през последните дни
кюфтета от карфиол с чеснов сос
макарони със сос Болонезе
кисело зеле с боб
заешка яхния, салата маруля
днес
баница със спанак
крем-супа от моркови
боб чорба
Моите деца са любители на крем-супите, така че през почивните дни правим задължително по една.
Крем-супа от моркови за 4 порции7-8 средно големи моркова
4-5 средно големи картофа
1 гл. лук
1/2 резен целина
1/4 пастърнак
магданоз
около 100 мл пр. мляко
сол
чер пипер смлян
олио
Загрявам водата и прибавям зеленчуците нарязани на кубчетакъм нея. След това прибавям сол, олио и чер пипер. Когато супата е почти готова, прибавям и магданоза. Като се свари изключвам и оставям леко да изстине. След това пасирам и прибавям млякото. Може да се украси със стръкче магданоз.
Кюфтета от карфиол
1 глава карфиол
2 яйца
окло 100г пармезан
100 г настърган кашкавал или може направо да сложите 200 г кашкавал вместо пармезан
3-4 с.л. галета
сол
чер пипер
зехтин
В подсолена вода се сварява карфиола нарязан на малки розички. Изважда се и се отцежда, след това се смачква и се оставя да изстине. Към него се прибавят яйцата, галетата, кашкавалите и черния пипер. Сместа се обърква с лъжица, докато се получи хомогенна смес. Фурната се загрява на 200 ° на вентилатор. На хартия за печене се оформят с помоща на лъжицата кюфтета и се намазват с четка със зехтина. Пекат се до златисто.
По желание се сервират с чеснов сос от кисело мляко, заквасена сметана, чесън и див лук.