0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #300 -: Ноември 10, 2016, 23:28:43 pm »
И в Люксембург има адаптация. По-бърза от немската, но пак се водят по детето. Иначе много им обръщат внимание и ги гушкат. Моята, като влезе сутрин, освен че я нападат приятелките й да я прегръщат, отива и тя да прегръща учителките.  :lol:
Синът ми повече ревеше в началото сутрин, но момичетата (учителките бяха много младички) много бързо му отвличаха вниманието. Абе, дори и след година и половина в същата ясла и учителки, които познава, пак пускаше сутрин по някоя сълза за мама. Щерката плака всичко на всичко два дена. Е, след ваканция се мръщи, гледа люто по македонски и не иска да влиза при децата, но учителките или някоя приятелка я прикоткват.
В Люксембург масово почват ясла по френската система - на 3-4 месеца. Немците ги анатемосват как били лоши родители.  :lol: Въпрос на разбирания на обществото. Така синът ми почна на 1,5 г. и в Л-бург всички се чудеха как толкова много сме го гледали вкъщи (взехме си с мъжа ми всякакви видове отпуски, за които даваха някакви пари - малко, много, просто някакви), а в България ме питаха как толкова малък ще го давам на ясла. И така. Мъжът ми и досега твърди, че момъкът бил почнал рано, не бил готов. Ами, просто си е по-чувствителен и не мисля, че това щеше да е по-различно, ако си беше стоял повече у дома.
След коликите май първата година в яслата (на първото дете) ми беше най-трудна. То не бяха болести, неспане, пък най-редовно се заразявах и аз. И така. При второто май мина по-леко, защото не се впечатлявах толкова. А и не ме заразяваше непрекъснато (за разлика от брат си).

*
« Отговор #301 -: Ноември 11, 2016, 10:16:28 am »
И в Люксембург има адаптация. По-бърза от немската, но пак се водят по детето. Иначе много им обръщат внимание и ги гушкат. Моята, като влезе сутрин, освен че я нападат приятелките й да я прегръщат, отива и тя да прегръща учителките.  :lol:
Синът ми повече ревеше в началото сутрин, но момичетата (учителките бяха много младички) много бързо му отвличаха вниманието. Абе, дори и след година и половина в същата ясла и учителки, които познава, пак пускаше сутрин по някоя сълза за мама. Щерката плака всичко на всичко два дена. Е, след ваканция се мръщи, гледа люто по македонски и не иска да влиза при децата, но учителките или някоя приятелка я прикоткват.
В Люксембург масово почват ясла по френската система - на 3-4 месеца. Немците ги анатемосват как били лоши родители.  :lol: Въпрос на разбирания на обществото. Така синът ми почна на 1,5 г. и в Л-бург всички се чудеха как толкова много сме го гледали вкъщи (взехме си с мъжа ми всякакви видове отпуски, за които даваха някакви пари - малко, много, просто някакви), а в България ме питаха как толкова малък ще го давам на ясла. И така. Мъжът ми и досега твърди, че момъкът бил почнал рано, не бил готов. Ами, просто си е по-чувствителен и не мисля, че това щеше да е по-различно, ако си беше стоял повече у дома.
След коликите май първата година в яслата (на първото дете) ми беше най-трудна. То не бяха болести, неспане, пък най-редовно се заразявах и аз. И така. При второто май мина по-леко, защото не се впечатлявах толкова. А и не ме заразяваше непрекъснато (за разлика от брат си).
Блу, а как кърмят майките, когато са си дали детето от 3м на ясла? Нещо не схващам. :balk_113:   Какъв по професия е персоналът, който се грижи за толкова малки деца, медицински, или педагогически?
*
« Отговор #302 -: Ноември 11, 2016, 12:57:16 pm »
Не е медицински в никакъв случай. А и защо да е? Знам, че карат тригодишно обучение за учител в детска градина. Нещо като някогашното полувисше. Имат и задължителен стаж.
Но на три бебета се полага една жена, която ги гледа.
За кърменето - някои кърмят, цедят, работят на половин или намален работен ден, тичат да кърмят в обедната почивка. Другите бебета са на АМ.

