Смайли, по първия въпрос..., ако седна да опиша колко неща за мен не са ок, осъждам и защо и пр. - на всички ще ви се стори, че до този момент съм писала телеграфно и стегнато.
Не в тази тема, ами в целия сайт.
Просто не мисля, че четящите тук ги вълнува особено, аз какво приемам, или не, защо и да си водим "принципни дискусии", а уж нали...да сме полезни тези с по-големите деца с нещо. С опит, изводи (без да ги налагаме разбира се), по-скоро да сте подготвени какво да очаквате "на следващ етап", като ситуации, реакции на децата и пр.
Случаят с моя РД, ще го разкажа, само за илюстрация на "колко нямат значение принципните ни позиции в реалността.". Вечерта на 9-и юли, аз за жалост съм с топлинен удар, ама геройски се държа. На ваканция сме с мама и Дани, гаджето ми идва за уикенда (и за празника ми). Случва се така, че въпросната вечер в ресторанта на хотела има сватба (мястото е популярно за такива събития). Управителката ни е предвидила маса, само че тя гледа към манежа на конната база (ресторанта има две веранди - към манежа и към басейна и детската площадка). Аз се зарадвах на сватбата, понеже ще има и деца и Дани ще има с кого да играе... На 15-тата минута от сватбата, схванах какви са хората - чалгии, някакви пияни разгърдени пейзани с ланци, женската част - стайлинг "Околовръстното", булката с корем до носа, тортена рокля, гуменки и жули ракии. "Подарък за младоженеца" - стрийптизьорки, останаха по цици пред всите гости, роднини и доволната булка.
Обяснявам ги тези неща, за да си направите изводите какви са им на въпросните децата. Не очаквах такова нещо, на точно това място, всяка вечер до тогава имаше разни купони, ама с "друг вид хора", обаче на...точно тогава - "потни селяндури с пари". Дани е общителен и сговорчив, заигра се с 10-ината деца от сватбата, биваше ситуацията до един момент. В един момент дойде да ме попита дали може да им покаже басейна на децата, казах ОК. Знам, че сигурно е странно за вас да кажа ОК в такава ситуация, ама съм сигурна за моето си, че не рискувам инцидент с басейна, защо - дълга тема. ОБАЧЕ подцених в случая ненормалната му компания.
Пет минути по-късно Дани идва мокър, ама от глава до пети и ревящ. Той реве 3 пъти в годината средно, обичайно когато е обиден от нещо. Опитвам да го успокоя, казвам, че няма нищо че е мокър, ще сменим дрехите (не се карам никога за такива неща, не реве за това) и опитвам да разбера защо всъщност са сълзите и хълцането и какво за БОГА е станало?!! Е, по протежението на целия този басейн има множество декоративни бели камъчета и няколко табели да не се хвърлят въпросните в басейна. Дани знае и не хвърля. Предишни дни, когато някое бебе е пускало камъчета - той ги вадеше и аз обяснявах, че бебето просто не разбира и затова. Е, като завел там въпросните деца - те естествено намятали поне 60 камъка из басейна (по разказ на управителката на другата сутрин), а
моят добре възпитан и абсолютно прав в случая син им направил забележка, настоятелно. Не нали да вземе и той да хвърля, щото сега никой не гледа... В резултат - гаменчетата са го плискали с вода така, че и задникът му беше мокър. Ревът в случая беше от обида , как нали аз мамо правилно им казаха, а те така... Ми така сине, правилно си казал, ама...И добре, че САМО това е било, щото...деца. Може да се сбутат, макар неволно да го бутнат в дълбокия басейн, в паниката си да не съумее да изплува, те в паниката си да не викнат помощ навреме... Ей това като си го помислих и вече ме втресе съвсем, не само заради топлинния удар де. Ако не го видя 3-5 минути - ставам да го търся, да, ама това време напълно стига, за да се удави, ако беше станало напечено с тия камъни и дечурлига. Не искам да си го спомням този РД, по тази причина, благодарна съм, че се разминах с мокро и ревящо дете със засегнато ( с право) чувство за справедливост, а не да имам удавено.
Е, ОК, аз права ли съм? Добре ли е възпитан той? Той прав ли е бил? Да! И к'во от това в описаната ситуация м? Ако се беше случило нещо лошо кой е крив - АЗ! Че съм го пуснала да иде (питал ме е), че съм подценила опасността от това да иде с такива зле възпитани деца. Да, моя е грешката и то изцяло. Аз неговия акъл го знам, ама техния - не и не го отчетох. И добре беше малкия дявол, ама можеше и да не е. Късмет. Ама безкраен такъв - няма. Надявам се, че ме разбрахте добре колко точно има значение в повечето реални ситуации, дали вие сте прави, дали сте "против", дали "осъждате" нещо си. Няма. Предпочитам живо и здраво дете, пред това да съм "права" за каквото и да било по принцип. Може и от ЕГН-то да ми е вече това "мислене", може и от опита - не знам. Пак възпитавам както трябва, ама "обирам луфта" за другото и не се осланям "на хората" за нищо. Хеле пък на "би трябвало всички да си възпитават добре децата за всичко".Все пак 90% от човешката популация са идиоти, та от такива - какво възпитание на поколението им да очаквам точно?
Памперс-гащите на Дани бяха "Либеро", точният за него размер. Ефектът беше какъвто казах, но все пак - пробвах веднъж и един пакет и от нормалните памперси за такива цели съм в пъти по-доволна. Моят опит е с давност 5 години обаче, сега може да има и някакви по-читави от вида, не знам и за по-нови версии - мнение не изказвам.