Здравейте,
След много безуспешни опити, които са от 2 години насам и много изследвания главно при мен, които н идентифицираха проблем сега мъжът ми си направи спермограма и положонието е следното:
Заключение: Asthenozoospermia, Морфология под норма по стриктните критерии на Крюгер
След констатиране на проблема имам необходимост от съвет какво да бъде предприето:
консултация с репродуктивен специалист; консултация с андролог, инвитро или медикаментозно лечение? Много моля за вашето мнение.
На първо четене се виждат проблеми в сперматогенезата, които според специализираните правила за добра медицинска практика за първоначална консултация на двойки, търсещи лечение на безплодие, трябва да включват следните стъпки:
1. Първоначална оценка на репродуктивните проблеми - Специален въпросник относно начина на живот и сексуалната история на партньорите трябва да се използва за идентифициране на хора с намалени шансове за зачеване.
2. Оценка на рискови фактори, свързани с начина на живот и околната среда, които имат отношение към безплодието.
3. Преглед от уролог (аз винаги допълвам, че освен физикалния преглед е силно препоръчително да се направи и доплерова ехография).
4. Скрининг за инфекции.
5. Необходими хормонални изследвания:
- Минималните изследвания включват измерване на сермуните нива на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) и сутрешните нива на тестостерон
- Допълнителни изследвания, които могат да се препоръчат при определени индикации, са повторно измерване на сутрешния тестостерон, свободен тестостерон, лутеинизиращ хормон (ЛХ) и пролактин.
6. Допълнителни изследвания по преценка на репродуктивния специалист.
Едва след като имаме тези данни, можем да правим прогноза - дали ще се налага лечение (консервативно или оперативно) или ще се преминава към асистирана репродукция. Една нова спермограма в друг репродуктивен център, на 3 дни сексуално въздържание и с тест за виталност на сперматозоидите, също може да се обсъди - преди или след консултацията с репродуктивен специалист.
Поздрави!