0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

диагноза "атрофни яйчници"
« -: Юли 10, 2006, 19:28:48 pm »
Здравейте! Споделям проблема си във форума с надеждата да разбера дали има и друга в подобно състояние и дали и как се справя. Тема със същото съдържание имам пусната и в клуб на dir.bg.

След направена преди година лапароскопия ми бе поставена диагноза "атрофни яйчници". Последваха 6 месеца лечение с Климара и Утрогестан (по схема). След като спрях да пия хормоните имах два менструални цикъла през около 2 месеца. Сега, след като вече трети месец нямам цикъл, отново ми назначиха Климара+Утрогестан по схема. Всички странични ефекти, описани в листовките на лекарствата, се проявяват при мен, но не прекъсвам приема - желанието ми да родя и отгледам (поне едно) дете е много силно...
Давам и резултати от последните ми хормонални изследвания, направени преди да започна отново да вземам хормони:

име                               референтни граници

Prolactin   347.80 lU/l    -      (59.9 - 619)
LH           57.71 lU/l      -      (фол. 1.9-12.5, овул 8.7-76.3,
                                        лут 0.5-16.9, мен 15.9-54)
FSH         170.68 lU/l    -      (фол 2.5-10.2, овул 3.4-33.4,
                                        лут 1.5-9.1, мен 23.0-116.3)
Estradiol   38.88 pmol/l  -      (фол 40-606, овул 536-1930,
                                        лут 121-719, мен до 136)
Re: диагноза "атрофни яйчници"
« Отговор #1 -: Юли 11, 2006, 14:03:55 pm »
frolic, не си писала в кой ден от цикъла са ти правени хормоналните изследвания, т.е. не е ясно кои референтни граници трябва да се гледат? Но и така се вижда, че FSH и LH са доста високи. Не знам дали това може да се дължи на хормоните, които си пила. Най-добре се посъветвай с добър ендокринолог и репродуктивен специалист в някоя от специализираните клиники (има много адреси дадени в сайта на Зачатие, както и мнения за различните клиники).
Успех!
« Отговор #2 -: Юли 11, 2006, 14:35:13 pm »
Изследванията, които съм показала тук, са правени 3 месеца след последния МЦ и 7 месеца след последен прием на хормони. В момента отново съм на хормоналнозаместителна терапия, но се питам все така ли ще я карам...?!
Бях при ендокринолог, също си направих и съответните хормонални изследвания - всичко е в норма и според ендокринолога нямам проблеми (по отношение на неговата компетенция)
*
« Отговор #3 -: Юли 11, 2006, 14:50:41 pm »
Бях при ендокринолог, също си направих и съответните хормонални изследвания - всичко е в норма и според ендокринолога нямам проблеми (по отношение на неговата компетенция)

