0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #280 -: Февруари 13, 2017, 17:30:51 pm »
Мили мамчета,

Привет и от мен :)
Радвам се, че сте добре, макар да не ми остава много време да чета.

Относно депресията, не е глезотия и общо взето ти идва изневиделица. Говоря от собствен опит. Не се отнасяйте с пренебрежение! Това, че белите мечки не се разхождат по главната улица, за да ги видиш, не значи, че не съществуват. С подкрепата на близките разбира се се преодолява. Но е хубаво човек да е наясно и навреме да потърси адекватна подкрепа и помощ, за да не стават по-сложни нещата. Около мен познавам няколко жени минали през този път. Просто не коментират открито темата извън най-тесен кръг. Пожелавам ви леко бременеене и раждане и да не ви срещат белите мечки  :wink:

Абсолютно вярно. Всяко заболяване може да е сериозно и трябва да се отнасяме с нужното внимание. Сравнението с белите мечки ми хареса. :) И точно такава е следродилната депресия - неприятно, макар и не често срещано заболяване.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #281 -: Февруари 14, 2017, 10:46:45 am »
Здравейте, момичета!

Приемате ли нови попълнения? И да не приемате се настанявам при вас  :jump12:

Гледам, че сте обсъждали разходките - според мен всеки сезон е подходящ за раждане на бебе. Стига да няма мъгла и вятър, може да извеждате бебетата.
С дъщеря ми излязох едва към 20 ден, въпреки че е родена началото на септември, обаче бях в нещо, като следродилна депресия - не плачех, но бях емоционално изтощена и апатична. Борех се с кърменето, което така и не ни се получи. Малко този период ми е мъгла, не помня кога ядях, кога се къпех, кога спях. Чувствах се като робот. После нещата си дойдоха на мястото, с повече разходки, срещи с познати и грижите покрай детето. Има и жени, които много трудно излизат от СРД, има и такива, които въобше не минават през това, аз може би бях някаква златна среда, може и на хормоналният дисбаланс да се дължеше, знам ли.


Всеки миг е още един шанс...
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #282 -: Февруари 14, 2017, 11:09:37 am »
Синеочка,добре дошла,как да не приемаме нови членове"Колкото повече,толкова повече" е казал Мечо Пух.Леко бременеене и да се включваш често с добри съвети,като един ветеран  :)
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #283 -: Февруари 14, 2017, 11:21:20 am »
Бебешок, благодаря за посрещането. Отдавна се канех да се включа, но първо беше гаденето, страховете дали ще чуем сърце, после да мине БХС и то..още малко ще премине половомата бременност. :lol:

Ако мога с нещо да съм полезна, с удоволствие, макар че тук във форума, има най-добрите съветници  :grouphug2:


Всеки миг е още един шанс...
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #284 -: Февруари 14, 2017, 11:44:47 am »
Добре дошла  :D Синеочка   :D леко бременеене и от мен .

Тази сутрин по бельото имах малко слуз , без кръв , може да  е нищо. С детето нямах такива неща....четох за тапата, но ще видим ....
« Последна редакция: Февруари 14, 2017, 11:47:34 am от yana_c »




Re: Тема на бременните 99
« Отговор #285 -: Февруари 14, 2017, 14:12:14 pm »
Синеочка,

Каква прекрасна новина! И ние заедно с теб ще чакаме Слънчогледка 2 :)

Леко бременеене и прекрасно бебче на финала ти желая!
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #286 -: Февруари 14, 2017, 14:13:17 pm »
Яна, дори да е тапата не е гаранция , че раждането ще се случи до 3 дни. Имам 2 познати изкара по 2 седмици и нагоре нез, докато тръгне раждането :)


Всеки миг е още един шанс...
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #287 -: Февруари 15, 2017, 08:37:41 am »
Добре дошла, Синеочка! Лека бременност и прекрасно бебе на финала и от мен :)

Яна, то при теб така или иначе наближава момента, нали?


*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #288 -: Февруари 15, 2017, 08:41:54 am »
Мира, благодаря, уж сме поръчали Слънчогледчо, но и Слънчогледка да е , няма да я върнем.
Ти няма ли да се прехвърлиш в групата за Най-малките вече :)

Дриймче, благодаря подобно и на теб.


Всеки миг е още един шанс...
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #289 -: Февруари 15, 2017, 09:41:49 am »
След краткия болничен престой  за раждането  и наблюдения  на съквартирантките ми там , направо се замислих да сложа в подписа си следните изречения :
"Току що родила жена не се пита следните неща:
-Имаш ли кърма ? Кърмите ли се ?
- Плаче ли бебето ? ( или зададен в абсурдната форма -Лошо ли е бебето ?! ) "

Несъмнено спомагат за депресията  , особено при първо раждане .
Ако майката не е готова  и има представата само от филмите  как нахранваш детето , слагаш го в кошарката и то блажено спи  и не реве  , може да изпадне в  шок от реалността  .

