am »
И а3 преди около три години си открих бу4ка на гьрдата. Много тежко го и3живях, то4но както го описват моми4етата тук. Оперираха ме два,три дни след това направо в лекарския кабинет. Ре3ултатьт е туморно обра3увание, но доброка4ествено. Не ме болеше, както някой писа, 4е при едните боли при други не.
Моята препорька е да се следим сами. Ранното откриване има по голям шанс 3а лекуване.
« Отговор #9 -: Юли 18, 2006, 11:07:51 am »
Накрая се пристраших да отида при моята позната МОМЕРА(тя е екстрасеанс)да се консултирам. и после да ида и на лекар.............говорихме около 4 минити и слет това тя ми каза да погледна бучката...че вече я няма!Погледнах и я нямаше!!!!!
Ади, и моят случай беше подобен. Мен мамолога след ехографията ме прати директно в раковата болница, там лекарят само с опипване каза, че е фиброаденом и че не е спешно, но че трябва да се оперира. Беше през декември, преди празниците и ми каза да отида след Нова година. Аз също имам позната екстрасенз, която много ми е помагала. Отидох при нея. Тя е и хомеопат и ми даде хомеопатично лекарство. Моят съпруг нали е Тома неверни, беше против. Но аз го убедих, че ако след хомеопатията няма ефект, след празниците ще се оперирам. Още след няколко дни бучката започна да намалява за негово учудване. Сега я няма.
За съжаления моята позната вече не живее в България, но тогава, а и преди това много ми е помагала. И аз като теб ужасно се страхувах да не решат да ми отрежат гърдата.
*

adi

• 7710
« Отговор #10 -: Юли 18, 2006, 21:04:00 pm »
Накрая се пристраших да отида при моята позната МОМЕРА(тя е екстрасеанс)да се консултирам. и после да ида и на лекар.............говорихме около 4 минити и слет това тя ми каза да погледна бучката...че вече я няма!Погледнах и я нямаше!!!!!
Ади, и моят случай беше подобен. Мен мамолога след ехографията ме прати директно в раковата болница, там лекарят само с опипване каза, че е фиброаденом и че не е спешно, но че трябва да се оперира. Беше през декември, преди празниците и ми каза да отида след Нова година. Аз също имам позната екстрасенз, която много ми е помагала. Отидох при нея. Тя е и хомеопат и ми даде хомеопатично лекарство. Моят съпруг нали е Тома неверни, беше против. Но аз го убедих, че ако след хомеопатията няма ефект, след празниците ще се оперирам. Още след няколко дни бучката започна да намалява за негово учудване. Сега я няма.
За съжаления моята позната вече не живее в България, но тогава, а и преди това много ми е помагала. И аз като теб ужасно се страхувах да не решат да ми отрежат гърдата.
Напълно те разбирам!По някога тези неща вършат чудеса! :D :D
*
« Отговор #11 -: Юли 19, 2006, 09:33:51 am »
Момичета странно, че точно сега се повдига тази тема!
Аз преди седмица открих бучка на гърдата си! Споделих със съпруга си, който обикновено е много страхлив. Неговата реакция, обаче беше: "Абе някой лимфен възел е това!". Понеже аз съм силният в семейството и изобщо, си забраних да мисля за това за да не изпадна в паника. Е да обаче как да не мисля!? Ръката ми сама опипва "нещото"! Страхът по малко ме превзема! Тъпо е да си седя и да треперя- не е в мой стил! Но... дори не знам дали в наш'то село има мамолог! Покрай миналогодишния злополучен опит ин-витро се отвратих от безхаберието на лекарите тук! Не искам да знаят за новото ми притеснение! И близките ми не искам да знаят! Имам чувството, че и не искат да знаят! Като имам предвид как ревяха миналата година с крокодилски сълзи, че внучето не станало, пък на мен какво ми е ...!!! Моля момичета от Стара Загора дайте координати на мамолог там! :(
« Последна редакция: Юли 19, 2006, 09:38:16 am от Grazia »
« Отговор #12 -: Юли 19, 2006, 10:34:19 am »
Грация, най-добре отиди на лекар. Независимо какво ще ти каже, неизвестността е по-страшна, повярвай ми. Напълно те разбирам, и аз ревах като магаре докато не отидох на лекар, пред кабинета треперех от ужас каква ще е диагнозата, но след като лекарят твърдо заяви, че не е злокачествено, се успокоих. Пожелавам ти скоро бучката да изчезне и да забравиш за проблема!
*
« Отговор #13 -: Юли 19, 2006, 11:12:45 am »
Грация, не е задължително да отидеш веднага на мамолог. Можеш да си вземеш едно направление за ехограф от поликлиниката, която посещаваш. Първоначално само да погледнат дали има повод за притеснение. Аз поне така направих и след това започнах ходенето при различни мамолози. Не се притеснявай предварително, може да е мастно топче, може да е по плътна жлеза и т.н. Жалко, че сме устроени винаги да си мислим най-лошото, а не трябва да е така. Българите сме си чувствителен народ, а като погледнеш реално дори рака на гърдата вече се лекува почти 100%, ако разбира се  е хванат на време. Човек трябва да си прави поне два пъти годишно профилактичен преглед, за да е спокоен. Навсякъде по цивилизованите държави е така, а виждам напоследък, че и в БГ започва да става практика, което само може да ме радва.
Отиди да те види лекар и въобще не се притеснявай. Късмет! :)
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #14 -: Юли 19, 2006, 11:23:51 am »
И моя въпрос може да не е съвсем на място, но като стана дума за гърди да пипитам.. става дума за това, че от известно време забелязавам, че лявата ми ареола на гърдата е значително по-голяма от дясната чух коментари от рода, че не са еднакви нали т.н., но аз съм човек, които си наблюдава гърдите ежедневно и разликата е очеизвадна 8)( и става дума че е така отскоро) попитах гинката си на какво можеда се дължи тя каза на хормонална основа, но само едната ????? знам ли нещо не можа да ме успокои отговора й... ако някои се е сблъсквал нека ми отговори......само да кажа, че нито ме боли нито нищо на моемнти само, но като че ли и двете ме пощтипват не мога да го определя по рано през месеца доста ме сърбеше но беше моментно....
« Отговор #15 -: Юли 19, 2006, 11:43:21 am »
Наха мила, не се вманиачавай толкова. Никой човек не е идеално симетричен. Ако все пак напипваш бучка, иди на преглед. Ако решиш, иди за собствено успокоение, дори да не напипваш нищо. Но така както го описваш не ми звучи да е някакаъв проблем.
И не разчитай само на гинката си в такъв случай. Те не са мамолози все пак. Аз като исках направление за мамолог личният лекар първо ме прати при гинката в поликлиниката. Тя ме опипа и каза, че си внушавам, та трябваше да настоявам за направлението. Като й занесох диагнозата нищо не посмя да ми каже. Та в крайна сметка мъжът ми се оказа по-добър диагностик от гинката  :wink:
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #16 -: Юли 19, 2006, 15:15:11 pm »
Не напипвам бучки ( слава богу пупупу) но и не се вманиячавам защото до преди и аз не знам колко време в рамките на тоя месец си бяха съразмерни и двете, а сега лявата е значително по голяма, но явно тука никои не се е сблъсквал с такова нещо нищо все пак благодаря.... ще видим за на пред как ще е.
*

