"Неволята учи най-добре" момичета
Както нас, така и тях. Понеже укорителни погледи и реплики "как не си гледам детето аз как си требЕ", за щастие никога не са ми правили впечатление - сега пък си бера ползите от това ми "неправилно гледане на дете". Да, моето е по-голямо вече (по повод примерите, които ще дам го казвам), но откъм 3 годишен, съвсем нарочно "го подкарах" по определен начин. Не, не защото го гледам сама и ми е трудно да му подгъзувам за всичко. Всъщност не ми е трудно, приятно ми е дори (както писах нагоре), ама...знам си, че не бива и толкова. И се въздържам, често с усилия, но се.
Следя единствено да са му осигурени базовите нужди - храната да е налична и достъпна, водата, да му е обезопасена средата ( в разумни граници) и върша с него и за него само неща, които все още наистина не умее сам. Ако умее, ама го мързи и иска да ме разиграва просто - нъц. Дай ми, донеси ми, направи ми...няма! Сам си го вземи и направи. Ако толкова искаш нещо да ядеш, или да вземеш - ще идеш сам да го вземеш, ще си ядеш сам, дори ще си сипеш сам. Аз не съм ти слугиня, аз съм ти майка. Може да плува, иска във водата, ама на ся искал с мен. Аз не искам обаче. Ако толкова ти се влиза - можеш сам, ако не - изборът е твой. И в този ред.
Вчера му предложих да обядва, сложих масата - не искал сега. ОК. Аз лягам да спя следобед. Ти няма да вдигаш шум, усилваш телевизора, тряскаш врати, защото искам ТИХО, за да спя. Точка. И е тихо. Ставам след 2 часа - взел си ядене, ял си, та и чиниите в мивката си сложил човека, гледа си детско и няма никакъв дерт за никого. Гърбица от това не му е излязла още, нито има психически проблеми хахахах На въпроси съпроводени с рев - не отговарям, нито изпълнявам желания в такава ситуация. Спираш и спокойно КАЗВАШ какво и защо искаш (не сочиш, не се фръцкаш, не ми тропаш с крак и пр.), ако го правиш - не получаваш нищо и това е. Ти си инат, аз също.
Внимание му отделям предостатъчно - играя с него, говоря, гушкам, целувам, НО съм дала ясно да се разбере, че когато аз имам нужда да правя нещо свое - значи имам и следва той да се съобрази с това. Гледам новини, чета книга, вися си на компа нещо...не, няма да стана ТОЧНО сега да си редим с теб кубчета. Не, защото не мога и ми е зор, а за да разбереш, че всеки си има свои неща и пространство и трябва да ги уважаваш и да се съобразяваш. Понеже с думи да ги обясня тези неща, така както на вас мога - на него все още не мога, просто ги демонстрирам и в някаква степен ги налагам, да. Но считам, че така е по-добре и за двама ни в крайна сметка. Разбра се - аз също негови занимания не прекъсвам грубо и аутимативно, за да е ясно, че каквото получа аз от него - той ще го получи от мен в замяна. А не да се чувства нещо прецакан, командван и пр.
Може би звучи объркано и сложно, както го пиша, ама всъщност - не е. Пък и така е най-лесно и с добър резултат (мисля) да ги отглеждаме, без да ги неглижираме, но и без хиперобгрижване пък. И да си кажа честно, аз от 2 години, че и нагоре - нямам почти никакви ситуации на нерви, преумора и стрес с Дани (за разлика от времето преди това). Да и възрастта е огромен фактор, но и аз кардинално смених стратегията по едно време. Що критики отнесох, вкл. от майка ми по темата - да не разправям, ама набързо и тя млъкна, като видя реалните резултати от определени мои действия. И колко много "ма той не може" се оказаха "ми просто не иска и що да се напъва?"
П.П. Относно ясли и градини и техния ефект - нямам особено обективно мнение, понеже Дани не се и задържа особено там. Но определено нищо читаво не е научил там, а омразни за мен неща като "да изкаже някого на майка му" - одма. За това изяде един от малкото шамари в живота си де, при подробно обяснение защо е лошо да ходиш да "изказваш" някого. Не съм го хващала втори път.