Време е за промяна.
За тези, които не ме познават, ще се представя накратко. Аз съм Мариела Даскалова, лекар съм, завърших медицина през миналия век. Имам 25 години академичен стаж в Катедра "Анатомия, хистология и ембриология" към Медицински университет – Пловдив и същата специалност. Работих като клиничен ембриолог по 3 години последователно, между 2009 и 2011 г. в МЦ Надежда рерподуктив Пловдив и между 2014 и 2017 г. – в Ню Лайф СМЦГ. И двете лечебни заведения имат регистрация по чл. 131 от Закона за здравето за дейности по асистирана репродукция. От началото но 2019 г. съм консултант по въпросите на мъжкия фертилитет към Университетска болница Селена и ръководя
Консултативен кабинет за мъже. Омъжена съм за АГ специалист, д-р Васил Даскалов, с когото работим в частно лечебно заведение в Пловдив. Имам две деца.
Освен професионалната кариера, другата важна област, в която влагам усилия, е насочена към защита правата на пациентите в областта на репродуктивната медицина. Съучредител съм на сдружение "Зачатие" – първата неправителствена организация, създадена официално през 2004 г., която обединява хората с инфертилитет в България. Бях 5 години зам.-предстедател на сдружението и 15 години, от неговото създаване досега, съм постоянен медицински консултант. От тази позиция се опитвам да предлагам законодателни и организационни промени, критикувам държавата за някои несправедливости, консултирам безплатно, провеждам ежегодно информационни кампании и поне два пъти годишно участвам с лични средства и труд в благотворителните инициативи на сдружението.
Идеята за интернет-консултирането е част от тази безвъзмездна помощ, която сдружение "Зачатие" предлага на своите потребители. Тя беше разработена успешно през 2007 г., но по ред причини останалите консултанти се отказаха. Да се консултира в такъв формат е трудно. Липсва директния разговор, нямам всички данни от историята на пациента, писменото слово се възприема по-трудно и понякога неправилно и т.н. Въпреки това смятам, че този вариант за допитване до специалист е важен, за някои хора дори единствен в даден момент и може да помогне с насоки за поведение.
Като човек, който вече втори век общува с всякакви хора – специалисти и пациенти, държавни служители и законотворци, световно признати имена в медицината, социално слаби хора и хора от елита, журналисти и т.н, мога да кажа следното. Да се работи в областта на репродуктивното здраве е все по-трудно. От една страна медицината у нас създава някои неправилни догми и ги поддържа с мрачна решителност. От друга страна агресията, на която лекарите сме подложени ежедневно, е чудовищна. И въпреки това се опитвам да съм в полза на хората, които имат нужда от моето мнение. Понякога проблемите са толкова трудни, че ми отнема часове от свободното време, за да намеря правилното решение. Не очаквам нищо в замяна. Приемам благодарностите с неудобство – не го правя за да ми ръкопляскате, самочувствието ми няма нужда от такава подкрепа, а се основава на знанията и уменията ми. Приемам критиките като всеки човек – първо ме заболява, после търся къде съм сгрешила и дали мога да се поправя. Жалко е, когато в думите на пациентите прозират изречени зад гърба ми хули от колеги, които принизяват повече тях, отколкото мен, но ... това е положението.
И така, към новите теми – с пожелание към всички да сте живи и здрави, и по-рядко да имате нужда от мен.
За връзка с мен:
тел: 0898 99 55 32
e-mail: mariela.daskalova@gmail.com
сайт:
http://www.invitro-plovdiv.comПреди да ми зададете въпрос, моля прочетете тази тема:
Информация за ползване на услугата интернет-консултиранеЛинк към стари теми:
Стерилитет при мъжаПроследяване на бременносттаВ тази тема можете да ми задавате въпроси за мъжкото репродуктивно здраве.