И другото -   въпросите за кърменето - могат да  накарат една току що родила жена  да се чувства неспособна   , да й вменят едва ли не чувство на вина , щот видиш ли нямала кърма .
Едното момиче  в стаята  , всички звънящи , я докараха до   паника - всеки пита -слезе ли ти кърма  , така се     притесни , разтревожи ... излишно я панираха  .

Та ако току що родила жена  изрично  не  подхване темата  да сподели с вас или не сте  много  близки  , не задавайте тези въпроси .


За раждането -  и двата пъти раждах планово секцио , с  епидурална упойка .
Боля ме  - казвам  го  без да ви плаша- психически да се подготвите  ,    за  контракциите след раждането  не искам да си спомням даже  .  Системите с окситоцин  не са приятни   - втория път слагаха такива ,  за да контрахира и се изчиства матката  .  Иначе  - второто секцио ме боля  май  повече от първото  , по-трудно се раздвижих , но и схемата  в двете болници е  доста различна  . След десетина дни  вече не помня колко мн ме болеше и опъваше . Така , че пък минава и се забравя .
« Последна редакция: Февруари 15, 2017, 10:28:33 am от nimika »


Re: Тема на бременните 99
« Отговор #290 -: Февруари 15, 2017, 10:25:26 am »
Синеочка, браво на теб! Решили сте децата да са с малка разлика, което е чудесно. Лека бременност!
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #291 -: Февруари 15, 2017, 10:34:55 am »
Нани, нищо не сме решавали. Просто се случи. Все още не мога да си обясня как 8O..

Много трудно приех новината, защото сега малката е в тежък период и не ми е било до мисли за второ дете все още. Ама станало е лъвчето няма да го върнем.  :balk_2:


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #292 -: Февруари 15, 2017, 11:38:08 am »
Как сте днес, момичета?
Синеочка, добре дошла и лека! Явно така бързо е трябвало да станат нещата, сигурно е за добро :)
Нимика, благодаря за споделеното. Наистина, не се бях замисляла за въздействието на подобни въпроси... Хората са нетактични, като се почне от това да те пипат по корема, та се стигне до въпросите за кърмене. Аз вече започвам да се дразня като ми се дават непоискани съвети от стила: "не, така е НАЙ-добре да направиш, повярвай, минала съм по този път".
Днес ми е деня за биохмичния. Малко ме е хванало шубето заради това неусвояване на фолиевата. Мислите ли, че Сигридов щеше да забележи ако имаше проблем преди 2 седмици? Вълнувам се да разбера дали днес ще ми пуснат изследвания и за нивата на желязо и други такива?
Вечер като се въртя в леглото се случва понякога едно такова усукване в корема, много неприятно и леко болезнено. На някой друг става ли му така?
Иначе вече ми личи малко пупата, дано всичко е ок на прегледа и вече няма да крия.
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #293 -: Февруари 15, 2017, 12:10:35 pm »
yollie,на мен първата ПКК ми беше в 17 с.За усукването съм усещала в този период нещо такова.
Относно нетактичните хора-те са на всякъде и оттърване от тях няма  :D
Никога не съм разпитвала хората някакви лични неща,оставяла съм ги да споделят ако решат,но аз да питам нещо...никога.
Сетих се за ситуация преди няколко години, само че на въпрос "възнамерявате ли да имате бебче".Бях на едно интервю за ТРЗ и госпожицата на интервюто,многократно ми зададе този въпрос,многократно се опитах да избягам , обясних и ,че такъв въпрос не се задава на интервю,защото не знаеш кой стой срещо теб,какво е преживял,но тя така и не престана докато не и отговорих.Накрая и казах ,че не се знае дали мога да имам деца(бяха минали 3 месеца от първата ми операция,доста депресирана,защото бях попаднала на някакви лекари,който ми казваха как няма да имам деца).Интервюто приключи много бързо,госпожицата незнаеше как да реагира.
Ето така реагирам на подобни вмешателства.Пък после ако ще да съм лошата  :).Гледам на мен да ми е добре и да съм спокойна,особенно в момента.
« Последна редакция: Февруари 15, 2017, 12:16:28 pm от bebeshok0326 »
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #294 -: Февруари 16, 2017, 08:10:00 am »
Вчера бях на преглед. Беше кошмарно, и двамата с мъжа ми сме шокирани.
Сигурно се сещате, че не всичко е цветя и рози - казаха ми че пъпната връв не е прикрепена за плацентата?!? и че бебо има повече удебеляване на течността от допустимото.
Шокираща информация, след която не последва нито едно пояснително изречение, освен надменното - казвам ви го сега (въпреки, че не съм длъжна), че да не се очудите като ви излезе висок риск на консултацията. Ма защо, ма какво?...
На опитите ми да разбера повече отнесох още няколко отговора тип "шамар".
Освен това ми се скараха, че съм отишла твърде рано на този преглед?! Ами мили хора, нали в сайта ви пише от 11 до 13+6 г.с.? Нали като звъня на регистратурата ме питат кога ми е бил последният МЦ?! Защо записвате часове като ми е рано-рано?
Не ми бе даден отговор на нито един въпрос от тези, които се бях подготвила да задам.
За сметка на това нахълта някаква лелка докато ми правиха вагинален преглед - вратата се отвара/затваря/отваря, а аз се опитвам да разбера какво по дяволите става...
Следва въпрос - като сте ИКСИ, колко ембриона ви сложиха?
- два
- Ми, къде е другият?!
МОООЛЯ?! 8O Ми, него го сложихме в мъжа ми, да не ми е тежко с близнаци! (за малко да и го изтреса)...
Последва и скастряне защо съм си пуснала тромбофилиите и че каквото съм направила с фолиевата преди бременността - това е. За второто да си знам... Сега вече е "късно"...
Имаше и коментар за тези така зловредни форуми, които само ни пълнят главите с глупости.
Черешката дойде с взимането на кръв от една 92-годишна сестра с тремор на ръцете. Познайте какво последва? Аз съм минала през инвитро и два пъти съм дарявала кръв, но това "боцкане" няма да го забравя...
Така, мили ми...  Оставам си в неизвестност и тревоги до следващия преглед. Естествено, ще започна да чета за всичките аномалии на бебето, защото в медицинския център не ми бе дадено разяснение.
Извинявам се за дългия пост.
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #295 -: Февруари 16, 2017, 09:01:17 am »
Йоли, това е ужасно! Защо не опиташ да отидеш и на още едно място? Имаш почти 2 седмици време. Вярно, че часове за скрининга се записват месеци напред, но може и да успееш да се вмъкнеш някъде и да те погледне някой друг. Нямаше ли да ходиш при Сигридов; от разказа ти оставам с впечатление, че те е преглеждала жена?

