Здравейте момичета,
Някои от вас са запознати частично с историята ми мисля, тъй като вече писах в други теми по конкретни проблеми, но ще се представя и тук подробно, но обобщено и дълго ще дойде обаче, за което предварително се извинявам...
Имам две планирани бремености заченати от абсолютно първия път и двете (с обърната матка съм, това по повод, понеже четох, че се беше коментирало в тази тема, затруднява ли забременяването и тн). И двете бремености приключиха в девети месец с планово секцио (16.05.2014 - момиче и 18.05.2016 - момче), като при втората, бебето ни почина неочаквано 13 часа след като се роди, по неизяснен произход на причината.
Тъй като съм с две секцио, изчакахме 5 месеца преди да подновим опитите за трето бебе, като ми дойде 08.2016 след раждането, а имах овулация още преди да ми дойде цикълът тогава (ходих на контролен преглед 07.2016 и се видя, че съм в овулация в този момент). Тук е момента да кажа, че съм с дълъг цикъл (34-35 ден) и късна овулация (18-24 ден) по принцип...
Октомври ни беше първият опит и нищо.
Ноември отново опит, пак нищо, като този път имах розово-червеникаво зацапване на следващия ден след секс, на 13тия ден от цикъла (което продължи при ходене до вц почти целия ден, но бях и с цистит в този момент (имам хроничен такъв от дълги години), та не стана ясно дали това не е причината). После кафеникаво зацапване около овулацията (ходих на фуликулометрия тогава) и ден след като спря кафеникавото зацапване, отново след секс розово-червено зацапване, което продължи до обяд на следващия ден.
Тогава гинеколожката ми се осъмни и ме викна на преглед, каза, че вероятно имам полип или нестабилна лигавица (каквото и да е това), че това е причината и че едва ли с това кървене съм забременяла.
Когато все пак ми дойде, на 4ти ден от мц ме викна на ехограф и каза, че е полип и не се е махнал с цикъла, на 6ти ден ми беше хистероскопията.
Декември не сме правили опити, зацапвах и цели 11 дена след интервенцията (засякох контролно положителен тест за ову все пак на 22ри ден от цикъла), но поради болки в гърдата от близо месец отидох на мамолог, който каза, че е в следствие на нисък прогестерон.
АГ ми каза да го изследвам между 23-25 ден от цикъла и излезе много нисък. В последствие тук в една от темите коментирахме, че не е в коректното време проследен хормона, но аг настоя да пия утрогестан (16-25 ден), въпреки, че ми е късна овулацията, тъй като ако не го изпия така, за мен/за забременяване щяло да е голям проблем според нея. Междувременно продължихме с опитите (януари) и си записах час при репродуктивен специалист (дадоха ми час чак за средата на февруари), но започнах и утрогестана. Не съм имала зацапване след секс целия месец.
На прегледа при репродуктивния специалист този месец (6ти ден от мц) се оказа логично, че съм блокирала овулацията с приема на утрогестан преди да е минала и имам задържан фуликул, който до този момент не се беше махнал, а неговото заключение беше, че съм здрава, да не пия нищо повече, да спра с ходенето по лекари, да се съсредоточа в бебеправенето и че според хистологията не пишело нищо за полип, а взетия ендометриален материал било просто лигавица?!?
Успокоих се, започнахме опитите за този месец на 13ти ден от цикъла и от нищото отново розово-червеникаво зацапване веднага след секса (на другия ден нямаше нищо и до момента няма).
Вече тотално се отчаях с цялата тази одисея, нямам и много време за правене на бебе вече по определени причини, и не знам какво да правя, освен контролна цитонамазка може би (и за зацапването), която последно ми е правена по време на бремеността миналата година. Тотално ми се срина и целият организъм от този непрестанен стрес вече 9 месеца.
Правя тестове за ову, още няма положителен (14 ден от мц днес), като цикълът ми дойде 4 дена след като спрях утрогестана (29ти ден), което си е доста по-рано за моя цикъл и не знам сега кога да чакам ову изобщо... Не знам и този задържан фуликул дето още го имаше на края на цикъла, дали изобщо се е махнал вече или ще създаде проблеми и той.
Пожелавам на всички положителни тестове тази година и много щастливи мигове!