Хайде и аз да споделя опит.
За около 2 месеца свалих 6 кила без ударни диети а само с няколко основни правила.
1. Спорт по 2 пъти седмично минимум по 1 час. Спорта да е активен, при мен беше каране на колело и баскетбол, педполагам бягане, таебо, аеробика също биха свършили работа - целта е по скоро да се изпотите.
2. Течности - забравяте за алкохол, биричка, кока кола, боза, абе пие се само вода - поне по 2-3 литра на ден. Въобще като сте жадни пийте вода спокойно
3. Храна - аз хапвам всичко което ми се яде като не гледам как се комбинрат храните, просто не ям хляб и сладки неща (от дете не ги обичам, така че за мен това не е ограничение). Не прилагам разделно хранене, като ми се преяде пържени картофи, чипс, ядки, сладолед или пуканки си хапвам без да се притеснявам - но количеството е много важно.
4. Количество на храната - много е важно след ядене да останете малко гладни. Винаги започвайте храненето с голяма салата от зеленчуци (без млечни и майонезени сосове разбира се). След салатата хапвайте толкова колкото да останете малко гладни, нищо че няма да сте изпразнили чинията си. Хранете се бавно и сдъвквайте храната. След 2-3 дни ще забележите от колко малко всъщност имате нужда за да се нахраните и ще усетите от кой момент нататък се тъпчете. Опитайте се да спрете да се хранете в момента в който храненето преминава в тъпчене. Ако сами приготвяте храната си - приготвяйте си толкова колкото да ви нахрани.
Много е важно да не прескачате хранене - ако се случи да прескочите се прегладнява и обикновенно след това се натъпквате. Ако огладнеете много преди да е дошло време за хранене - изяжте един плод (прасковите много ги моря на последък - избягвайте банани). Няколко минути след плода ще спрете да чувствате глада, защото това е достатъчно за организма ви поне за 1-2 часа.
Отслабването не е ударно, а постепенно - първите 2-3 дни организма се нагажда към този начин на хранене и обикновенно няма разлика в теглото, след това всеки ден се забелязва малък спад с около 150-200 грама - или около кило на седмица. След около месец и половина организма се нагажда към начина на хранене и резултатите намаляват.
Хубавото при този метод е че намаляването на теглото е равномерно и с бавни темпове, не се поставя физиката и психиката на изпитание с много рестриктиращи диети. Създава се добър навик на хранене - което е много важно за запазване на постигнатите резултати.
При ударните диети най-често се свалят колограми от белтъчната маса докато при този начин организма не се чувства застрашен заради редовното пълноценно хранене и започва да изчиства депата с тлъстините и не закача мускулната маса. Няма да почувствате слабост, а ще намалите обиколките на важни места. Целта е организма да се изчисти сам от излишните килограми като просто спрете да го затрупвате с прекалено изядената храна.
Дано съм бил полезен на някой.
Поздрави