и в България има деца, които се готвят от първи клас за прием в математически гимназии след 4-ти клас. за тях подготовката е много важна, ходят по състезания и изпити непрекъснато. за останалите - в някои училища имат практиката да сформират паралелките след 4-ти клас по успеха от матурите и тогава е важно да попаднеш в "добър клас" с по-успешните деца. но това не е навсякъде, а само тук-там.
в България основно напъна е след 7-ми клас, тогава матурите са много важни и за тях се готвят всички още от 5-6 клас.
относно снабдяването на първокласниците, моят съвет е да не се поддавате на психоза. нито толкова много покупки има, нито има огромно финансово натоварване, та да си струва разкарване и обикаляне по магазини в преследване на по-изгодната сделка.
гуменки - винаги съм купувала от Хиполенд или Матстар.
обувки - за мен кожената обувка е винаги за предпочитане пред изкуствените материи на маратонките, особено за деца.
канцеларски материали и тетрадки - в Джъмбо има всичко, но в кварталните книжарници, особено тези до училищата, също има всичко, цените почти не се различават (това по моя опит). и останалите големи вериги пускат всичко преди 15-ти септември.