Или аз не чета правилно или и аз не знам 8O. Как така твоят ендокринолог ти е казал, че всичко ти е в норма. Хормоните са ендокринология. За кои по точно хормони става въпрос (щитовидни, полови или ...)?
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #4 -: Юли 11, 2006, 15:04:24 pm »
Смени си ендокринолога! Както виждам, FSH и LH не се вместват от никъде в границите, както и да ги гледам  8O как може да ти каже, че всичко е наред  8O
Съветвай се и с репродуктивен специалист, нали все пак искаш бебе  :idea:
« Отговор #5 -: Юли 11, 2006, 16:03:50 pm »
Хормоните - FT3, FT4, TSH, TAT, MAT - са в нормалните си граници. Имам проблем с т.нар. полови хормони.
« Последна редакция: Юли 11, 2006, 16:07:07 pm от frolic »
« Отговор #6 -: Юли 11, 2006, 16:05:19 pm »
Хормоните - FT3, FT4, TSH, TAT, MAT - са внормалните си граници. Имам проблем с т.нар. полови хормони.
Тогава най-добре се обърни към някоя от клиниките по стерилитет. Много от ендокринолозите не са специалисти точно в тази област.
« Отговор #7 -: Юли 11, 2006, 16:08:37 pm »
Лекуващият ме лекар е гинеколог-ендокринолог.
Това, на което нямам ясен отговор е - дали и как е възможно яйчници с диагноза като моята, да могат да произведат яйцеклетк-а/-и и до колко тя/те би била годна за оплождане?
« Последна редакция: Юли 11, 2006, 16:14:27 pm от frolic »
« Отговор #8 -: Юли 11, 2006, 16:13:14 pm »
Лекуващият ме лекар е гинеколог-ендокринолог.
Абе те май много гинеколози се водят и ендокринолози  :?. Чуй още едно мнение, ако трябва и на трети лекар отиди. Понякога първият лекар, на който си попаднала, не е най-добрият. Успех!
« Отговор #9 -: Юли 11, 2006, 16:18:48 pm »
Не съм убедена, че ще има някакъв друг резултат за мен, ако отида и при друг лекар - все пак 4 лекари за сега ми се струват повече от достатъчни, след като диагнозата се потвърди и с лапароскопията... Вземам си хормоните и... се надявам на чудо...
« Отговор #10 -: Юли 11, 2006, 16:24:18 pm »
Не съм убедена, че ще има някакъв друг резултат за мен, ако отида и при друг лекар - все пак 4 лекари за сега ми се струват повече от достатъчни, след като диагнозата се потвърди и с лапароскопията... Вземам си хормоните и... се надявам на чудо...
Съжалявам frolic  :cry: Ще ти стискам палци да се пребориш с проблемите  :crossfingers: yahoo_17 yahoo_17 Успех!  :bighug:
« Отговор #11 -: Юли 11, 2006, 16:42:20 pm »
 :garden: Благодаря ти, pkoprinkova, а също и на всички, които ми отделиха време и внимание! Такъв е живота...  :drawing:

Искам да споделя, и че качих 15кг, но ми е ужасно трудно да ги сваля и признавам, че вече ми се отразява неблагоприятно и на самочувствието...  :balk_185:
*
« Отговор #12 -: Юли 11, 2006, 17:40:30 pm »
Фролик, а твоят гинеколог-ендокринолог в специализирана клиника по стерилитет ли работи?
Мила аз съм сменила не 4 -рима, а може би двойно по толкова, докато намеря своя лекар. Незнам този при който ходиш дали е товят лекар, но определено имаш нужда от специализирана помощ. Потърси я, недей се отчайвай а продължавай да търсиш. Между другото от кой град си, за да препоръчаме някой.

« Отговор #13 -: Юли 11, 2006, 17:55:11 pm »
Живея в София. Лекуващият ме лекар работи в Шейново
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #14 -: Юли 11, 2006, 18:09:39 pm »
Фролик,

консултирай се с д-р Стаменов или д-р Владимиров. Не мисля, че в Шейново са в състояние да ти помогнат. За кг-те - не се отказвай, ще ги свалиш, трябва повечко воля, спорт и диетка. Що се отнася до диагнозата - не мога да ти отговоря на въпроса конкретно, но консултирането със специалист по стерилитет със сигурност ще ти даде отговор на въпросите. Бях чела (мнение на момиче от форума, пациентка на д-р Владимиров), че неговата дисертация е на тема яйчников резерв, така че - не губи повече време. Има път към успеха, важното е да не закъснееш твърде много. От все сърце ти желая късмет и да се радваш на бебче някой ден, надявам се да пишеш и занапред тук :D
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
« Отговор #15 -: Юли 11, 2006, 18:19:58 pm »
Благодаря ти, rally_g!
Тук съм от съвсем скоро, но се чувствам добре  :a_cat_01:в компанията ви и със сигурност ще споделя Радостта, ако ме сполети... :00001754:  stork-girl :babyflips:
Можеш ли да ми кажеш къде мога да открия този Д-р Владимиров?
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #16 -: Юли 11, 2006, 18:26:36 pm »
www.ivf.bg   клиниката на д-р Владимиров;

www.invitro-bg.com - д-р Стаменов.

:bighug:
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
*
« Отговор #17 -: Юли 11, 2006, 18:34:52 pm »
Фро, на колко си години и изследвала ли си инхибина, за да говорим за намален яйчнков резерев?

« Отговор #18 -: Юли 11, 2006, 18:42:09 pm »
rally_g, искрено благодаря за информацията!  
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #19 -: Юли 11, 2006, 18:50:30 pm »
rally_g, искрено благодаря за информацията!  

:balk_21: