Тава е френска манджа. Има с различни неща- постна, с патешко, говеждо.
Необходими продукти-
1,5кг картофи
700-800 г месо
500 г гъби
лук
чесън
подправки каквито ви харесват
пармезан/ кашкавал
малко мляко
масло
Слагат се да се варят картофите като за пюре, аз слагам и малко чесън и лук да се вари също.
Накълцвам месото (може и кайма) с пасатор на едро. Слагам малко малко и олио и задушавам лука, месото и накрая добавям и гъбите, като оставам всичко не съвсем готово.
Прави се пюрето с малко мляко и малко, но да не стане лепкаво.
В тавичка се застила пюре, отгоре месото (плънката) след него пак пюре, слага се малко пармезан и/или настърган кашкавал. Пече се докато се 15-20мин и е готово. Тук го сервират със зелени салати или други преви отстрани.
Нещо като френска мусака е, но е вкусно и изглежда добре