0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета,
Аз съм нова тук и за сега май повече чета, но се реших и да ви питам.
Някоя от вас правила ли изследване за проходимост на тръбите с хидротубация с ултразвуков контрол? Моля ви, ако знаете кажете ми къде да отида, как става и колко струва.
Петя
*
въпрос за хидротубацията с ултарзвуков контрол
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2005, 15:10:24 pm »
За съжаление не мога да ти кажа нито колко струва, нито къде да я направиш.
Дано ти помогнат малко следните две сатии:

Сонохистерографията (хидротубацията) е ултразвукова - мониторингова процедура сходна с HSG (цветната снимка), и се използва за откриване на аномалии на матката. Случайте при които се използва се застъпват с тези при цветната снимка. При тези обстоятелства, тя несъмнено е  предположение като алтернативата на стандартната цветна снимка.        
Сонохистерографията включва:

   Поставяне на оптика във влагалището, чрез която катетъра се позиционира в матката;
   Солен разтвор се инжектира в маточната кухина;
   Същевременно, трансвагинален ултразвук функционира.

Сонохистерографията може да се използва за оценяване на ендометриума. След  хидротубацията често може да настъпи зачеване.  
Инжектирането на соелн разтвор през тръбите в маточната кухина, действа обособено на двете страни на ендометриума и подобрява визоализацията в сравнение с другите методи и на  полипите. В допълнение, солното действие на разтвора, като стандартно вещество, може да направи анорамалните вътешноструктурни слепвания, видими.  

Хидротубацията е нова технология показваща по-добре изображението на маточната кухина. Тя използва смес от стерилен физиологичен разтвор, гъвкав и пластичен катетар поставен в шийката на матката заедно с трансвагинален ултразвук. Физиологичният разтвор разширява маточната кухина и осигурява отличен контраст, давайки обогатен образ на матката и ендометриалните патологии.  
Тази технология може също така, да се използва за оценяване на фалопиевите тръби, чрез изливане на флуид към таза. Цветният Доплер образ, показва движението на свръхзвуковите вълни през контрастната среда вътре в тръбите. С хидротубацията се проверява и проходимостта на маточните тръби – това е безболезнена процедура под ултразвуков контрол, след която често пъти може спонтанно да настъпи бременност поради реканализация на малки сраствания
Това е проста процедура, спосбна да се използва в свръхзвукова среда. Тя не изисква успокоителни или болкоуспокояващи и е от полза преди хистероскопията и разширване и кюртиране.    

Защо се извършва?
   Главните причини за тази процедура са:

   Анормални маточни кръвотечения и други такива преди менупауза ;
   Изследвания при безплодие и повтарящи се аборти;
   Оценка на маточнта лигавица
   Предположения за големи образувания в маточната кухина.

Тя позволява определяне на естеството, размера и местопложението на образуванията в маточната кухина, преди планирана операция.  
В много случаи, тя може да елиминира необходимостта от по-нататъшни изследвания, когато няма тежки аномалии на маточното тяло.
Това е практически много важно, в случаи на кървене около времето на менопауза където има диагностициран хормонален дисбаланс.
   При пациентите подложени на това изследване, често има вероятност за полипи в маточната кухина, което може да е причина за невъзможността за зачеване. Процедурата е особенно важна при онези пациенти, на които предстоят IVF процедури, при които полипите на маточната кухина могат да доведът до неуспех.

http://www.nufw.com.au/sonohyst.htm
http://www.stronghealth.com/services/womenshealth/ivf/currentpatients/tests/sonohysterography.cfm

А темата е обсъждана и в един друг форум - http://forum.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=11110

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: въпрос за хидротубацията с ултарзвуков контрол
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2005, 17:11:50 pm »
Цитат на: pkoprinkova
Здравейте момичета,
Аз съм нова тук и за сега май повече чета, но се реших и да ви питам.
Някоя от вас правила ли изследване за проходимост на тръбите с хидротубация с ултразвуков контрол? Моля ви, ако знаете кажете ми къде да отида, как става и колко струва.
Петя

в София със сигурност мога да ти кажа за две места - клиниката на д-р Щерев и клиниката на д-р Владимиров. и на двете места се прави, струва 70 лева. обаждаш се по телефона и си уговаряш час.
адресите и телефоните на клиниките ги има в съответния раздел на този сайт.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Anonymous

