Бебе, само едно постнах малко по-нагоре, не е за деня, ама в тема - пак си е за отбелязване
Иначе за това как гризкат и дъвчат парче морков, бебешка бисквитка и пр. , пък при пюре с парченца се давят, особено в началото - аз го отдавам на "навик". Когато започнем с пюретата - те са една фина каша, която само гълтат и си изграждат рефлекса, че това се гълта просто. Когато се сдобият със зъби и дадеш друго, освен пюре и опитат да го ядат - естествено им идва наум, че няма как да глътнеш цяла солета и си отгризват, придъвкват, безгрижно. Даже при още налични 3-4 зъба само, те и с венците мачкат в началото. Ама като дадеш пюрето вече с парченца - и те по инерция като тръгнат да си го гълтат направо и оп - давене. В този ред на мисли, ако за храна Х сте се уверили, че умее да отгризне и да си сдъвче, преди да глътне, а се дави с пюре с парченца - според мен не следва да продължите всичко да пасирате фино, ами баш напротив. Дори е по-добре пюрето с парченца да се замени с едро намачкана храна (да я вижда, че е такава и да се сеща, че иска малко дъвкане), или дори една мусака - дайте я както я ядем ние. Колкото по-дълго (без реална нужда и с налични зъби вече) се пасира всичко на фино пюре - толкова по-дълго гълтат храната като пуйчета и ги мързи да дъвчат (или не им хрумва да го правят за храна Х). Не, че голям зор и до 3 и до 5 да яде само пасирано, ама като няма реално нужда да го правите пък...
За рефлуксните бебета да споделя нещо. И вече захранени - по-лесно връщат храна, сравнено с деца, които не са имали рефлукс. По тази причина, докъм 3 поне, когато го хранех Дани със супа да кажем - дробях вътре толкова хляб, че да стане като попара почти.
В по-редките зеленчукови пюрета - дробях сухар, или добавях варен ориз...абеее да сгъсти там малко от малко. Иначе лесно връщаше, като се разтича след хранене, или ако нещо се напъне да реве и мрънка докато яде, дори само да се напрегне повечко, че да се измъкне от стола за хранене. Така, че и това може да се опита в такива случаи, ако проблемът е такъв все пак.
По повод детските заведения, успех на всички които кандидатстват сега и да си ходят децата редовно и здрави!
Преди два дни, имах интересен разговор с педиатърката на Дани, ходила на една чужбинска конференция. Та станало дума и някакви доклади и проучвания се изнесли, че с детските заведения го имало същото като с резистентните щамове по болниците. Не разполагам с тези документи, иначе бих ги качила да ги видите, преразказвам набързо тя какво ми разправя. Като "си върнах лентата" - бе май има резон да е така. Понеже при мен се случва да знам категорично, че някакво мое разболяване - не е лепнато от детето, ами от контакт с възрастни - ей такива ми минават с парацетамолите и на крак, за 2-3 дни, не усложнявам. Ей Богу - няма нещо, което той да довлече от ДГ и да не ни простре и двамата, ама качествено. И при него съм забелязвала, че когато се е заразил с нещо, ама не от ДГ (понеже месец не е стъпвал там) - много често минава с капки за нос, малко Нурофен, малко Флудитек... Аз съм казвала мисля, ама ако не ходи на ДГ - не "пазя" не ограничавам контакти с болни и пр., обаче тогава - йок да се раболее, или ако хване нещо - минава бързо и леко. Трета година си блъскам главата какво е това нещо при него - иде на ДГ, максимум седмица и довлече поредното като ей това сега, за гарнитура - ни простре и нас възрастните, ама яко така. Не, че ме грее и да е така наистина както казва лекарката му - нищо не мога да направя, но поне е някакво разумно обяснения на целия филм. Че просто това което носи от ДГ е мутирал и агресивен щам на нещо и затова щетите са все сериозни и масови. Сегашната болест я донесе след САМО един ходене на ДГ, беше на велики четвъртък, че да боядисва яйца там и да се весели. Е, два дни след това се почна със сополите и покашлянето, пробвахме всякакво консервативно лечение и за него и за нас, като усетихме, че ни е накачил - нямааааа.
Благодаря на всички за пожеланията за бързо оздравяване! Дано и да не ни повтаря скоро. А вас да ви прескачат!!!
П.П. Не съм лигла, ама чак да ме болят зъбите заради запушения нос, подутите лимфни възли и Т - отдавна не е било.
Егати бацила това!