В Люксембург са само два дена платен болничен за гледане на дете на година.
Иначе човек може да си се прави на болен и да си отсъства до три дена без бележка (излишно е да казвам, че има хора, които злоупотребяват). С бележка не знам колко е лимитът.
Аз имах общо 12 дена за гледане на болно дете, но не повече от 2 дена на болест. Понякога съм си взимала болничен за мен, защото много често детето ме разболяваше, понякога съм си взимала малко отпуска, рядко съм и казвала, че съм болна без да имам бележка (мисля, че два пъти). Врътки всякакви. Затова и много родители си пращаха децата със сиропите и антибиотиците обратно на ясла. Честно казано, в началото всички боледуват. После не помня да съм чувала за някакви непрекъснато боледуващи деца отвъд възрастта от 3-4 г. Разбира се, има си по-болнави дори и след това, но не чак да са три дена на градина и после две седмици вкъщи.
Иначе много ми харесва в Люксембург, че има фирма, която гледа болни деца. Една част мисля, че я покрива държавата, другата си я плащаш сам, но според доходите. В Берлин също има, но там цените са безумни, а заплатите са доста ниски, т.е. тази услуга е непосилна за обикновения човек. Тя е само за бизнес дамата, която не може да си позволи да изпусне важна среща и ще плати по 30 евро на час, за да остане някой при болното й дете.
Рачко, не е ли ваксиниран Марти срещу варицела?