Ами според написаното на страница 2, мен ми изглежда по следния начин:
15% сперматозоиди с нормална морфология
85% с отклонения в морфологията
Това ми изглежда не добре, малък процент нормални и голям процент с отклонениея (85 от 100). Като "отклонение" в случая ми звучи като нещо, което не е добро... Надявам се този път да го обясних по-добре, на фона на това, че нищо не разбирам...
Да, сега разбирам какво имаш предвид. Обяснявам по принцип как би трябвало да се отнасяме към лабораторните резултати. Всяко лабораторно изследване има норма. Обикновено е референтна граница от-до или стойност, над или под която съответният показател е в норма. За някои показатели има допълнително оценяване според други параметри, като пол, възраст, част на деня, период на менструалния цикъл, гестационен срок и т.н. Трябва да се сравни показателят на пациента със съответната норма и да се прецени дали е във или извън нея. Това е най-общо казано.
Всеки лабораторен показател, понеже не е диагноза, а само основание за такава, трябва да се коментира от лекар във връзка с другите лабораторни показатели и най-вече с клиничните данни.
При оценка на спермалната мофрология по Крюгер нормата е 14% (т.е. приемаме, че този показател е в норма, когато имаме сперматозоиди с нормална морфология 14% или повече). И обратно, ако процентът на сперматозоиди с нормална морфология е под 14%, това е нарушение на този показател и се нарича тератозооспермия.
Разбивката на спермалните дефекти по проценти е изискване на методиката без особена диагностична стойност, освен в много редките случаи на специфични спермални дефекти (напр. глобозооспермия).
Остава притеснението на пациента заради факта, че всъщност повечето сперматозоиди са с дефекти и това е нормално. Което е излишно, защото такъв е процесът на сперматогенеза - в един и същи момент имаме сперматозоиди в различни етапи от тяхното развитие. Същото е и при жената - в хода на един нормален менструален цикъл имаме само една яйцеклетка. Това, погледнато отстрани, е ужасно малко. Но такава е природата.
Аз все пак бих изкоментирала обемът на еякулата, който е на горна граница на нормата, но той не е спазил и срока на сексуално въздържание, така че бих приела, че няма проблеми. Ако има желание, може все пак да посети уролог.
Поздрави!