Здравейте д-р Даскслова радвам се, че има ЛЕКРИ като Вас !
Бременна съм в 17г.с. първа дългочакана бременост. Имам три големи притеснения, които бих искала да обсъдя с Вас.
1. В 13г.с по време на БХС моят АГ измери шийката на матката с коремен ехограф 37.5мм., вчера в 16.6г.с измери 32мм. Моят въпрос е има ли според вас скъсяване има ли място за притеснение и ако имате съвети към мен ?
2. В 14г.с. пуснах вагинален секрет и ми изолирах бактерия s.agalactiae ОСКЪДНО за която четах ужасно сттрашни неща. От днес съм на антибиотик Аугументин 1000 2х1. Въпроса ми е има ли заплаха за бебето ми в момента или ако не я изчистя и родя секцио ще имам живо бебе ?
3. Пия Папверин и ношпа 3х1т за болки ниско в корема, както и веднъж дневно Магнерич 500мг. Боллките ми не са придружени с втвърдяване на корема. Като степен на болка от 1 до 10 са 1. Не са силни не са постоянни по-скоро са като че ли някой с ножче ме дере отвътре. Възможно ли е да са контракции или е от разтягането ?
Благодря ви предварително за помоща.
С уважение,
Преслава.
Здравей, Преслава!
Благодаря ти за добрите думи!
1. Маточната шийка е динамичен орган, нейната дължина не е константна величина, а може да се променя и в двете посоки - да става по-дълга или по-къса. Също така е от значение сондата и техниката на измерване. Медицинският стандарт изисква измерване с вагинален трансдюсер и спазване на определени условия. Предвид това, в твоята ситуация не бих коментирала това като скъсяване, а по-скоро бих те посъветвала да направиш контролно измерване в 20 гс, след проведено лечение и при спазени условия.
2. Стрептококи от група В се откриват като безсимптомно носителство (колонизация) при поне една пета от жените в репродуктивна възраст. Добре е да се лекуват заради рисковете, до които могат да доведат без лечение (ти си ги прочела какви са), а също така и да се прецени нуждата и вида на антибиотичната профилактика непосредствено преди и в хода на раждане. Шансовете за бързо излекуване и липса на негативен ефект върху бебето са много високи.
3. За болките не мога да кажа нищо конкретно, тъй като причините за тях са многобройни и включват както причини от страна на бременността (повишаване нивата на хормони, разтегливостта на сухожилията, отговорът на рецепторите, тревожност на бременната и т.н.), така и други, като напр. възпалителни процеси по червата, уринарни инфекции, патология на гръбнака, неврити, яйчникови кисти и т.н. Това може да се установи при преглед от лекар и допълнителни изследвания.
Успешна бременност!