*
« Отговор #303 -: Ноември 11, 2016, 20:01:15 pm »
И в Австрия го има този период с адаптацията, 1 месец. Децата почват градина на около 1 година най-рано, много рядко има по-малки. В повечето случаи групите са смесени от 0г. до 6г. Адаптацията се води по детето. Но има деца дето и след 3 мес. не могат да се адаптират. Аз явно случих на деца - Марти тръгна на 1г. и 2 мес., а Габи на 1г. и 4 мес. на градина. Марти след първата седмица стоеше и с обяда, той като видеше че го прибирам и се връщаше в групата  :lol:. Габи и трябваха около 3 седмици, в които съм стояла с нея в градината. На приятели дъщерята е на 3 г. и тръгна септември на градина, стои все още само по два часа и през цялото време само реве. :? За мен разбира се голямо значение има персонала, но си е всичко до детето.Педагогическият персонал е със средно образование, не са медицински лица. Изкарват нещо като професионални гимназии - 3 години, а помощния персонал е с курсове от няколко месеца. Има градини, в които няма педагогически персонал, а само помощен. Даже и учителите в началното училище са с такова гимназиално образование като детските учители.

*
« Отговор #304 -: Ноември 14, 2016, 09:15:31 am »
Мацки дайте съвет.В събота бяхме на детски рожден ден.В неделя ми писаха, че едното момиченце е болно от варицела.Моника е била контактна с нея, играха си, дивяха.Сега да очаквам ли включване, колко време беше карантинния период?Абе  хич не съм запозната с тая болест.

*
« Отговор #305 -: Ноември 14, 2016, 09:27:39 am »
Маги около две седмици, но обикновено по-рано - седмица до 10 дни. А, дали ще има включване ... "божа" работа. Нора не успя от един такъв контакт.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #306 -: Ноември 14, 2016, 13:05:45 pm »
От имунитета зависи като цяло, дали ще се разболее. Аз карах варицела преди 2-3 години, дребния се спука да ме целува и на пук да ми краде лъжицата и нищо...
*
« Отговор #307 -: Ноември 14, 2016, 15:54:03 pm »
Значи викате да дерзая и да чакам.Или ще стане или не. Ми то така ще е.Каквото сабя покаже.
Ако беше гнойна ангина съм сигурна, че до сега да е болна, ама така с варицелата идея нямам.

*
« Отговор #308 -: Ноември 14, 2016, 19:14:26 pm »
То Маги няма какво да дерзаеш - чакай си.  Пък ако дойде само стискай зъби и се моли да са малко пъпките и бързо да мине. Аз така - чаках, мислех си защо точно сега, пък после се успокоявах, ако е дошло ред пък да си минава по него и да ни се маха от главата. После пък по никое време се появиха едни мноооого подобни пъпки, температура и нощно припотяване, абе много сходна картинка .... Така и не разбрах със сигурност . Не бяхме в града и не сме ходили на лекар. На прегледа на 2,5  годинки педи се оцъкли като я питах да изследваме антитела, изгледа ме та чак се засрамих .... Ами тъй де, тъй и тъй ще бодат за изследвания.  И сега не знам. Обаче  ако се "обди" варицела в яслата хич няма да се моля - да я хваща ако  онова не е било и да се свършва с темата, ами сега тези пъпки. Вчера като ги гледам как се тъпчат в един тунел, едно връз друго то сополи кашлици, мажат с ръце по сводовете, супер тясно пространство - всичките бацили си размениха сигур. Ама не може бееееее, няма измъкване - тоз калабалък е супер важен и хипер интересен.
Та, каквото,  такова и се старая много да не разсъждавам предварително. Доволна съм от "ееех и днес минахме без сополи температура и прочие"  :D  ми тъй де.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #309 -: Ноември 14, 2016, 21:30:09 pm »
Аман от сополи... едно ве
е имам на АБ, да видим другите ще остискат ли...
ПП Стоека, в Лидл ще има кухня, подобна на икейската за 130лв.
« Последна редакция: Ноември 14, 2016, 21:35:12 pm от м-и »
*
« Отговор #310 -: Ноември 15, 2016, 00:10:37 am »
Благодаря м-и, кога ще я пускат кухнята?
*
« Отговор #311 -: Ноември 15, 2016, 08:40:34 am »
Кухнята ще е май на 24-ти и аз съм и се наточила.Ама като знам какъв бой ще е с другите майки.Бе квото стане, хахаха.

