Здравейте, отдавна се канех да напиша темата, но някак си се примирих с всичко, което се случва и приех съдбата си, но в живота ми настъпи промяна и се питам има начин да променя нещата. Та историята е следната:
2015г. януари месец ме оперираха от киста на щитовидна. Никога съм нямала промяна в хотмоите на щитовидната. Хванах го съвсем инцидентно при напипване. Изследванията ми бяха перфектни. Всичко в норма и така до днес. Никога не съм имала превишаване или спад под границите.
Същата година. Септември ми дойде след 45 дневен цикъл. Притесних се и това ме отведе в кабинета на една гинеколожка , която не желая да видя и до днес. Изчаках я да приключи разговора си (30 мин) от който стана ясно, че я съдят за лекарска небрежност(грешка/ неадекватност и аз не знам как да го кажа). Обясних и за какво става на въпрос и ,че преди това съм нямала никакви притеснения.(Точно ми беше свършило) Видя ме на вагинален видеозон (след като чаках отново 10 мин ,гола, тъй като тя имаше да проведе още един разговор с медицинската и сестра) и веднага отсече, че не мога да си имам деца, че няма да мога, започна да повишава тон. Да ми вика, че нямам овулация и няма да имам. Даде ми амбулаторен лист, подписах, каза ми какви хапчета трябва да пия, за да ми го предизвика отново и това беше. Нито обяснение какво се случва нито нищо. Дори не знаех, че имам проблем.
Беше ми изписала "Оргаментрил 3 дни 2Х2 и контр пр и изсл - 5ден отм." (взето от амбулаторния дословно). Пих каквото трябваше по схемата и веднага след приключването им ми дойде и пуснах изследванията.Естествено се наложи да отида втори път до кабинета и, където отново бях навикана и хвърлена отново в паника, че аз съм виновна за състоянието си.
TSH 1,47 референтни 0.27-4.2
Prolactin 238.5 референтни 102-496
LH 3.27 референтни фол. 2,4-12,6 ов.ф.14-95,6 лут. 1,0-11,4 постменупауза 7,7-58,5
FSH 7,31 референтни фол. 3.5-12.5 ов.ф.4.7-21.5 лут. 1.7-7.7
Testosteron 0.271 референтни 0.058-0.476
След като получих изследванията така и не отидох повече при нея. По някакъв начин (аз си знам какъв) приех съдбата си, че само ще гледам чуждите, без правото някой ден да имам свои.
Основната диагноза, която е на амбулаторния е вторична олигоменорея. В графа обективно състояние е вписано " матка 34/50, енд 8мм Х, Анд - относително микрополикистични....
Много вода изтече оттогава, с много хора разговарях , някой от тях лекари, други минали по трудния път към асистирана репродукция(или и аз не знам как точно да го кажа- изстрадали хора) и всички ме убеждаваха, че с един вагинален видеозон и то точно в момент, когато ми е свършил цикъла, не може да се каже с точност дали има или няма овулация, както ми беше казано, че има нужда от много повече изследвания и то не само от един месец.Много от тах (лекари) изтълкуваха думата "относителна", като знак "да си вържеш гащите", за да не мога да я осъдя. Много хора ми обясняваха, че въпреки ПК може пак да се износи здраво бебче.
От скоро все повече навлиза темата за бебе между мен и приятелят ми. Предупредих го за това, но той като , че ли е повече мечтател от мен. Аз си забраних да мечтая в тази посока от тогава. Не желая да вярвам в несъществуващи неща. Но като ,че ли за момент и аз допуснах мисълта в главата си и предния месец се сдобих с тестове за овулация от ибей. Изчетох малко за тях и се впуснах да правя с единствената идея дали ще излезе заветната втора черта. В два / три теста излезна бледа втора черта, но не толкова силна, колкто трябва да бъде и то през предполагаемите дни за овулация. После разбрах, че може би съм пишкала по-често от колкото трябва. Този месец ще засичам пак. Вече с малко повече информация. Решила съм септември месец да посетя и друг гинеколог. Страх , не страх от присъдата, която ще ми каже.
Благодаря на всички, които изчетоха фермана ми. Интересувам се има ли и други момичета в моето състояние? Изследвания, добри специалисти, които да могат да ми кажат какво се случва ? Не оспорвам компетентността на гинеколожката и професионалните и компетенции, но ей така да кажеш нещо толкова сериозно.... Не знам, объркана съм. Да вярвам ли, че може и при мен да се случи чудо? Ако някой има дори и предположение , ще се радвам да прочета коментарите ви.
П.С.: Приказвам графика с цикли