Ще се справиш, разбира се. Няма жена, която да не се е справила с раждането.
Болката е като при мнооого силен цикъл. Но както казах, ще поискаш да ти сложат упойка, ако не можеш да търпиш. Аз предварително имах консултация с анестезиолог. Първия път не можех без упойка, но втория може би щях да мина и без, ако не ме беше убедила акушерката. Разхождах се напред-назад и не ме болеше почти, но като сядах за мерене на тонове, тогава ме болеше. Както виждаш, всяко раждане е различно.
В началото е добре някой да ти помага поне през деня. Първите три месеца, а може би и повече сънят си е един голям мираж. Единственото решение е да спиш през деня с бебето (ако спи, защото има и неспящи). Но ако имаш помощник, пращаш го с бебето на разходка, а ти лягаш да спиш. На помощника се възлагат и задачи в домакинството, докато ти си почиваш.
Животът ти никога няма да бъде същият, защото просто ще стане по-хубав. В началото е трудно, но с годините става все по-лесно. А и ти свикваш, че детето е част от живота ти.
Всички сме имали такива терзания преди да се роди първото дете. Ще бъда ли добра майка, съпруга, жена, професионалистка? Ще мога ли да работя, да излизам с приятелки, да правя неща, които ми доставят удоволствие? Разбира се, че ще можеш. Но според мен е важно и мъжът да участва активно. Това дете е и на двамата. Не си длъжна само ти да се грижиш за него по 24 часа в денонощие.
Имам нова колежка. На 33 г., омъжена от година и половина. Каза, че всяка година отлага с още една бебето, за да можела да си бъде свободна. Просто се страхува, защото не знае какво я очаква. А останалите в офиса почти всички имаме деца. Казахме й, че не е страшно. Просто е различно. Наивно е да си мисли човек, че всичко ще е както досега. Наивно е и е вредно, защото така не си помага. В някакъв момент просто фрустрацията го залива, защото няма как всичко да е същото. На самата мен ми отне няколко месеца, докато го осъзная, а хем и бебето беше от икси, не е станало случайно. Когато го приех, ми стана по-леко. И да, правя всичко описано по-горе. И пътувам с приятелки, дори с мъжа ми излизаме понякога на концерт, ресторант. Иначе си имаме видео стена вкъщи, където си гледаме концерти.
А ако имаш нужда от съвет, ние сме тук. Е, невинаги сме единни, но ти ще можеш да отсееш мнения и да си съставиш твое. Иначе обичаме да сме полезни.