Добре де... Как всяка лаборатория има различни критерии. Сега като гледам на Слънцемое, нормата за (а+б) е 32%, а на двете спермограми на мъжа ми са 40% и 50%. Последната му е с 31.8%, което почти щяха да го изкарат в лабораторията на Слънцемое, че е добре. А неговите показатели не са достатъчни за инсемниация дори. Много ми е странно как така се взимат становища при различни реф. ст-сти, а не се следват тези на фонда. Сега заради това, те не могат да подадат документи, а тяхните показатели като сметна по формулата, която ми дадоха са като нашите. Защо реф ст-сти не зависят от броя сперматозоиди в еякулат. Мъжа ми имаше 186 млн, с 31 % подвижност и 3,5% морфология и става за фонда, а те с 60 млн не става.
Слънцемое, защо не пробвате в още една лаборатория, на мен ми се струва това абсурдно с разминаването на референтни стойности, в последната ви лаборатория са много занижени в сравнение с тези в Пловдив поне и с фонда.
Освен ако е възможно да се кандидатства по фонда без да има реално становище от лабораторията за два проблемни фактора. Ето от 2009 за ФАР
2. стерилитет, свързан с мъжки фактор (МКБ-X: N97.4):
а) обструктивна аzoospermia, при положение че са налице данни (клинични и хистологични) за наличие на достатъчна сперматогенеза;
б) олиго- и/или астено-, и/или тератозооспермия, налагаща АРТ чрез IVF или ICSI с поне два от следните параметри:
аа) обем на еякулата < 1,0 ml;
бб) концентрация на сперматозоидите < 20 милиона/ml;
вв) сперматозоиди с добра подвижност < 40 % (grade 1 - 2);
гг) сперматозоиди с добра морфология < 30 % (по СЗО) или < 15 % (по Крюгер);
дд) наличие на спермоантитела при мъжа и/или жената;
Според мен вие отговаряте на бб) и вв) и на гг)