Стеф, знаеш че не съм по "лириката", ако и да съм с логорея...
Обаче толкова рядко попадам вече на такъв вид хора (чисто като хора) пък в добавка и истински професионалисти, че не устисках да го споделя.
Аз отидох на срещата, с очакване да бъда гледана на криво (за старт), за 2-3 мин. да ми се просъска телеграфно какви документи още да донеса, те какво искат от мен, да правя, купя и пр. и припряно да бъда изритана от кабинета. Даже си повтарях по пътя натам най-важните за мен въпроси и се навивах да изнахалствам колкото и да ми е омразно и да си ги задам, ако ще да ме гледа тази жена така, че да изгоря мигом, ако това ставаше с поглед.
(поредната досадна патка нали...)
Така, ама влизаме с Иван, получаваме извинение, че се наложило да почакаме някакви няма и 10 мин. отгоре на часа, който е уговорен, но възникнало нещо спешно по повод дейността на поверената й градина, поканени сме да седнем удобно и сигурно следващите 15-ина минути съм изглеждала така:
Понеже тя започва да ме разпитва за Дани, неговите навици, темперамент, нужди, някакви специфики на характера има ли, какви, доколко е адаптивен според мен, какво обича, не обича, какви са му интересите.... Аз отговарям и в един момент казвам на госпожата, че не очаквам никакви проблеми с неговото местене, той е много адаптивен, комуникативен, обича да ходи на ДГ, от седмица знае, че е ще е в нова и всеки ден вади душа кога ще ходи там (което е така). Тя ми обяснява, че за тях детето е най-важно и не е задължително на ново място то да плаче и да е стресирано, а може да е превъзбудено от вълнението и да не спи спокойно да кажем седмица, да го имам предвид, да не ме тревожи това, а те ще направят всичко възможно да му е максимално комфортно... Абе педагог бе човек, който си обича работата и децата обича и това вади очи просто. Казва ми, че мога да звъня и да искам инфо, на нея, в канцеларията, понеже е забранила учителките да ползват телефони докато са на работа, ако ще на 30 мин., да не се притеснявам да го правя, никой няма да се отнесе зле към това, да не се опасявам изобщо, че някакви мои изисквания и претенции, въпроси за детето ми, биха рефлектирали върху него - във вид на негативно отношение, че те държат на комуникация и обратна връзка с родителите, децата да са добре е важното.... Идваше ми да се ощипя, без майтап. И отвисях на ей такъв лаф в кабинета й час и половина. Не да си говорим за плетки, а за новото дете, което ще идва при тях. "Впечталена съм" е доста слаб израз в случая.
Пожелавам си т.е. на всички ни пожелавам - повече такива хора, във всички сфери да има. По стечение на обстоятелствата просто, предишните дни се сблъсках с откровени идиотщини, идиоти и непочтеност и тази жена ми дойде като балсам за душата и ми върна силно повехналия оптимизъм.
А фактът, че съм така смаяна, че някой подходил към работата си баш както би трябвало - мисля говори сам по себе си.
Извинете ме за този спам, пожелавам на всички здрави деца и хубави емоции!
Дидомира, взех повод от твоя пост, за да кажа нещо по темата, не го приемай лично, или като упрек към теб в някакво поведение нередно. През ум не ми е минало такова нещо
Както и сама казваш - мед. лице в детското заведение, както и персонала - са уведомени (в нашия случай и рентгенова снимка е приложена) за специфични мед. състояния при някои деца. Това при Дани не е алергия, друг вид проблем е, но пак си изглежда - смъркащо, сополено понякога и за лаик - "той е болен и заразен". Затова съм против, ама много - родителите в такива ситуации, да "взимат правосъдието в свои ръце", да лепят диагнози на око и да има грозни сценки и саморазправа с други родители по такива поводи. Нищо повече нямах предвид в предишния си пост. И наистина се страхувам, че ще ме споходи такава ситуация, а така ми пуши главата и са ми изтънели нервите по други причини, че не желая да си причинявам такива неща. Това е всичко.
"Хрема и сополи" - не са заразно заболяване и да, няма защо някой да си спира детето от ясла/градина САМО по тази причина и това е разписано в наредбите по въпроса. Ако хремата и сополите са съпроводени и с други неща - вече е "друга бира" и тогава може да ти откажат да го пуснат детето и то с право, съобразно законовия регламент по въпроса. Това, че в медицината не съществува диагноза "настинка", както знаеш не пречи на много хора, вкл. тук да обясняват, че те, или децата им страдат от подобно "заболяване".
Обаче убежденията им по темата - не превръщат същите във факт, нали разбираш. И за хремата и сополите не е по-различно. Разбира се, че не съм ОК, някой да си пуска в детско заведение детето, което има Т, дриска, повръща, а персоналът там да затваря очи по въпроса. Но не съм ОК и с новата мода, да бъдат връщани деца, без реална нужда с мотива: "ми другите родители недоволстват, щото са убедени, че вашето е болно". Те може да се убедени и, че земята е плоска, тяхно право, ама мен не ме интересуват убежденията им изобщо. И няма защо да ме интересуват, както и теб. Има си правила и толкова - каквото може според тях - това, каквото не може - не може. Не виждам нищо сложно. Пък, ако не ти се нравят правилата - си намираш алтернативи. Когато реших да пусна Дани в детско заведение изобщо, той нямаше 3, ползваше памперс, държеше да пие вода от шише с БИБЕРОН и да си мъкне навсякъде Мечо. В държавните ясли - това не беше опция, в градините да не говорим. Аз реших, че не желая да го юркам и насилвам, и близо 3 години - сме дали към 9 000лв. за частно детско заведение, където можеше каквото аз искам. Тази "екстра" ми е струвала 2-3 пропуснати почивки и поне едно ходене в чужбина - въпрос на приоритети. Ако сега ме тревожеха смъркащи и сополиви деца в градината му - щях да си го държа в къщи (на съответната за мен цена). Всичко останало ми е доста нахално, като поведение. Лично мое си мнение. Да не говорим за някакви 60лв. на месец дето ще давам сега пък, да късам нервите на хората с някакви мои лудости и лични убеждения.
И въпреки, че и аз съм в кюпа "БГ-родител", по-нагла твар от масовия български такъв - май не съм виждала през последните години. То не, че е отскоро това, ами преди да имам дете - не ме е вълнувала темата, че да й обърна внимание просто...