« Отговор #3 -: Февруари 16, 2005, 17:26:34 pm »
Много ви благодаря момичета за изчерпателната информация.
Много е полезна и ще ми свърши работа.
Желя ви успех на всички! И повече добри новини!
Петя
« Отговор #4 -: Февруари 16, 2005, 17:29:13 pm »
Извинете, пропуснах да се регистрирам. Аз бях госта.
Петя
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #5 -: Февруари 16, 2005, 21:52:03 pm »
При Щерев е 80 лв.
*
« Отговор #6 -: Февруари 17, 2005, 10:05:10 am »
Споделям пресен опит, дано ти помогне с нещо :)
Тази сутрин ми беше направена хидротубация, много лека манипулация, поне при мен болка нямаше. При вкарването на течността в матката осещаш леко изтръпване след, което преминава. Цялата процедура трае около 20-тина минути, но това е с предварително почистване/дезинфекция на влагалището, преглед и следенето вече на ултразвук как се разлива течността.
Важното е да си спокоен, ако не си от страхливите всичко е ок :wink:
« Отговор #7 -: Февруари 17, 2005, 10:38:34 am »
Много успокояващо звучи. Аз честно казано съм от страхливите, но ще трябва да го преодолея някак.
А след това налага ли се да пиеш антибиотик?
*
« Отговор #8 -: Февруари 17, 2005, 10:49:00 am »
Относно антибиотика, доктора преценява. На мен на дълго и широко ми разясни всички рискове до които води тази манипулация и случаите, при които се изписва антибиотик, на мен не ми изписа, защото каза че нямало нужда и не виждал смисъл да ме тъпче с лекарста, но евентуално ако имам някакъв проблем след 2-3 дни да му се обадя. Така че споко, лекаря ще прецени :)
А ти се успокой, наистина няма нищо страшно, аз се притеснявах от резултата, а не от манипулацията, защото при мен е почти фатално, но за щастие всичко е наред :lol:
« Отговор #9 -: Февруари 17, 2005, 11:02:57 am »
А какви точно са рисковете?
*
« Отговор #10 -: Февруари 17, 2005, 11:33:48 am »
Най- вече от последващи възпаления и точно за това се изписва антибиотик, но това се получавало ако се задържи течност, образували се някакви торбички, да ме прощават специалистите, но съм лаик:wink:
Спокойо, доктора ще ти обясни всичко и ще прецини как да действа при теб :)
« Отговор #11 -: Февруари 17, 2005, 12:58:50 pm »
Благодаря ти Стефи.
А ти при кой доктор прави хидротубацията?
Аз малко трудно се решавам да избера доктор, защото все искам всичко да знам, а повечето доктори искат просто да се оставиш в ръцете им и да не мислиш и да не питаш. Това обаче не ми е по силите. Аз все мисля и питам, а това май дразни повечето доктори.
*
« Отговор #12 -: Февруари 17, 2005, 16:14:52 pm »
При д-р Владимиров, Център София (рекламата е като банер отгоре), специално в това отношение той не е такъв, а напротив винаги обяснява много подробно и отговаря търпеливо на всичките ми въпроси :)
« Отговор #13 -: Февруари 17, 2005, 23:27:25 pm »
Да, именно това негово качество ме "спечели".
А и си личи, че е компетентен.
Пак реклама, ама какво да правя, като съм доволна :oops:  :oops:  :oops:
« Отговор #14 -: Февруари 18, 2005, 11:07:33 am »
Много ви благодаря момичета!  :)
Наистина ми помогнахте много!
Изборът на лекар май е най-трудното нещо в случая.
Желя ви успех на всички! :)
Петя
*