Стискам ти палци в крайна сметка всичко с бебето ти да е наред.

Бебешок, що за непрофесионално поведение на интервю за работа... То по принцип не е редно изобщо да се задават въпроси за семейно положение, наличие на деца и т.н., а да се настоява и да се пита по 100 пъти, това е махленско любопитство вече.


Re: Тема на бременните 99
« Отговор #296 -: Февруари 16, 2017, 09:22:15 am »
Уау........Йоли аз също бих си запазила час при друг лекар за ФМ,имай в предвид обаче ,че ако повториш БХС той ще се различава от първия,но може би по-важно  втази ситуация е самия преглед.За четенето,който и да е ще започне да търси обяснение за всичко това,нормално,все пак това е твоето бебче.
Ето на такива доктори трябва да им се вземе разрешителното,каквото и да е,никои не заслужава такова отношение.
Спокойствие едва ли ще запазиш,но и аз стискам палци всичко да е наред и ще чакам да пишеш какво се случва.Дръж се :bighug:
DreamOn и аз мисля,че не е редно,но по едно време се бях отчаяла,защото бях влезнала в някаква серия с непрофесионално поведение.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #297 -: Февруари 16, 2017, 10:14:12 am »
 yollie,най-напред се упокои и не се шашкай така  .Това е най-важното
.След което да потърсиш второ мнение - за  успокоение и обективност  .Аз така бих направила.

А къде беше на преглед ?
 Понеже преди това споменаваш  Д-р Сигридов  не разбрах къде си била сега - той също понякога е малко директен и  особен в изказа , но поне като лекар му имам пълно доверие . Пациента има право да получи пълна и изчерпателна информация, друг въпрос е как се поднася...



*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #298 -: Февруари 16, 2017, 10:42:53 am »
Йоли, успокой се! Това е най-важното, за да може да действаш адекватно.

Колко точно е НТ? Под 3 , над 3?
 Със согурност потърсете още едно мнение.
Може да направите неинвазивни тестове или АЦ. В бг се оредлагат няколко - пренастест, хармъни и tranquility. Също мисля,че имаш вариант с хорион биопсията (тя май е по-евтина) и разбира се амниоцентезата. Докато някой от тях не потърди на 100%, не губи надежда и не мисли най-лошото.
Може да помолиш и д-р Мели да ти разясни резултстите от БХС или да пишеш имейл на проф. Кременски (много е отзивчив също).

Моят съвет е да не се шашкаш, защпто когато човек е под стрес не винаги може да реагора адекватно. А и стрвсът вреди на бебчето.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Тема на бременните 99
« Отговор #299 -: Февруари 16, 2017, 13:57:14 pm »
Йоли, много те моля да не те четеш за никакви аномалии!
Запази си час за читав и приказлив специалист. Аз ти препоръчвам д-р Томова, Снежинка Томова. Обясни, че е спешно и защо. Преди това пиши в темата на Мели и се успокой!  :bighug: