0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

" ЗАЧАТИЕ" , помогнете ни!
« -: Юли 08, 2006, 13:31:16 pm »
Програмата на НЗОК за лечение на безплодието при жената - 2006 г . ,зацикли на едно място. Много от нас чакат одобрени протоколите си, уви , без резултат. Законовият срок за отговор отдавна изтече. За месец юни е имало само едно заседание на комисията на което са одобрени около 30 жени / неофициална информация/. Чакат стотици. Наближава август, когато от НЗОК , ще се отдадат на "заслужена почивка"
Какво ще стане с чакащите ?
Ще бъдат ли одобрени поне до края на годината?
Има ли достатъчно средства ,за да изпълнят програмата?
Какво ще стане с двойките приготвили скъпия пакет изследвания и останали с неприети все още документи?

Касата ни поставя пълна информационна завеса ! Касата нарушава Закона за здравното осигуряване! Касата отново се гаври със своите редовни платци!

Като член на сдружение " Зачатие" се обръщам към УС с молба :
Помогнете ни да изготвим и изпратим протестно писмо или подписка!
Нека се опитаме да получим отговори на тези и други въпроси!

p.s. Поставих темата тук ,  в случай ,че мястото е неподходящо, моля модераторите да я преместят!
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: " ЗАЧАТИЕ" , помогнете ни!
« Отговор #1 -: Юли 08, 2006, 13:55:40 pm »
Ще го обсъдим, но ще трябва да изчакаш малко, защото част от УС ги няма през уикенда.
Re: " ЗАЧАТИЕ" , помогнете ни!
« Отговор #2 -: Юли 09, 2006, 10:22:00 am »
здравей, Efirche!
Само не съм убедена, че протестна нота би помогнало.
Съвсем скоро имаше организирано мероприятие- протест, на което обаче бяхме едва 4 човека.
Можем ли да бъдем единни?

ПП: Държа да подчертая, че подкрепям протест срещу НЗОК
Re: " ЗАЧАТИЕ" , помогнете ни!
« Отговор #3 -: Юли 10, 2006, 09:11:36 am »
Здрасти Диде ! :D
Това което казваш е много тъжно. Но все си мисля,че проблема, които ни събира е много деликатен и личен. Може би затова момичетата избягват публичността. Страхуват се от това ,че много хора ще разберат болката им , а не всички ще бъдат доброжелателни.
А дали можем да сме единни ? Вярвам ,че можем ,ако искаме да се борим за правата си , да запазим достойнството си, ТРЯБВА да сме единни.
Щото онова там с преклонената глава и сабята , не е моето мото в живота , а като гледам и на много от момичетата тук - също! :balk_83:
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: " ЗАЧАТИЕ" , помогнете ни!
« Отговор #4 -: Юли 10, 2006, 09:58:27 am »
Както е написала Дидето - протест имаше и то 2 пъти. Първия път се опитахме да хванем проблема още в началото и февруари месец след неудовлетворителния отговор от НЗОК започнахме символична протестна акция чрез изпращане на картички. Още имам един кашон вкъщи, въпреки, че бях готова да се срещам със всеки, който пожелае да изпрати картичка, дори и да поема пощенските разходи на хората, които се притесняват от личен контакт.
Участвахме в над десет предавания, давахме интервюта и за радиостанции и списания - при абсолютно всяко участие се говореше за всички нередности, които допуска касата.
Следваща стъпка - Fussi предложи на момичетата, които се чувстват ощетени от касата да й предоставят данни, за да се заведе дело. Доколкото знам са й писали 2 или 3 момичета само.
Успяхме да осъществим първия по рода си празник - Ден на репродуктивното здраве. На пресконференцията отново се повдигна въпросът за касата и инвитро програмата. Част от медиите, присъствали на събитието, отразиха и този проблем.
Следваща стъпка - организирахме протест заедно с майките. Отново едно от исканията беше свързано с НЗОК и програмата, липсата на отчетност и липсата на информация. Изпратихме протестни писма и искания до всички министерства и ведомства, от които зависи до някаква степен решаването на проблема. Посочихме точно какви са проблемите с програмата и как смятаме, че трябва тя да се промени, за да е по-ефективна. Нямаме отговор до момента.
Имахме срещи с партийни лидери и заедно с тях в момента правим отново запитване към касата. Ще търсим и други начини за получаване на информация и внимание.
В момента имаме пълната подкрепа на най-изявените в областта си инвитро специалисти - готови са да ни помагат по всякакъв начин.
Пак повтарям - това е дейността само от февруари насам и е извършвана само от 5-6 човека, а предполагам, че забравям в момента някои от инициативите...
Така че - МОЛЯ ВИ - кажете какво точно искате да се направи, прегледайте дейността на сдружението и преценете какво пропускаме. Нека да бъдем единни и да действаме организирано.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: " ЗАЧАТИЕ" , помогнете ни!
« Отговор #5 -: Юли 10, 2006, 11:39:39 am »
Здравей Ultra!
Убедена съм ,че дружеството не е спирало да работи по проблемите. Аз лично нямам опит в обществената сфера ,за това се обърнах към вас. Един от начините ,които виждам е например среща на ниво министър, зам. министър, шеф отдел " Лекарствена политика" ,  с присъствие на журналисти .
Не знам кой е контролния орган на МЗ с изключение на МС. Може би СЗО . Да се постави въпроса и там или в други международни организации.
 Ето снощи например чух по Нова, че жени ,които касата лишава от скъпо струващо лекарство по критерий - възраст , са сезирали комисията по дискриминация / не разбрах обаче на международно или на национално ниво/.Не знам кое от тези предложения е изпълнимо ?
Нека всички момичета ,които чакат напразно с реална опасност да не получат протоколите ,да дадат предложения.
Нека наистина преценим колко от нас са готови за протест.

И сега с риск да ме обвините в етническа нетърпимост ще споделя и още нещо.
 От догодина касата ще плаща всички раждания, независимо дали жената е здравно осигорена или не.
Това как го тълкувате?
Според мен това означава , че циганките / разбира се , не само те/ раждащи N-тото на брой дете, без да е внесла нито стотинка в ЗК,продала бебето си в Гърция например, отрязала палеца на другото за да е спец в джепчийството , "подпомагана" от нещастния данъкоплатец от както се помни, я с въглища , я с пари .
Та за  въпросната, ще има пари за да роди поредния "войн " в армията на неграмотните и неЖЕЛАЕЩИТЕ  да работят.
    ТОВА СА  НАШИТЕ ПАРИ!!!
  А за тези , които пълнят касата , плащат си данъците и издържат цялата тази система, пълна с безумия и абсурди / да не забравяме и бездушните чиновници /, наречена държава, е  , за тях няма пари !
Ние не сме им приоритет , нито нашите деца!
« Последна редакция: Юли 10, 2006, 12:46:32 pm от Efirche »