За нищо. За мен е удоволствие, ако мога да бъда полезна
Специално за температурата е индивидуално. Има хора, които са много реактивни, аз съм така, за мен 38С си е ок. Вдигала съм ги цял живот от почти нищо (духне ме вяятър, напече ме слънце и тн). Има и такива, които малко да вдигнат и значи са много болни. Те по принцип са и по- чувствителни на Т. Могат и на 39С да направят гърч. Прости трябва да познавате реакциите на децата си и както казах, да се опитате да бъдете обективни.
Специално за антипиретиците. Трябва да се изчака да се затопли цялото тяло, най вече крайниците. Тогава се смята, че е пикът на Т. Така няма да се наложи да се дават много лекарства за кратко време. (Случвало ви се е да дадете парацетамол, а след 30 мин не да е спаднала Т, а да се е вдигнала, това се обяснява с прибързаното даване на лекарства). Интервалът между приеми трябва да не е по- малък от 3-4ч. Междувременно с физикални мерки- студени влажни обвивания, поставяне на торбички със студена вода по хода на магистралните кръвоносни съдове (шията, под мишниците, ингвиналните гънки) или обливане на тялото с хладка вода (температурата на водата трябва да е с два градуса по-ниска от тази на детето) за около 4-5 минути и тн.
Другото, което е- при деца до 2г базалната Т си е по- висока по принцип. Спокойно по някое време през деня си стига 37,8С без никакво заболяване.
Другото, което знам, но не съм 100% сигурна, че е така, защото не съм чела никъде, но са ми го казвали- над 39С се дава първо ибупрофен, а ако не се повлияе- следващият прием е парацетамол след 4 ч за 0-3г., 3,5ч за 3-6г и 3ч. за 7г. и нагоре до възрастни. Междувременно с физикални.