Когато са съвсем малки бебета... "хипоталамично същество", както казва майка ми - тонове писанки съм чела тук - "води се по детето". Е, по коя логика, когато те са вече доста по-големи и осъзнати същества, ако нещо не им е ок, следва да е "прави се, лъже ме , манипулира...". Защото има И такава опция, заради придобитите му познания и умения за справяне с живота и някакви ситуации? Да, има. Но както в едно съдебно дело - следва да има мотив (причина) нещо да се случи и такъв винаги има. Небъдни филми са тези, дете което е супер социално по принцип, тръгнало и ходещо на градина с мерак доста време - внезапно да плаче, повръща от рев и каквото успее да измисли още, че да не ходи. Щом се случва - е предизвикано от нещо/някой, не е спонтанна хрумка на детето.
Това го казвам като майка, която е била и все още е "анти" на ясли и градини, що се отнася до мен самата. Но Дани пък...с кеф и без драма тръгна и досега обича, сменихме градината от октомври и без предизвестия и подготовки за него, госпожите бяха изумени че той нямал "период на адаптация"...ми такова си е детето. Мога само да се радвам. В тази ситуация, ако Дани внезапно вземе да плаче, повръща от рев и пр. за да не ходи на градина, да ми сподели че е малтретиран физически, или вербално... Е, уверявам ви - няма да си помисля, че "нещо се прави", няма да се разправям с даскалици, жалби и "каналния ред", ами ако няма някой яко бит - ще трябва да черпят.
Вярвайте на децата си и се водете по тях, както когато са били на дни и месеци - ние сме им опората и сигурността. Ако и ние се усъмним в тях, емоциите им, това което преживяват, в полза на няк'ви си там чиновници...вредим им повече от всички "госпожи", във всички детски градини на света. Ако на мама не може да се облегне и да разчита едно малко човече, когато не се чувства добре, на кого бе? Илюзорна и неправилна нагласа е момичета, че "да стигне до ясла/ДГ детето и мама вече ще може по-спокойно да живее, работи и пр.". Всичко в държавата ни е тотална леш, ама някак е подминало ясли и детски градини? Сериозно ли го мислите това? Има и "подминати" - да. Частни, или общински , ама добре финансирани и с директор "от старата школа". Не е това правилото обаче, да не се заблуждаваме. Бият, наказват, заплашват и стресират всякак децата масово по тези детски заведения и това е "обществена тайна". Изключенията не променят общия пейзаж. Та не се "утешавайте", че детето ви "нещо се прави", ако ви споходи такава ситуация - най-вероятно не се прави.