хахха
Дидомира, съжалявам обаче няма да ти оправдая очакванията. Аз вероятно съм от хората тук, които са почти болни на тема "Децата трябва да се гледат главно от родителите си, при това с активното участие и на двамата!". Все пак, поради тази причина се разведох с бащата на Дани навремето, защото човекът отказа да си изпълнява функциите на баща (трудно било?) и "забрави" даже да се прибира в къщи. Та не се подвеждай от факта, че гледайки сама дете, имам изкривявания по темата "как бива да е в едно нормално семейство'
Моето си го гледам главно аз, до миналото лято не бях ходила никъде без него, хеле пък на почивка и не ми е тежало. Обаче не ми е тежало все пак и именно защото съм разведена и го отчитам това. Отивайки с Дани на почивка, аз съм само с него и ежедневието ни е като у дома в общи линии, просто мястото е различно. Няма край мен компания, с която ми се ще да остана до късно на маса, нито партньор с когото ми се дощява да се "усамотя", че да се подразня видиш ли от липсата на такава възможност. В ситуацията на
Алекс обаче е различно. Именно, защото ще пътува със съпруга си и компания приятели, които са с големи деца. И в общи линии графикът на цялата компания ще е различен от този, който тя би имала, ако помъкне и Алек. Реално ще се чувства аутсайдер и за нея все "няма да може" това, което може за другите. Което си е чиста проба източник за генериране на напрежение в семейството, а не обратното. И съвсем разумно решение е взела. Що се отнася до бабите - те имат право да откажат да гледат децата (поне според мен) с едно "Ми не искам, не ми се занимава просто", точно защото не са длъжни. Ако го правят - това е жест на добра воля от тяхна страна. НО, който и да било, ако ще и майка ми, да дава наклон какво трябвало и било добре, или не било добре за живота в МОЕТО семейство
е просто неприемливо, независимо от повода да се изръси такава реплика. Все пак това са възрастни хора, които имат свои деца и които явно с консенсус са взели решение да пътуват на почивка без по-малкото си дете. Не е ничия работа, пък право изобщо - дори да коментира техните решения, камо ли да се бърка в тях и да настоява да си ги променят.
Иначе, пак си е личен избор и усещане на една родителска двойка, дали би отишла където и да е без детето си, дали би се чувствала добре така, дали не... Ето ти (вие) например сте от хората, които няма да се чувстват добре някъде без детето си. И естествено - няма защо да правите такова нещо, щом не ви е ОК. Аз обаче не съм от тези родители,
Алекс явно също не е, както и много други родители не са така и тяхното - пак не е "грешно", просто е различно от твоето. Важното в такива ситуации за мен поне е - самата родителска двойка да е на едно мнение по такива въпроси. Пък околните какво мислели по същите няма абсолютно никакво значение.
Ако все още бях омъжена, задължително щяхме да ходим на две почивки. Една с детето и една само за нас с баща му, в компания на възрастни, където заниманията и забавленията са доста по-други. Просто считам, че всяка двойка бива да осигурява някакво време чат-пат (дори рядко, дори да са 2-3 дни) само за себе си. Иначе обичайно нещата от "правим си деца, защото се обичаме и ни е хубаво заедно, неусетно се обръщат на заедно сме, просто защото имаме общи деца". Не е да не съм го виждала при куп приятели това и лично за мен никак не е ОК като явление. Връзката ни с партньора също се нуждае от грижи, така както от грижи се нуждаят децата ни. И при добра организация - няма никакъв проблем да се случват и двете.
Разбира се, пишейки горното нямам предвид мама и тати да си ходят по почивки и всякакви екскурзии само двамата винаги, а детето им да не помирисва море до абитуриенския си бал, че то с дете - не е баш почивка.
А, че няма драма някои от пътуванията на мама и тати да са и без детето все пак. Предвид възрастта на Алек сега....дреме му на памперса дали ще го заведат на море, дали няма. На кака му й дреме обаче и нея ще я заведат. Реално Алек би си изкарал много по-добре една седмица в провинцията при баба на този етап, не да го мъкнат по хотели и да се сдобие твърде вероятно със сегашния дрислив вирус и пр. драма. От опит го казвам това.
И преди да ожалиш Дани, че с такава егоистична майка, почивчица не вижда миличкия...
Споко, направо се разцепва от ваканции. Аз го заведох в началото на месеца за една седмица. Прибрахме се за 4 дни и сега е на почивка с баща си, та над половината месец го изкара по курорти. Аз в събота отивам на море с гаджето за седмица, да. През това време той ще "страда"в къщата на другата си баба, беснеейки с братовчедите си, пък там угодията и лигнята за него са неописуеми. Откровено казано, където и да го заведа - няма да си изкара по-добре отколкото при бившите ми свекъри. Та гузна съвест, че не съм го взела с мен и този път - нямам. Пък и откровено казано, на мен ще ми се отрази добре една седмица извън амплоато ми на майка, малко да рефрешна психически от нервите дето ми се струпаха тука последните месеци. И детето ми определено има полза от една поотпчинала и по-спокойна майка, а не от кукувицата (каквато съм в момента) събуждаща се в 5:30, в дива паника, че закъснява за някъде, че нещо е забравила да свърши...пък то в момента нямам ангажименти.
Може и някакви старчески изменения да ме спохождат вече и на това да дължа подобни ефекти, ама те няма да отшумят със сигурност, ако още малко взема да се понапрегна за нещо.
Та в общи линии, аз поне не съм фен на това децата да бъдат "наритвани" постоянно за отглеждане от баби и друга рода, а мама и тати да веят байряка, все едно деца нямат. Не съм фен и на другата (актуална сега) крайност - никъде не се мърда без децата, дори когато има вариант това да се случи някой път, защото така едва ли не сме лоши родители. Ами не сме лоши родители, съвсем нормални сме си.