Тери, ето една статия от началото на 2017 г., в която се говори как Ешерихия коли превключва от режим "атака" на режим "колонизация" -
How E. coli switches from "attack" mode to "colonize" mode. Статията е за червата, но има и няколко, които се отнасят за вагинална колонизация - потърси ги в гугъл с ключови думи e coli colonization, както и colonization infection.
Проблемът с ИАТ е, че в НАРЕДБА № 28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ е записано: Поставяне на ембриони в маточната кухина (ембриотрансфер) не се предприема при наличие на следните контраиндикации: активна вагинална/цервикална инфекция. Но не е дадено определение какво е активна инфекция, как се доказва, респ. отхвърля, и как да я разграничим от колонизацията.
Колонизация означава присъствие на бактерии по телесните повърхности (като кожа, уста, черва или дихателните пътища), без да причиняват заболяване у човека.
Инфекцията е нахлуване на болестотворни микроорганизми в телесните тъкани на организма-гостоприемник (човека). Инфекцията е също в резултат от взаимодействието между патогените микроорганизми и защитните сили на заразените гостоприемници (хората).
Аз на твое място бих направила следното:
- спирам всякаква терапия - нито вагинално, нито през устата, очевидно до момента нищо не работи
- възобновявам секса - важно е както за микрофлората, така и за психичното здраве и за семейните отношения
- изчитам няколко статии за вагиналната колонизация с E. coli, за да съм подготвена на теория
- говоря с клиниката/д-р Петрова/ИАТ/ЦАР да дадат определение за активна вагинална/цервикална инфекция
- пиша на клиниката/д-р Петрова/ИАТ/ЦАР да дадат становище по моя въпрос.
Това ако бях Тери.
Отварям една скоба - това по принцип не трябва да е твоя битка, а трябва съответните институции да си свършат работата, като си оправят нескопосаните наредби, както и лекарите и лечебните заведения да реагират индивидуално спрямо пациента и неговото състояние, както и да са проактивни и да предлагат различни подходи при всеки отделен случай, а сама виждаш, че твоя случай е изключение, но също така има и други жени в твоята ситуация, които не могат да започнат процедура по стимулация или трансфер заради подобри проблеми. Но тъй като сме в България и много неща трябва да правим сами ... реално битката е твоя.
Успех, момичета, няма да се предавате!