А за варицелата не съм се притеснила.АКо я хване хване.Иска ми се да мине и през това и после да съм спокойна, но ако не я мине, в градината ще има право на втори опит :)

*
« Отговор #312 -: Ноември 15, 2016, 10:03:14 am »
Кухнята е от 24.11 в Лидл. съвсем като икейската изглежда. От 01.12 пък ще има дървени играчки - влакчета, плодове и зеленчуци за рязане, пица, торта. От 08.12 пък ще има ски екипи и апрески, дори и малки номера - от 20-ти номер започват. Ето детайли: https://spisanie.lidl.bg/.
*
« Отговор #313 -: Ноември 16, 2016, 10:52:34 am »
В Добрич в Лидл зареждат вечерта преди деня за промоциите. Не винаги е блъсканица и в деня де, понякога зареждат и допълнителни количества. Чувала съм, че можеш да поръчаш и да ти донесат от друг магазин ако е още налична стоката, не знам как става, дали на място в магазина или по телефона звъниш(мисля че имаха някакъв национален) и казваш къде я искаш.
Ние сме с някакъв сополив вирус от-до всички. На мен чак очите ми текат...  :( Смятам и утре ако съм така да ходим на лекар. Бебите нямат секрети, редуват температура и откачам и с денонощно мрънкане, мерене и т.н.
*
« Отговор #314 -: Ноември 16, 2016, 12:03:35 pm »
В този каталог има още къщичка за кукли, пиратски кораб. Все много хубави. :-) Хайде на подаръцитеееее!

*
« Отговор #315 -: Ноември 16, 2016, 13:23:01 pm »
Да, много са хубави играчките! Дано да останат, докато сварим да отидем. :)
*
« Отговор #316 -: Ноември 16, 2016, 13:55:48 pm »
Аз искам кухнята и едни комплекти харесах за малката та ще видим какво ще открия.Дано Мерал не ме убие, че трябва сутринта преди работа да отидем.

*
« Отговор #317 -: Ноември 16, 2016, 14:02:12 pm »
Момичета, видях, че ще има и ски екипи, да ви кажа че са хубави и като качество и като цветове са много свежи, та ако предвиждате да купувате имайте ги предвид, цените са им повече от добри. Трудно, да не кажа невъзможно е да се намери сносна екипировка на такава цена. :)
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #318 -: Ноември 16, 2016, 14:05:45 pm »
Коментирали сте варицелата -Кало още не я  е изкарал .
Съжалявам , че миналата година , точно преди да се преместим , всички близки  и познати деца   я караха  , и не успя да прихване , та да сме  я изкарали и да не я мисля.
Сега  не му е времето , после и с бебе   .

Та  хипотетично - ако той се разболее -аз като бременна   или после с бебето какво следва - трябва ли да го пращам при  баба му . Питам да си знам    предварително:)

Аз  от Лидълските играчки тази година  само  къщичката за оцветяване мисля да  взема  и   може  някой от инструментите  бор машина / ъглошлайф / дрелка -  вземала съм миналите години и изглеждаха  много добре направени и качествени  .
« Последна редакция: Ноември 16, 2016, 14:08:59 pm от nimika »

*
« Отговор #319 -: Ноември 16, 2016, 16:49:58 pm »
Та  хипотетично - ако той се разболее -аз като бременна   или после с бебето какво следва - трябва ли да го пращам при  баба му . Питам да си знам    предварително:)

Без да съм специалист, си мисля, че в момента, в който разбереш, че е болен - вече ще е късно да го пращаш където и да е ;). И ти, и бебето вече ще сте били в контакт с него.
Аз бях бременна в 8-мия месец когато Коко се разболя от варицела, а веднага след него и татко му ;).