нова

« Отговор #15 -: Февруари 22, 2005, 11:40:01 am »
Привет на всички! Аз съм нова и досега не съм писала, но реших да споделя моя опит. Преди известно време правих тази процедура при Др Владимиров по негова препоръка - бях отишла за консултация по общия за всички нас проблем. Процедурата наистина е безболезнена, но държа да спомена, че мен ме боля доста след това в продължение на 2 дни - усещането е, че ти идва, тъй като матката се свива след процедурата, но с доста остри болки, на което не ми подейства ношпа. Както и да е, по-лошото е, че при мен това изследване показа двустранна непроходимост на тръбите, от което бях шокирана! Разпитах доктора за всички предпоставки, макар да ги знаех, и се оказа, че никоя не се отнася за мен, но той само вдигна рамене. Продължих трескаво да разпитвам и той каза, че може матката да е направила спазъм... Не се ангажира да постави категорично диагноза двустранна непроходимост, но каза, че изследването трябва да се повтори, а за по-сигурно да направя хистеросалпингография, т.е. класическа цветна снимка с рентген. По-късно научих, а и прочетох в този сайт, че срещу евентулен спазъм на матката поради вкарването на чуждо вещество, се дава авансово спазмолитик... Още по-късно излезе, след по-нататъшни изследвания - хистероскопия и цветна снимка, че тръбите са ми напълно проходими и в идеално състояние, но имам преграда в матката, която се премахва оперативно. От материала, който прочетох за хидротубацията излиза, че Доктора трябва да е видял тази аномалия, но той нищо не спомена. Макар че горе-описаната история се отрази крайно неприятно на психиката ми, все пак съм му благодарна, че откри един дребен полип и заради него ме насочи към Др Тюфекчиева, която ми вдъхна много доверие и скоро предстои да реши проблема ми - силно се надявам и вярвам.
Не искам никого да засегна и затова дълго се лутах в противоречивите си чувства, но накрая реших да ви пиша всъщност как се случи с мен.
« Отговор #16 -: Февруари 22, 2005, 11:53:35 am »
Благодаря ти за изчерпателната информация. Аз пък четох някъде, че и при снимката също може да се получи спазъм и тръбите да изглеждат запушени, а да не са. Нали и при тази процедура се вкарва някакво вещество в тръбите. Разликата е, че при снимката те облъчват с рентген, което все пак едва ли е особено полезно. Четох и че някои препоръчват лапарсокопия, за да се видят по-подробно всички органи. Но това пък си е почти операция с пълната упойка и всички останали последствия.
Като чета всичко това ми е много трудно да реша кое е най-подходящото решение.
*

нова - София

« Отговор #17 -: Февруари 22, 2005, 13:06:28 pm »
Да се представя  - казвам се София и скоро ще се регистрирам.
През всичко съм минала, даже нямах място за размисъл... Мога да споделя повече неща, но за да не занимаваме аудиторията с подробности, ако искаш ми дай и-мейла си.
Късмет на всички!
*

София

« Отговор #18 -: Февруари 22, 2005, 13:28:56 pm »
Преди малко не можах да си включа латиницата... ето моя адрес:
sophia_andr@yahoo.com
Поздрави
*

Anonymous

« Отговор #19 -: Септември 10, 2005, 14:57:15 pm »
Цитат на: нова
Привет на всички! Аз съм нова и досега не съм писала, но реших да споделя моя опит. Преди известно време правих тази процедура при Др Владимиров по негова препоръка - бях отишла за консултация по общия за всички нас проблем. Процедурата наистина е безболезнена, но държа да спомена, че мен ме боля доста след това в продължение на 2 дни - усещането е, че ти идва, тъй като матката се свива след процедурата, но с доста остри болки, на което не ми подейства ношпа. Както и да е, по-лошото е, че при мен това изследване показа двустранна непроходимост на тръбите, от което бях шокирана! Разпитах доктора за всички предпоставки, макар да ги знаех, и се оказа, че никоя не се отнася за мен, но той само вдигна рамене. Продължих трескаво да разпитвам и той каза, че може матката да е направила спазъм... Не се ангажира да постави категорично диагноза двустранна непроходимост, но каза, че изследването трябва да се повтори, а за по-сигурно да направя хистеросалпингография, т.е. класическа цветна снимка с рентген. По-късно научих, а и прочетох в този сайт, че срещу евентулен спазъм на матката поради вкарването на чуждо вещество, се дава авансово спазмолитик... Още по-късно излезе, след по-нататъшни изследвания - хистероскопия и цветна снимка, че тръбите са ми напълно проходими и в идеално състояние, но имам преграда в матката, която се премахва оперативно. От материала, който прочетох за хидротубацията излиза, че Доктора трябва да е видял тази аномалия, но той нищо не спомена. Макар че горе-описаната история се отрази крайно неприятно на психиката ми, все пак съм му благодарна, че откри един дребен полип и заради него ме насочи към Др Тюфекчиева, която ми вдъхна много доверие и скоро предстои да реши проблема ми - силно се надявам и вярвам.
Не искам никого да засегна и затова дълго се лутах в противоречивите си чувства, но накрая реших да ви пиша всъщност как се случи с мен.

Здравейте
днес сутринта ми правиха хидротубацията, която беше много болезнена и дори все още ме боли от нея. Пиша ви защото резултата беше голяма изненада за мене и същия описан с горното мнение !!!
цитирам го защотo явно става въпрос за същия лекар доктор Владимиров и аз го правих при него! Той каза , че това вероятно се дължи на спазъм на тръбите и че трзбва да повторя теста при следващия цикъл ....
Чудя се само дали и на мене са ми наред тръбите и трябва да направя теста при друг лекар, много съм объркана ....
 :roll: