Направо си копирам един коментар от фейсбук, че снимката на кекса събуди апетита и на други
Определено препоръчвам да се направи на два блата, на мъжа ми и с един по-дебел много му хареса, но с 2 и глазура между тях долния ще се понапои и ще стане мнооого още по-добре. Ето и снимка да потвърдя думите си колко добре стана
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/29744703_10209591944390497_7895238417072305642_o.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=v1%3AAeHvkx4o2OcoeDF9Bo8gIjCZyAjgX7WX3dQSCF2GonXpC1DYi0Sw4bSG_m2vs8zOfrWRiJ-ZIhGX4Vbz0R8z6WZSFNxCqxovZvZRFn1NCosYMw&oh=d30664afde647d5a329a887cec493e7b&oe=5B36F62F"Нямам линк, ще ме извинява авторката на рецептата.
Аз направи 1 и 1/2 доза от всичко. Блата може да се напои с нещо. Аз другия път ще разрежа блата на две с конец, за да сложа и глазура по средата, ще стане супер. Иначе може вместо това да се напои с компот например, но нали целта е да няма захар. Иначе рецептата е суууууупер. Ще се прави често вкъщи.
По същество:
"Продукти:
•3 малки яйца (или 2 големи),
•4 с.л. размекнат мед или кленов сироп (или около 2/3 ч.ч. мусковадо),
•65 гр. меко масло,
•6-7 пълни с.л. вода,
•2 супени лъжици (с връхче) натурално какао,
•около 2/3 ч.ч. оризово брашно (или лимецово),
•1 ч.л. бакпулвер.
(ако желаете да се получи по-голям кекс - увеличете двойно дозата; яйцата да са 5 малки или 4 големи)
В тенджерка на умерен котлон слагаме маслото, водата, подсладителя и какаото, да се разтопят и бъркаме за кратко, до получаване на хомогенна/гладка шоколадова смес (по консистенция е средно гъста). Като я свалим от котлона отделяме почти половин чаена чаша за глазура на кекса и я оставяме настрани.
Останалото по-голямо количество смес оставяме леко да се охлади и към него прибавяме брашното с бакпулвера. Отделяме жълтъците и белтъците на яйцата. Разбиваме жълтъците с вилица и ги добавяме към сместа с брашното. Разбъркваме добре. Получава се доста гъста смес. Към нея прибавяме белтъците, разбити на сняг. Разбъркваме внимателно до еднородна кексова смес (гъстотата се нормализира).
Печем в предварително загрята на 175 градуса фурна (160 градуса с вентилатор).
Ползвах тавичка 24х19 см, но стана тъничък. По-добре е в по-малка тавичка.
Като се изпече (проверяваме с клечка след 20-тата минута печене), го оставяме да се поохлади леко и след това го заливаме с добре разбърканата и охладена глазура. Оставяме да се охлади напълно и тогава режем и поднасяме."