Здравейте доктор Даскалова. Бихте ли ми помогнали при разчитането на спермограмата на мъжа ми, която направихме днес. За първи път правим подобно изследване и не сме наясно какъв е резултата всъщност.
Благодаря ви предварително! Лек и спокоен ден!
Здравей, Захарна!
Като за първа спермограма показателите не са особено добри, но това не бива да ви отчайва. Нека първо изясним кое не е в норма и каква може да бъде причината, както и какво би могло да се направи.
Първо обемът на еякулата - при него е 1,4 мл, а нормата е от 2 до 6 мл. Това е отразено в заключението хиповолемия и означава намален обем на еякулата. Най-честа причина за това е неудобството, което изпитват мъжете, даващи проба за първи път в непознати за тях условия. Обичайно нивото на сексуална възбуда не е такова, каквото е в нормални условия и по тази причина мъжете отделят по-малко количество еякулат. Втора причина за намален обем е непълна проба - понякога мъжете не могат да "улучат" контейнера и губят част от материала. Ако това е първата порция, а обичайно точно това става, там има най-висока концентрация подвижни сперматозоиди и оттам идват другите влошени параметри. Стандартно непълна проба не се изследва, защото води до неправилни заключения и последващо поведение.
В тази връзка се сещам за една смешна история от началото на моята кариера. Уговаряме се с един пациент да ми донесе проба, дала съм съответните указания какво да купи от аптека, как да го транспортира и прочие. Та в уречения час идва един як българин, тръсва на масата контейнера, ама не контейнер от 100 мл, а едно малко пеницилиново шишенце с дупка колкото 1-стотинкова монета и с най-ясния баритон на света ми казва "Докторке, не влазя!"
На трето място причина за намален обем е кратък срок на сексуална абстиненция - по-малко от 2 дни. И след това идват другите причини за реално намален обем. За тях обичайно говорим, когато изясним първите три. Преди отделянето на проба за анализ тези неща се дискутират с пациента, за да няма грешки в процедурата и съответно неправилни заключения. Тук съм написала отдавна една дълго указание
как да отделим еякулат за спермограма.
И останалите параметри, които са влошени, са подвижността и морфологията на сперматозоидите, както и тяхната виталност. Ето тук можеш да прочетеш какво означават отделните
номенклатурни термини.
Накрая, как се процедира оттук нататък. Първо прочита указанието. Ако всичко е спазено и процедурата по отделяне е правилна, може да направи две неща. В домашни условия, на 3 дни въздържание отделя в чашка, изтегля еякулата със спринцовка и, ако обемът е в норма, приемаме, че е повлиян от лабораторните условия. Ако не е, търси помощ от лекар. Също така може да се изчака един месец и да се направи контролна спермограма в друго лечебно заведение. Целта е да имате две спермограми, отговарящи на изискванията на ЦАР. Ако показателите са лоши и при контролите, ще тръгнете по пътя на изясняването на причините за това и съответно лечение.
Поздрави!