adi

• 7710
« Отговор #17 -: Юли 19, 2006, 22:46:35 pm »
Не напипвам бучки ( слава богу пупупу) но и не се вманиячавам защото до преди и аз не знам колко време в рамките на тоя месец си бяха съразмерни и двете, а сега лявата е значително по голяма, но явно тука никои не се е сблъсквал с такова нещо нищо все пак благодаря.... ще видим за на пред как ще е.

Наха миличка спокойно!!!!!!!Прекалено се взираш в някои подробности...... :balk_21:!Немисля че имаш проблем точно в тази област!
А за другите се надявам скоро всичко да се оправи и на есен да се похвалиш с положителен резултат!!!!Цунки!!!!! :balk_21:
*
« Отговор #18 -: Юли 20, 2006, 10:14:35 am »
Момичета странно, че точно сега се повдига тази тема!
Аз преди седмица открих бучка на гърдата си! Споделих със съпруга си, който обикновено е много страхлив. Неговата реакция, обаче беше: "Абе някой лимфен възел е това!". Понеже аз съм силният в семейството и изобщо, си забраних да мисля за това за да не изпадна в паника. Е да обаче как да не мисля!? Ръката ми сама опипва "нещото"! Страхът по малко ме превзема! Тъпо е да си седя и да треперя- не е в мой стил! Но... дори не знам дали в наш'то село има мамолог! Покрай миналогодишния злополучен опит ин-витро се отвратих от безхаберието на лекарите тук! Не искам да знаят за новото ми притеснение! И близките ми не искам да знаят! Имам чувството, че и не искат да знаят! Като имам предвид как ревяха миналата година с крокодилски сълзи, че внучето не станало, пък на мен какво ми е ...!!! Моля момичета от Стара Загора дайте координати на мамолог там! :(
Мисля, че гинеколо3ите и3вьршват преглед на гьрдата 3а ракови обра3увания. Няма какво да им се обясняваш на бли3ките. Отивай си на лекар и мисли само 3а себе си. Помогни си сама. Дано не е лошо и тревогите ти да отминат.
*
« Отговор #19 -: Юли 24, 2006, 10:11:12 am »
Момичета, нека се отчета сега!
Не ме разбрахте добре кое ме тормози всъщност. Не съм страхлив човек и в никакъв случай не бих си стояла в ъгълчето и да тракам със зъби пък нищо да не предприемам. Тормозеше мие системата, която губи време и къса нерви!
Та в четвъртък отидох при личната си лекарка. След преглед тя ми каза че нищо сериозно не било това, но тъй като аз отидох с молба за направление за мамолог тя ми каза "Моля те само да не е в нашия град!" и "Ще ти дам направо за онколог няма смисъл да се размотавама!", с което разбира се съм абсолютно съгласна. Онколог разбира се в съседния голям град ние такива екстри нямаме! Отивам на следващия ден към 11.00часа и се установява: 1. Направление не е необходимо; 2.Има 15 номерчета за профилактични прегледи по здравната каса, които разбира се са свършили и не можеш да си вземеш за друг ден щото трябва наравно с другите да се наредиш в ранни зори и да чакаш пък може и да се добереш!
Викам им че не искам по здравната каса МОЛЯ да си платя- при тях не можело! Гледаха ме като ходещ мъртвец- съжалиха ме и ми дадоха адреса на частния кабинет - единствен според тях!?! Отивам ама доктора в петък не приемал! Обадих му се за всеки случай - разгеле съгласи се да ме прегледа следобяд.
Разбира се дори не показах направлението - диагноза- фиброаденом 1 см, не е злокачествено но трябва да се оперира.
Разбрахме се това да е "след като минат данданиите" по следващият ни опит ин-витро.
Докато се върна в нашия град трябваше да посетя зъболекар по спешност, ама без снимка кво да ме правят. Зъбът сега не ме боли така - май ще излезе че ме е заболял от стискането на зъби през деня!
Ей за това ви говорих момичета! То човек забравя какво го боли от простотии!